Profitul Romgaz a urcat anul trecut cu 15% până la nivelul de 1,25 miliarde lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Profitul Romgaz a urcat anul trecut cu 15% până la nivelul de 1,25 miliarde lei

GALERIE
Romgaz
  • Romgaz
- +

Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a realizat în 2020 un profit net preliminat de 1,25miliarde lei, în creştere cu peste 15,14%, în timp ce cifra de afaceri preliminată este de 4,07 miliarde lei, în scădere cu aproape 20%, potrivit rezultatelor raportate joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"În anul 2020, Romgaz estimeazăo cifră de afaceri consolidată în valoare de 4,1miliarde lei, comparativ cu 5,1 miliarde lei realizată în anul 2019. Diminuarea cifrei de afaceri provine din diminuarea cu 24,48% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producţia Romgaz, cât şi a celor achiziţionate în vederea revânzării şi din asocieri. În schimb, veniturile consolidate din servicii de înmagazinare au crescut cu 13,32%, iar cele din vânzarea de energie electrică cu 29,9%", arată raportul companiei.

Pentru trimestrul IV 2020 se estimează o creştere cu 59,5% a cifrei de afaceri comparativ cu trimestrul III, mai ales ca urmare a unei cantităţi de gaze naturale vândute mai mari cu 86,4%. La nivel de grup, în activitatea de înmagazinare se observă o creştere cu 13,32% a cifrei de afaceri susţinută de creşterea cu 92,6% a serviciilor de extracţie (+20,7 milioane lei) şi cu 6,2% (+16,4 milioane lei) a serviciilor de rezervare de capacitate. Cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a crescut cu 29,9% faţă de anul anterior (+43,6 milioane lei) la o producţie mai mare cu 58,9%.

"Profit net preliminat pentru anul 2020: 1,25 miliarde lei (2019: profit net 1,09 miliarde lei), în creştere cu 15,14%", arată compania. Numai în trimestrul IV societatea a înregistrat un profit net de 312,7 milioane lei, în creştere cu 121,6% faţă de trimestrul III 2020. Din punctul de vedere al volumelor, faţă de anul 2019, grupul estimează că în 2020 a vândut cu 10,1% mai puţine gaze naturale, a prestat servicii de extracţie gaze din depozite cu 42,8% mai mari, servicii de injecţie gaze în depozite cu 57,4% mai mici: De asemenea, compania a produs cu 58,9% mai multă energie electrică.

"Producţia de gaze naturale estimată pentru anul 2020 a fost de 4,519 miliarde metri cubi, cu 757,2 milioane mc mai mică decât producţia realizată în anul anterior (-14,35%) ca urmare a situaţiei speciale generate de pandemia COVID-19 în economia românească; în trimestrul al patrulea al anului curent se observă o revenire puternică a producţiei faţă de trimestrul III (creştere estimată de 38,84%), afirmaţie confirmată şi de nivelul similar al producţiei cu cel din trimestrul IV al anului precedent (scădere estimată de doar 0,41%). Faţă de producţia bugetată, producţia realizată a fost mai mare cu 4,7%", se menţionează în raport.

Stocurile au scăzut la sfârşitul anului 2020 faţă de 31 decembrie 2019 cu 21,37% ca urmare a scăderii stocului de gaze în depozite (au fost extrase din depozit 367,8 milioane mc de gaze, în timp ce au fost injectate doar 225,9 milioane mc de gaze). Datoriile pe termen scurt au crescut cu 87,08 milioane lei, de la 568,32 milioane lei, cât se înregistrau la 31 decembrie 2019, la 655,4 milioane lei la sfârşitul anului 2020.

Cheltuielile cu redevenţa petrolieră au scăzut anul trecut cu 146 milioane lei (42,59%), la 195,9 milioane lei în 2020, faţă de 342,9 milioane lei în 2019, ca urmare a diminuării preţului de referinţă utilizat în calculul acesteia. Romgaz are 6.200 de angajaţi şi o capitalizare de 12,16 miliarde lei.

Compania de stat şi-a planificat investiţii de 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră. Din această sumă, în producţia de energie electrică compania vrea să investească 3,66 miliarde lei, în centralele electrice de la Iernut şi Mintia, dar şi în surse regenerabile de energie.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.