anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Comunicat de presă (P)

Programul „Prima Casă” unul dintre programele necesare și eficiente în timpul Guvernării PSD

GALERIE
1-Victorel Lupu poza online ziar2-Victorel Lupu la senat3-Victorel Lupu la senat-comisie4-Senatorul VL la Cabinet
 • 1-Victorel Lupu poza online ziar
 • 2-Victorel Lupu la senat
 • 3-Victorel Lupu la senat-comisie
 • 4-Senatorul VL la Cabinet
- +

Programul național “Prima Casă” continuă și în anul 2019. Deși s-au vehiculat multe zvonuri că proiectul nu va mai fi menținut din lipsa fondurilor, vestea s-a infirmat și acum oamenii vor putea beneficia în continuare de acest program.

Executivul României a promovat în ultima ședință de guvern o hotărâre prin care se completează câteva articole din normele de implementare ale programului „Prima Casă”. Se împlinesc astfel 10 ani de la lansarea acestui program. În această perioadă au fost acordate peste 250.000 de garanții de creditare în valoare totală de 23,4 miliarde lei, iar numărul persoanelor care au aplicat până la sfârșitul anului trecut a fost de aproximativ 18.000.

Ținând cont de aceste cifre putem afirma cu certitudine că obiectivele pentru care a fost creat acest program au fost atinse. În mod deosebit, în ultimii ani, programul a fost adaptat la tendinţele pieţei şi la nevoile celor interesați, astfel încât beneficiile acestuia să fie optime şi cu un efect cât mai pozitiv în piaţă, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale.

Guvernul PSD a înțeles că țintele principale ale programului au fost de a susține activitatea de creditare și de a impulsiona sectorul construcțiilor, ceea ce a generat rezultate benefice asupra activității economice și creării de noi locuri de muncă. De altfel,  țara noastră a înregistrat o creștere economică de 7% în 2017, una dintre cele mai mari din statele membre ale Uniunii Europene, 4,1% în 2018 și se estimează o creștere de peste 5% pentru anul în curs.

Unul dintre marele avantaje ale programului îl reprezintă posibilitatea obținerii finanțării în vederea achiziției sau construcției de la zero a unui imobil de o calitate superioară, prin intermediul unei firme specializate. Creditele sunt garantate de statul român pana la 50% din valoarea acestora și reprezintă o măsură de susținere a cererii interne a sectorului imobiliar.

În ceea ce privește alocările financiare, în utimii doi ani acestea au fost foarte generoase. Guvernul a acordat 2,5 miliarde lei în anul 2017 și 2 miliarde lei în anul 2018. Aceeași sumă este preconizată a fi alocată și în acest an. Comparativ, în anul 2017 suma prevazută pentru program a fost cu 30% mai mare decât în anul 2016, iar în anul 2018 cu aproximativ 20% mai mare decât în anul 2016.

România are nevoie de acest program deoarece, conform datelor Eurostat, în Uniunea Europeană, unei persoane îi revin, în medie, 1,6 camere, în timp ce în țara noastră o persoană dispune de numai o cameră. În comparație cu suprafața medie locuibilă de 34 mp pe persoană din Europa, România are o medie relativ scăzută pe persoană, de numai 20 mp.

Strategia pentru următorii ani a Ministerului Finanțelor Publice este de a crea predictibilitate pentru acest program. S-a avut în vedere un plafon anual de garanții de aproximativ 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare dintre următorii trei ani (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei.

Din datele statistice ale programului a reieșit foarte clar faptul că ponderea persoanelor cu vârste de până la 35 de ani care au aplicat pentru obținerea finanțării a fost de aproximativ 80%. Mai mult, venitul mediu al persoanelor care au contractat un credit ”Prima Casă” a fost semnificativ mai mic comparativ cu venitul mediu al persoanelor care au obţinut un credit ipotecar de alt tip (cu aproximativ 15%, în medie, pe toată perioada funcţionării programului ”Prima Casă”). Concluzionând, programul a facilitat accesul populaţiei tinere şi cu venituri mai reduse la creditul ipotecar.

Motivat de acest fapt Guvernul dorește ca în acest an să ofere programului un caracter social mai pronunțat, impunând o serie de criterii. Astfel, aplicantul trebuie să fie în vârstă de maxim 35 de ani, iar venitul net să nu depășească 3.000 de lei/lună. Creşterea veniturilor populaţiei dar şi a puterii de cumpărare datorită măsurilor de relaxare fiscală reprezintă principalele argumente pentru aprecierea că trendul crescător manifestat în ultimii ani va continua și pe termen mediu.

Intenția executivului este ca la finalul aplicării acestei strategii să fie achiziționate aproximativ 200.000 de noi locuințe sau locuințe consolidate.

Programul ,,Prima Casă'' a făcut mulți oameni, mai ales tineri fericiți  asigurându-le nu doar un acoperiș deasupra capului, ci a contribuit în mod determinant și la sporirea calității vieții. Așadar, trebuie să continuăm implementarea acestui proiect, concomitent cu celelalte măsuri din cadrul Programului de guvernare pentru ca românii să trăiască mai bine, cât mai aproape de nivelul înregistrat în țările membre ale Uniunii Europene.


Victorel LUPU

Senator PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.