Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Programul „Capitala Tineretului din România”. Iaşul joacă finala mare

GALERIE
capitala
  • capitala
- +

Programul „Capitala Tineretului din România” anunță finalizarea procesului de evaluare a candidaturilor înscrise în prima rundă a ediției 2019-2020.

Orașele care merg mai departe în finala competiției pentru titlul de Capitală a Tineretului din România sunt: Brașov, Iași și Roman. În această etapă, finaliștii au ca termen limită data de 8 octombrie (ora 16:59) pentru a depune dosarul de candidatură dezvoltat pe baza conceptelor înscrise în prima rundă. Orașul câștigător va fi anunțat pe 10 noiembrie 2018, în cadrul Summitului Tinerilor, ediția a III-a, la Baia Mare.

„Implicarea activă a tinerilor în comunitate, încurajarea transformării în realitate a viziunii lor despre orașele în care trăiesc, contribuie cu siguranță la crearea unei identități locale și a unei comunități bazate pe valori comune. Ne bucurăm că prin programul «Capitala Tineretului din România» am reușit să facilităm un cadru de dialog între autoritățile locale și organizațiile de și pentru tineret. Cu siguranță, beneficiile unui astfel de program la nivel de dezvoltare a comunității locale vor fi vizibile pe termen lung”, spune András Farkas – Grupul PONT, secretar general al Guvernanței pentru Capitala Tineretului din România.

Orașul câștigător va purta titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2019-1 mai 2020 și va câștiga un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR). Premiul reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse de orașul câștigător, dar și o resursă disponibilă pentru contribuția proprie în atragerea de surse adiționale de finanțare.

„Proiecte care țin de viața socială, de dezvoltarea de locuri de muncă sau calitatea locuirii sunt câteva dintre câștigurile pe care programul «Capitala Tineretului din România» le aduce în comunități. Mai presus de atât, reușește să schimbe mentalități și să pună tot mai mult tinerii pe agenda autorităților publice”, a declarat Nicoleta Deliu, Șef Departament Comunicare Corporativă și Afaceri Comunitare BCR. 

Orașele finaliste își vor prezenta și susține candidaturile în fața membrilor juriului de selecție, care va analiza în prealabil candidaturile finale. Juriul este unul independent și este format din: Adeline Dan (Asociația Municipiilor din România), Alexandru Ion Giboi (AGERPRES), Alin Ignat (Tineretul Național Liberal), Ana-Maria Doxan (NESTLÉ), Anca Năstase (Federația VOLUM), Cătălin Lazăr (Ministerul Tineretului și Sportului), Claudiu Catană (Tineretul Alianței Liberalilor și Democraților), Constantin Bratu (Coca-Cola România), Csongor Oltean (Conferința Tineretului Maghiar din România), Dan Barna (Uniunea Salvați România), Daniel Orza (Baia Mare Capitala Tineretului din România), Denisa Samek (Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România), Gabriel Carnariu (Bacău Capitala Tineretului din România), Liviu Rogojinariu (Comitetul Economic și Social), Marius Deaconu (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România), Mihaela Gîrleanu (Organizația Națională Cercetașii României), Miruna Andriesei-Iavni (BOSCH România), Olivia Adriana Vanea (Organizația de Tineret a Partidului Mișcarea Populară), Petre Manole (Tineretul Social Democrat) și Petru Apostoaia (Consiliul Național al Elevilor).

Jurizarea proiectelor se va face în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor, și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.

„Ne bucurăm că prin demersul nostru tinerii reușesc să fie percepuți din ce în ce mai puternic ca o resursă importantă în dezvoltarea urbană pe termen lung. Crearea unui cadru de dialog cu municipalitățile, participarea civică și o mai mare responsabilizare personală și comunitară, sunt angajamente pe care orașele înscrise și le asumă și care le vor fi benefice nu doar în perioada desfășurării competiției, ci și pe termen lung”, a declarat Mihai Dragoș, Președintele Consiliului Tineretului din România.

„Proiectele tuturor celor trei orașe finaliste anul acesta merită apreciate, doarece sunt foarte creative și pline de entuziasm. Apreciem în mod deosebit responsabilitatea în pregătirea dosarului de candidatură și așteptăm cu mare interes detalierea conceptelor înscrise. Oricare dintre proiecte are potențialul să aducă schimbări permanente în comunitate și abia așteptăm să fim alături de noua capitală pe acest drum frumos care urmează”,  a spus Tudor Ogner, Președintele Federației Tinerilor din Cluj.

Programul „Capitala Tineretului din România”, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015, a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română. Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău și Baia Mare, care deține acest titlu începând cu 2 mai 2018.

(capitalatineretului.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri