Profitul celor mai mari 10 restaurante din Iași. Per total, restaurantele din oraș au avut profit de peste 20 mil. euro

joi, 15 august 2024, 03:07
7 MIN
 Profitul celor mai mari 10 restaurante din Iași. Per total, restaurantele din oraș au avut profit de peste 20 mil. euro

Cele mai mari restaurante din Iași au realizat anul trecut încasări de peste un sfert de miliard de lei. Cu o cifră totală de afaceri de 288.132.442 de lei, topul 10 al restaurantelor din Iași, condus de Mado Corporation SRL, și-a crescut vânzările cu 14% față de anul anterior.

În același timp, însă, profitul celor zece restaurante cu cele mai mari cifre de afaceri din Iași a scăzut în 2023 cu 11% față de cel înregistrat de firmele intrate în Top 10 în anul anterior.

La nivel național, potrivit unei analize realizate de bookingham.ro (platformă de rezervări online la restaurante), profitul restaurantelor din România 2023 a înregistrat o scădere anuală de 12%. Datele analizate au fost extrase de pe platforma listafirme.ro și prelucrate de Ziarul de Iași pentru a pune în evidență cele mai mari 11 orașe din România după profitul total al firmelor înregistrate sub codul CAEN 56XX (restaurante, baruri, catering și alte servicii de alimentație).

„Este pentru prima oară după pandemie când profitul restaurantelor scade (-12%)”, a concluzionat analiza menționată, care a mai descoperit și că anul “2023 a înregistrat cea mai mică creștere anuală (2%) a numărului de restaurante active”, precum și faptul că “deși profitul a scăzut în 2023, numărul angajaților din localuri a crescut cu 1%, atingând un nivel record”, (130.759, față de 129.019 în 2022).

Top 11 orașe din România cu cele mai mari profituri din restaurante – Iașul ocupă locul 4

București, municipiul în care își au sediul social liderii de pe piața restaurantelor – McDonalds și KFC – a generat cel mai mare profit, de peste 225 milioane euro, realizat de restaurante, baruri, firme de catering și alte servicii de alimentație.

Bucureștiul are însă, pe lângă marile lanțuri de restaurante, și un număr de firme de patru ori mai mare decât Cluj Napoca, ocupantul locului al doilea în top 11 al  localităților cu cele mai mari profituri realizate de restaurante (si alte firme corespunzătoare clasificării CAEN 56XX). Profitul realizat în 2023 în Cluj Napoca de acest tip de companii a fost de aproximativ 33,4 milioane de euro. Al doilea cel mai important centru de IT din țară după capitală și cu al doilea cel mai mare salariu mediu net din România, Cluj Napoca a reușit să depășească Constanța – destinație în care restaurantele obțin profituri generoase datorită turiștilor. Pe locul al treilea după profitul total realizat de restaurante, baruri și firme de catering, Constanța a fost depășită cu peste 200.000 de euro de Cluj-Napoca.

Iașul s-a situat pe locul al patrulea după profitul total obținut de baruri, restaurante, din catering și din alte servicii de alimentație. Cifra calculată de Bookingham ca fiind profitul realizat în municipiul Iași de aceste companii e de 21.381.079 euro, în condițiile în care Iașul a avut 400 de firme active, în timp ce Timișoara, cu 117 firme în plus, a obținut un profit cu 200.000 de euro mai mic decât Iași.

Topul celor mai profitabile 11 orașe în domeniu

În topul celor mai profitabile 11 orașe din domeniul restaurantelor se mai numără Brașov și Sibiu, localități „cu magnet” pentru turiști, dar care s-au clasat sub principalele orașe ale țării devenite în ultimii ani hub-uri importante de IT & tech (Cluj-Napoca, Iași, Timișoara).

Orașele Iași și Suceava se numără printre localitățile care au avut în 2023 cele mai mari profituri obținute de baruri, restaurante, firme de catering și companii care oferă alte servicii de alimentație

Pe poziția a șasea din Top 11 orașe cu cele mai mari profituri ale restaurantelor, Brașov a avut un profit cumulat al companiilor din acest domeniu de aproape 16,7 milioane de euro, iar Sibiu (locul 9) a avut un profit de peste 11,7 milioane euro.

Cu cel mai mic număr de firme active din domeniul 56XX, Suceava s-a clasat pe locul 10 în topul orașelor cu cele mai mari profituri realizate de restaurante. În total, potrivit Bookingham, Suceava a avut 178 de firme active în domeniul restaurantelor, barurilor, firmelor de catering și al altor servicii de alimentație. Profitul realizate de acestea ar fi fost de peste 8,2 milioane euro.

Suceava are însă o companie din domeniul restaurantelor care ocupă locul al treilea la nivel național după cifra de afaceri realizată în 2023, imediat după McDonald’s și KFC (n.r.: Premier Restaurants România SRL, care operează lanțul McDonald’s, a avut anul trecut încasări de peste 1,7 miliarde de lei, iar US Food Network SA (KFC), de peste 1,06 miliarde lei. Iar profitul lor cumulat realizat în România anul trecut a fost de peste 47 milioane de euro).

Set-Corporation SRL, compania din Suceava plasată pe locul al treilea după vânzările de anul trecut, a avut o cifră de afaceri de peste 268,5 milioane lei (aproximativ 54 milioane euro) și a fost pe locul al șaptelea la nivel național între restaurantele cu cel mai mare profit (17,5 milioane lei, adică peste 3,5 milioane euro).

Ultimul loc în Top 11 orașe cu cel mai mare profit obținut de restaurante, baruri, catering și alte servicii de alimentație i-a fost rezervat de către echipa Bookingham orașului Târgu Mureș. Profitul cumulat al firmelor care activează sub codul CAEN 56XX din acest oraș a fost de opt milioane de euro.

Profitul mediu al restaurantelor din Iași: circa 53.453 euro/local

După numărul de firme active care lucrează în domeniul restaurantelor (56xx), Iașul a fost abia pe locul 8 din 11 (cu 400 de companii), cele mai multe regăsindu-se în Municipiul București, în Constanța (822) și în Cluj-Napoca (810).

Profitul mediu/firmă obținut la Iași a fost al doilea cel mai mare din România, după București. Dacă în capitală cele 3.309 de restaurante, baruri sau firme de catering au realizat un profit mediu de aproximativ 68.042 euro, în Iași profitul mediu a fost de 53.453 euro, al doilea cel mai mare din țară în 2023. În același timp, Suceava s-a clasat pe locul al treilea, cu un profit mediu/firmă de aproximativ 46.168 euro.

După numărul de angajați, cu un total de 3.234, Iașul a fost pe locul 4 în topul celor 11 orașe cu cele mai mari profituri realizate de restaurante și de restul companiilor care se regăsesc sub codul Caen 56XX după București (34.427 angajați), Cluj-Napoca (4.933) și Constanța (4.385). Ca număr de firme active, a fost însă abia pe locul 8 din 11, cu un total de 400 de companii, în timp ce Cluj-Napoca și Constanța aveau de două ori mai multe firme active în domeniu.

În medie, firmele din Iași și Suceava, din domeniul restaurantelor, aveau câte opt angajați, cele din Cluj-Napoca aveau o medie de șase angajați / companie, iar la Brașov și Sibiu media era de cinci persoane angajate, în medie, în acest tip de firme.

Un număr mai mare de angajați, implică însă cheltuieli sporite de personal. Așa se face că orașele cu mai mulți salariați activi în domeniul restaurantelor au obținut cifre mai mici ale profitabilității. Mai clar, profitabilitatea medie pe angajat în rândul celor 11 orașe cu cele mai mari profituri obținute de companiile din domeniul CAEN 56XX a fost de 6.841 de euro. Însă profitabilitatea pe angajat a fost sub această medie în Cluj-Napoca (-60 euro), Iași (-230 euro), București (-301 euro) și Brașov (-1.341 euro).

Top 10 restaurante din Iași: profit în scădere cu 11%

În Iași, cele mai mari zece restaurante (după cifra de afaceri înregistrată în 2023) au avut o scădere a profitului ceva mai mică decât cea calculată de Bookingham la nivelul țării (de 11% în Top 10 restaurante din Iași, față de o scădere a profitului de 12% la nivelul țării). Iar numărul de angajați a crescut în rândul celor mai mari zece restaurante din Iași cu 2%, în timp ce la nivelul țării creșterea numărului de salariați a fost de 1%.

Primele patru restaurante din Top 10 cele mai mari restaurante ieșene și-au păstrat în 2023 neschimbată poziția ocupată în anul precedent (după cifra de afaceri realizată)

Cea mai mare scădere a profitului a avut-o însă firma care a realizat cele mai mari vânzări în 2023: Mado Corporation SRL. În timp ce cifra de afaceri a acesteia a crescut cu 9% și a ajuns la 52,6 milioane de lei, profitul i s-a redus față de anul 2022 cu 75%. Totuși, Mado și-a menținut poziția de lider în topul Restaurantelor (după cifra de afaceri). De fapt, primele patru poziții din Top 10 Restaurante au rămas în 2023 aceleași ca și în 2022.

CITESTE SI: Cine îi hrăneşte pe ieşeni? Fast-food-ul, la putere. Un turc şi doi libanezi, în capul listei

În schimb, două dintre firmele care încheiau anul 2022 între primele zece restaurante cu cele mai mari cifre de afaceri au părăsit topul în 2023: Maf Force SRL (pe locul 5 după cifra de afaceri realizata în 2022, și-a schimbat în 2023 obiectul principal de activitate din “Restaurante”, în „Fabricarea de mâncăruri preparate”. Acest tip de activitate se regăsește sub codul Caen 1085 și e parte a industriei prelucrătoare, nu a domeniului HoReCa). Euro Market Junior, pe de altă parte, și-a păstrat obiectul principal de activitate, dar cu cifra de afaceri de 14,4 milioane de lei realizată în 2023 (în scădere cu 19% față de anul 2022) s-a situat abia pe locul 11 în topul celor mai mari restaurante din Iași. Dacă intra în acest top, ar fi fost firma cu cea mai mare creștere procentuală a profitului față de anul anterior (+124%).

În aceste condiții, în Top 10 restaurante din Iași (după cifra de afaceri din 2023) au intrat Select Grup SA și Takeandeat SRL (pe locurile 9-10).

Select Grup a avut anul trecut vânzări de aproape 18 milioane de lei (în creștere cu 11% față de anul anterior) și a înregistrat atât o creștere a profitului (cu 9%), cât și a numărului de angajați. Pe ultimul loc între restaurantele cu cele mai mari vânzări din Iași în 2023, Takeandeat a avut, în schimb, a doua cea mai mare scădere a profitului dintre restaurantele din Top 10 (cu 61% față de 2022).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii