Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Prognoza meteo august - octombrie. Cum va fi vremea la început de toamnă

GALERIE
toamna
  • toamna
- +

Lunile august, septembrie şi octombrie vor fi caracterizate de un regim termic situat peste normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul şi vestul ţării, în timp ce, din punct de vedere al precipitaţiilor, acestea vor fi deficitare în intervalul menţionat, însă se vor apropia de valorile normale în decursul lunii octombrie, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul august - octombrie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

În iunie, temperatura aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării şi apropiate de normal în rest. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de vară este de 19,7 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 23 de grade Celsius în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, respectiv de până la 21 de grade Celsius în Crişana. 

De asemenea, în ultima lună de vară, precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, iar cantităţile cele mai scăzute se vor acumula în regiunile sudice, estice şi vestice. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna iunie este stabilită la 64,7 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp), Oltenia (până la 88 l/mp) şi Moldova (până la 87 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (între 28 şi 40 l/mp). 

Pentru luna septembrie, meteorologii estimează temperaturi medii lunare ale aerului mai ridicate decât media multianuală, îndeosebi în sud-estul, sudul şi vestul ţării. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 14,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureş (între 13 şi 15 grade) şi Moldova (între 10 şi 17 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 19 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea. 

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi în general deficitare, în septembrie, cu excepţia regiunilor nordice şi centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Media normei de precipitaţii stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 55 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Crişana (până la 78 l/mp), Maramureş (77 l/mp), Oltenia (73 l/mp) şi Banat (70 l/mp). Pe de altă parte, cantităţi mai reduse de precipitaţii se vor consemna în Moldova, de până la 55 l/mp. Potrivit ANM, în octombrie, temperatura aerului va putea avea valori peste media climatologică în sud, sud-est şi local în vest şi apropiate de normal în restul ţării. Norma climatologică a lunii este stabilită la 9,6 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 6 şi 10 grade Celsius, în Transilvania, între 5 şi 12 grade în Moldova, dar şi de până la 14 grade Celsius, în Dobrogea. 

Totodată, precipitaţiile totale lunare vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendinţă spre excedent în regiunile centrale şi local în cele vestice şi estice. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 43,5 l/mp, conform ANM. În zona Olteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 70 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 19 şi 41 l/mp, în Dobrogea. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri