Prognosis: negative
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Prognosis: negative

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Peste mai puţin de o săptămână vom avea din nou alegeri. Parlamentare. Şi tot în regim de alertă, cu măşti, distanţare fizică, spălare de mâini şi de creiere. Scriu „spălare de creiere” fiindcă toţi politicienii se întrec în populisme electorale care nu doar jignesc bunul simţ şi fracturează logica, dar contrazic flagrant inclusiv declaraţiile lor anterioare.

Iresponsabile, partidele anunţă viitoare majorări semnificative de salarii, pensii şi alte venituri, dar nu spun nimic despre obligativitatea de a corobora aceste creşteri cu puterea economiei, productivitatea muncii sau numărul de angajaţi din zona privată. Ori cu diminuarea semnificativă a tunurilor financiare date de băieţii deştepţi în relaţia cu statul.

Sigure pe ele, partidele promit o infrastructură modernă, dar este suficient să mergi o singură dată cu trenul ca să vomiţi o săptămână peste programele politice. Nu doar că viteza trenurilor e mai mică decât în urmă cu un secol, dar condiţiile de transport sunt mizerabile, gările sunt insalubre, multe dintre ele fiind transformate în sălaşe pentru tot felul de indivizi răpănoşi. Dacă mai adăugăm bălăriile crescute între şine şi gunoaiele aruncate de-a lungul terasamentului - am văzut odată nişte veceuri sparte laolaltă cu câteva calculatoare găurite - ai în faţă tabloul complet al unui sector de mare importanţă economică adus în stare de faliment greţos chiar de către politicieni. Auzi, Băsescule? Dar tu, Şova? Orban? Aţi fost miniştri ai transporturilor!

În discursuri sforăitoare, partidele promit purcoaie de euro pentru educaţie, dar nu văd că jumătate dintre dascăli sunt incompetenţi şi complet depăşiţi de vremuri. Primit iniţial cu bucurie de majoritatea profesorilor, pentru că garanta un spor de lejeritate, programul de şcoală on-line a fost rapid recuzat. De ce? Filmate pe şestache de către elevii mai şmecheri, unele ore de curs arătau ca nişte veritabile comedii cu proşti, deoarece deconspirau lipsa oricărui talent pedagogic din partea unui număr impresionant de cadre didactice. Plus că nu-l mai poţi plesni prin ecranul laptopului pe şcolarul care te contrazice. Acum înţelegem de ce avem 40% dintre elevi analfabeţi funcţional - fiindcă 40% dintre profesori sunt analfabeţi din punct de vedere pedagogic!

Mimând îngrijorarea, partidele promit fonduri arhisuficiente pentru sănătate şi convoaie de medici în parlament, dar am aflat cu toţii că multe dintre marile vedete în halate albe care se perindă pe la televiziuni sunt nişte şpăgari fără ruşine. Ori indivizi lipsiţi de scrupule implicaţi în distribuirea unor medicamente ce nu şi-au dovedit eficacitatea, ci doar capacitatea de a genera profituri uriaşe pe seama bolnavilor.

Nu am auzit pe nimeni să declare răspicat că jumătate dintre bugetari trebuie daţi afară, că jumătate dintre comune trebuie desfiinţate, că valoarea unui salariu trebuie stabilită în funcţie de performanţele, nu de vârsta angajatului, că în fruntea celor mai importante instituţii ale statului trebuie aduşi cei mai valoroşi români nu secăturile din partide, că examenele pentru orice funcţie din stat trebuie să beneficieze de transparenţă maximă, dar şi de o atenţie specială din partea autorităţilor.

Dar cum ar putea să promită partidele aşa ceva? După şapte ani în care PSD a infectat România cu numărul uriaş de impostori numiţi oriunde se mai inventa o sinecură, a venit rândul liberalilor să-şi scoată la înaintare finii, cumetrii, soţiile, amantele, nepoţii, amicii de pahar. Căci, nu-i aşa, PSD şi PNL, aceeaşi mizerie. Şi nici USR nu miroase a lăcrămioare!

În lipsa reformelor profunde, pronosticul privind evoluţia economiei naţionale rămâne negativ. Oricine va câştiga alegerile de pe 6 decembrie nu va face schimbările absolut necesare nici în administraţie, nici în educaţie, nici în sănătate. Se aşteaptă moartea pacientului. Şi abia după aceea, va pune Teodosie - arhiepiscopul Tomisului de-o sfeştanie de-l va scula din gorgan şi pe Burebista cel drept! Doar nu degeaba au construit politicienii mii de biserici în loc de şcoli, spitale şi autostrăzi!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Banii pesediştilor

Cătălin ONOFREI

Banii pesediştilor

De unde va lua PSD fondurile pentru pensiile românilor?

Filmuletul zilei

opinii

Şarlatani

Briscan ZARA

Şarlatani

Practic, la ora actuală, în mediul politic şi în majoritatea instituţiilor de stat, unde se fac cele mai mari furturi, procentajul escrocilor, al celor cu acte false este la cel mai înalt nivel din istorie. Iar aceşti oameni nu iau bani nemeritaţi de la hoţi, ci de la restul cetăţenilor plătitori de impozite, de la noi toţi. Deci ochii-n patru!

Paradigma dezvoltării durabile

Ciprian IFTIMOAEI

Paradigma dezvoltării durabile

De ceva vreme, în spaţiul public, se vorbeşte despre necesitatea reducerii sărăciei sub toate formele în care se manifestă, oriunde în lume, facilitarea accesului tuturor oamenilor la servicii de educaţie şi sănătate, promovarea egalităţii de gen, dezvoltarea unor oraşe şi comunităţi durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. Toate aceste teme şi preocupări sunt interdependente şi au o istorie de câteva decenii, fiind circumscrise paradigmei dezvoltării durabile.

Moştenirea lui Trump (I)

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump (I)

Cu patru ani în urmă, un om din afara sistemului câştiga alegerile prezidenţiale din SUA. Eram acolo şi am urmărit convenţiile naţionale ale celor două mari partide americane. 

pulspulspuls

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel, sau Zuzu?

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel, sau Zuzu?

Vedem prin mediul online şi nu numai câtă supărare a produs unora episodul jenant din Piaţa Unirii, cel al pomădării premarelui Mihai Chirica cu iaurt (Actimel zic unii, Zuzu spun alţii: asta mai rămâne de studiat). 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.