Programul Casa Verde: zeci de ieşeni albaştri de furie din cauza “ţepelor” primite chiar de la stat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

PROCESUL SOARELUI

Programul Casa Verde: zeci de ieşeni albaştri de furie din cauza “ţepelor” primite chiar de la stat

GALERIE
panouri_solare_acoperit
  • panouri_solare_acoperit
- +

Guvernul este pe cale să fie obligat de justiţie să-şi ţină angajamentele luate în scris în faţa doritorilor de panouri fotovoltaice pe casă. Numeroşi ieşeni s-au înscris acum doi ani în programul Casa Verde - Fotovoltaice, menit să stimuleze folosirea energiei solare în locul celei bazate pe combustibilii fosili. Din motive birocratice, numai de guvernanţi ştiute, tentantul program a fost suspendat însă chiar în ziua lansării. A fost însă reluat două luni mai târziu. Între timp, unele din actele depuse de participanţi la program, cum ar fi certificatele de atestare fiscală sau extrasul de carte funciară, ambele cu valabilitate limitată, au expirat. Urmarea, la fel de birocratică: cererile în cauză au fost respinse. Lăsaţi cu ochii în soare fără să fi avut cea mai mică vină, şi după ce au achitat avansuri consistente în bani pentru proiecte, şi nu numai, mulţi dintre ei, printre care şi 25 de ieşeni, s-au adresat instanţei. Guvernul ar putea fi astfel obligat să acorde finanţările refuzate. Va mai avea însă bani, din moment ce acel program s-a epuizat? Mai putem avea încredere în viitoarele programe similare Casa Verde, ce necesită investiţii din bani proprii în primă fază?

Programul Casa Verde a fost lansat în 2019, având un buget iniţial de 537 milioane lei. Prin acest program, Autoritatea Fondului de Mediu urma să acorde facilităţi de finanţare a instalării de panouri solare în limita sumei de 20.000 de lei sau de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate. Banii ar fi reprezentat maximum 90% din valoarea panourilor necesare alimentării cu energie a unei locuinţe, diferenţa de 10% urmând a fi suportată de beneficiar. Doritorii trebuiau să se înscrie, depunând documentaţia necesară la unul dintre instalatorii validaţi care încheiaseră contracte de participare cu AFM. Ulterior, instalatorii urmau să înregistreze cererile la AFM şi să aştepte aprobarea.

Programul se relansează luna viitoare

Înscrierea solicitanţilor a fost deschisă pe 6 septembrie 2019. În aceeaşi zi însă, AFM a suspendat încărcarea cererilor de finanţare în aplicaţia proprie. Solicitanţii depuseseră actele la instalatorii validaţi, dar aceştia nu mai aveau posibilitatea de a le transmite mai departe, la AFM. Printr-un comunicat de presă emis la sfârşitul lui octombrie de către AFM, s-a anunţat că programul avea să fie reluat, toate documentele depuse deja la instalatori fiind acceptate ca valabile. Programul a fost reluat pe 6 noiembrie, dar de la AFM au început să curgă răspunsurile negative la cererile de finanţare. În iunie 2020, numeroşii ieşeni aplicanţi au fost înştiinţaţi că cererea le-a fost respinsă. Fără excepţie, motivul respingerii a fost că certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat ori local sau extrasul de carte funciară erau expirate. 25 dintre aceşti ieşeni au deschis proces. Unii dintre cei 25 de ieşeni respinşi îşi scoseseră actele respective chiar pe 5 septembrie, în preziua demarării oficiale a programului.

Doar că extrasele de carte funciară sau certificatele fiscale au termen de valabilitate de doar 30 de zile. Ele expiraseră în perioada în care autorităţile guvernamentale încă se scărpinau după ceafă, ţinând programul în expectativă. Culmea, banii „economisiţi” de guvern prin respingerea cererilor nici măcar nu au fost folosiţi în alt scop. În urmă cu două săptămâni, ministrul interimar al mediului, Barna Tánczos, a anunţat relansarea programului Casa Verde în decembrie, cu un buget de 280 milioane lei, fonduri rămase neutilizate în urma respingerii dosarelor din 2019.

Situaţia i-a revoltat pe cei 25 de ieşeni, care au cerut în iunie acest an anularea deciziilor de respingere a cererilor de finanţare nerambursabilă şi obligarea AFM la emiterea în termen de 30 de zile a unor decizii de aprobare. În faţa Tribunalului, reprezentanţii AFM au afirmat că fuseseră înţeleşi greşit. Comunicatul privind reluarea programului ar fi indicat doar că, „dată fiind suspendarea sesiunii de înscriere, sunt în mod egal considerate ca depuse în termen cererile de finanţare, indiferent dacă acestea au fost introduse în aplicaţie anterior ori subsecvent suspendării”. Din punctul de vedere al AFM, data luată în calcul ca reprezentând ziua de depunere a dosarelor era 6 noiembrie, când programul fusese reluat. La acea dată, documentele anexate cererilor ar fi trebuit să fie valabile. Că oamenii le depuseseră cu două luni înainte, aceasta nu mai era problema AFM, spun funcţionarii de aici.

AFM versus Tribunal

Nu de aceeaşi părere au fost şi magistraţii Tribunalului. Aceştia au citat chiar comunicatul AFM din octombrie 2019. Conform acestuia, „toate documentele înregistrate cu succes în aplicaţia informatică, precum şi cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicaţie până la momentul suspendării accesului în aplicaţia informatică, sunt acceptate de AFM ca fiind depuse în termen, în vederea analizării”. Or, cererile celor 25 de ieşeni erau „înregistrate în registrul instalatorilor”, aşa cum cerea AFM. Autoritatea nu făcuse nicio menţiune că actele din cadrul cererilor trebuiau reactualizate.

Magistraţii nu au reuşită să găsească în ghidul emis de AFM niciun argument care să susţină afirmaţiile reprezentanţilor acesteia. „Instanţa constată că pârâtul trebuia să aplice în cazul reclamanţilor ipoteza întâi a comunicatului de presă, respectiv aceea de a raporta valabilitatea documentelor ataşate cererilor de finanţare la data depunerii şi înregistrării acestora la instalatorii validaţi, iar nu la data încărcării lor în aplicaţie, după suspendare, de către instalatori, la data de 06.11.2019. În schimb, deşi reclamanţii se află cu evidenţă în ipoteza întâi a comunicatului, instalatorii trebuind doar să «continue» încărcarea actelor în aplicaţie, pârâtul le-a aplicat regulile din ipoteza a doua, ca şi cum cererile de finanţare şi documentele aferente ar fi fost depuse şi înregistrate la instalatori ulterior”, au arătat judecătorii.

Aceştia au admis acţiunea formulată de cei 25 de ieşeni, anulând deciziile de respingere a finanţării şi obligând AFM să emită noi decizii, de admitere a cererilor. AFM a atacat cu recurs decizia Tribunalului. Contestaţia a intrat marţi pe rolul Curţii de Apel, nefiind încă stabilit primul termen de judecată. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.