Programul „Prima Casă” unul dintre programele necesare și eficiente în timpul Guvernării PSD
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă (P)

Programul „Prima Casă” unul dintre programele necesare și eficiente în timpul Guvernării PSD

GALERIE
1-Victorel Lupu poza online ziar2-Victorel Lupu la senat3-Victorel Lupu la senat-comisie4-Senatorul VL la Cabinet
 • 1-Victorel Lupu poza online ziar
 • 2-Victorel Lupu la senat
 • 3-Victorel Lupu la senat-comisie
 • 4-Senatorul VL la Cabinet
- +

Programul național “Prima Casă” continuă și în anul 2019. Deși s-au vehiculat multe zvonuri că proiectul nu va mai fi menținut din lipsa fondurilor, vestea s-a infirmat și acum oamenii vor putea beneficia în continuare de acest program.

Executivul României a promovat în ultima ședință de guvern o hotărâre prin care se completează câteva articole din normele de implementare ale programului „Prima Casă”. Se împlinesc astfel 10 ani de la lansarea acestui program. În această perioadă au fost acordate peste 250.000 de garanții de creditare în valoare totală de 23,4 miliarde lei, iar numărul persoanelor care au aplicat până la sfârșitul anului trecut a fost de aproximativ 18.000.

Ținând cont de aceste cifre putem afirma cu certitudine că obiectivele pentru care a fost creat acest program au fost atinse. În mod deosebit, în ultimii ani, programul a fost adaptat la tendinţele pieţei şi la nevoile celor interesați, astfel încât beneficiile acestuia să fie optime şi cu un efect cât mai pozitiv în piaţă, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale.

Guvernul PSD a înțeles că țintele principale ale programului au fost de a susține activitatea de creditare și de a impulsiona sectorul construcțiilor, ceea ce a generat rezultate benefice asupra activității economice și creării de noi locuri de muncă. De altfel,  țara noastră a înregistrat o creștere economică de 7% în 2017, una dintre cele mai mari din statele membre ale Uniunii Europene, 4,1% în 2018 și se estimează o creștere de peste 5% pentru anul în curs.

Unul dintre marele avantaje ale programului îl reprezintă posibilitatea obținerii finanțării în vederea achiziției sau construcției de la zero a unui imobil de o calitate superioară, prin intermediul unei firme specializate. Creditele sunt garantate de statul român pana la 50% din valoarea acestora și reprezintă o măsură de susținere a cererii interne a sectorului imobiliar.

În ceea ce privește alocările financiare, în utimii doi ani acestea au fost foarte generoase. Guvernul a acordat 2,5 miliarde lei în anul 2017 și 2 miliarde lei în anul 2018. Aceeași sumă este preconizată a fi alocată și în acest an. Comparativ, în anul 2017 suma prevazută pentru program a fost cu 30% mai mare decât în anul 2016, iar în anul 2018 cu aproximativ 20% mai mare decât în anul 2016.

România are nevoie de acest program deoarece, conform datelor Eurostat, în Uniunea Europeană, unei persoane îi revin, în medie, 1,6 camere, în timp ce în țara noastră o persoană dispune de numai o cameră. În comparație cu suprafața medie locuibilă de 34 mp pe persoană din Europa, România are o medie relativ scăzută pe persoană, de numai 20 mp.

Strategia pentru următorii ani a Ministerului Finanțelor Publice este de a crea predictibilitate pentru acest program. S-a avut în vedere un plafon anual de garanții de aproximativ 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare dintre următorii trei ani (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei.

Din datele statistice ale programului a reieșit foarte clar faptul că ponderea persoanelor cu vârste de până la 35 de ani care au aplicat pentru obținerea finanțării a fost de aproximativ 80%. Mai mult, venitul mediu al persoanelor care au contractat un credit ”Prima Casă” a fost semnificativ mai mic comparativ cu venitul mediu al persoanelor care au obţinut un credit ipotecar de alt tip (cu aproximativ 15%, în medie, pe toată perioada funcţionării programului ”Prima Casă”). Concluzionând, programul a facilitat accesul populaţiei tinere şi cu venituri mai reduse la creditul ipotecar.

Motivat de acest fapt Guvernul dorește ca în acest an să ofere programului un caracter social mai pronunțat, impunând o serie de criterii. Astfel, aplicantul trebuie să fie în vârstă de maxim 35 de ani, iar venitul net să nu depășească 3.000 de lei/lună. Creşterea veniturilor populaţiei dar şi a puterii de cumpărare datorită măsurilor de relaxare fiscală reprezintă principalele argumente pentru aprecierea că trendul crescător manifestat în ultimii ani va continua și pe termen mediu.

Intenția executivului este ca la finalul aplicării acestei strategii să fie achiziționate aproximativ 200.000 de noi locuințe sau locuințe consolidate.

Programul ,,Prima Casă'' a făcut mulți oameni, mai ales tineri fericiți  asigurându-le nu doar un acoperiș deasupra capului, ci a contribuit în mod determinant și la sporirea calității vieții. Așadar, trebuie să continuăm implementarea acestui proiect, concomitent cu celelalte măsuri din cadrul Programului de guvernare pentru ca românii să trăiască mai bine, cât mai aproape de nivelul înregistrat în țările membre ale Uniunii Europene.


Victorel LUPU

Senator PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.