Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PROCESUL SOARELUI

Programul Casa Verde: zeci de ieşeni albaştri de furie din cauza “ţepelor” primite chiar de la stat

GALERIE
panouri_solare_acoperit
  • panouri_solare_acoperit
- +

Guvernul este pe cale să fie obligat de justiţie să-şi ţină angajamentele luate în scris în faţa doritorilor de panouri fotovoltaice pe casă. Numeroşi ieşeni s-au înscris acum doi ani în programul Casa Verde - Fotovoltaice, menit să stimuleze folosirea energiei solare în locul celei bazate pe combustibilii fosili. Din motive birocratice, numai de guvernanţi ştiute, tentantul program a fost suspendat însă chiar în ziua lansării. A fost însă reluat două luni mai târziu. Între timp, unele din actele depuse de participanţi la program, cum ar fi certificatele de atestare fiscală sau extrasul de carte funciară, ambele cu valabilitate limitată, au expirat. Urmarea, la fel de birocratică: cererile în cauză au fost respinse. Lăsaţi cu ochii în soare fără să fi avut cea mai mică vină, şi după ce au achitat avansuri consistente în bani pentru proiecte, şi nu numai, mulţi dintre ei, printre care şi 25 de ieşeni, s-au adresat instanţei. Guvernul ar putea fi astfel obligat să acorde finanţările refuzate. Va mai avea însă bani, din moment ce acel program s-a epuizat? Mai putem avea încredere în viitoarele programe similare Casa Verde, ce necesită investiţii din bani proprii în primă fază?

Programul Casa Verde a fost lansat în 2019, având un buget iniţial de 537 milioane lei. Prin acest program, Autoritatea Fondului de Mediu urma să acorde facilităţi de finanţare a instalării de panouri solare în limita sumei de 20.000 de lei sau de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate. Banii ar fi reprezentat maximum 90% din valoarea panourilor necesare alimentării cu energie a unei locuinţe, diferenţa de 10% urmând a fi suportată de beneficiar. Doritorii trebuiau să se înscrie, depunând documentaţia necesară la unul dintre instalatorii validaţi care încheiaseră contracte de participare cu AFM. Ulterior, instalatorii urmau să înregistreze cererile la AFM şi să aştepte aprobarea.

Programul se relansează luna viitoare

Înscrierea solicitanţilor a fost deschisă pe 6 septembrie 2019. În aceeaşi zi însă, AFM a suspendat încărcarea cererilor de finanţare în aplicaţia proprie. Solicitanţii depuseseră actele la instalatorii validaţi, dar aceştia nu mai aveau posibilitatea de a le transmite mai departe, la AFM. Printr-un comunicat de presă emis la sfârşitul lui octombrie de către AFM, s-a anunţat că programul avea să fie reluat, toate documentele depuse deja la instalatori fiind acceptate ca valabile. Programul a fost reluat pe 6 noiembrie, dar de la AFM au început să curgă răspunsurile negative la cererile de finanţare. În iunie 2020, numeroşii ieşeni aplicanţi au fost înştiinţaţi că cererea le-a fost respinsă. Fără excepţie, motivul respingerii a fost că certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat ori local sau extrasul de carte funciară erau expirate. 25 dintre aceşti ieşeni au deschis proces. Unii dintre cei 25 de ieşeni respinşi îşi scoseseră actele respective chiar pe 5 septembrie, în preziua demarării oficiale a programului.

Doar că extrasele de carte funciară sau certificatele fiscale au termen de valabilitate de doar 30 de zile. Ele expiraseră în perioada în care autorităţile guvernamentale încă se scărpinau după ceafă, ţinând programul în expectativă. Culmea, banii „economisiţi” de guvern prin respingerea cererilor nici măcar nu au fost folosiţi în alt scop. În urmă cu două săptămâni, ministrul interimar al mediului, Barna Tánczos, a anunţat relansarea programului Casa Verde în decembrie, cu un buget de 280 milioane lei, fonduri rămase neutilizate în urma respingerii dosarelor din 2019.

Situaţia i-a revoltat pe cei 25 de ieşeni, care au cerut în iunie acest an anularea deciziilor de respingere a cererilor de finanţare nerambursabilă şi obligarea AFM la emiterea în termen de 30 de zile a unor decizii de aprobare. În faţa Tribunalului, reprezentanţii AFM au afirmat că fuseseră înţeleşi greşit. Comunicatul privind reluarea programului ar fi indicat doar că, „dată fiind suspendarea sesiunii de înscriere, sunt în mod egal considerate ca depuse în termen cererile de finanţare, indiferent dacă acestea au fost introduse în aplicaţie anterior ori subsecvent suspendării”. Din punctul de vedere al AFM, data luată în calcul ca reprezentând ziua de depunere a dosarelor era 6 noiembrie, când programul fusese reluat. La acea dată, documentele anexate cererilor ar fi trebuit să fie valabile. Că oamenii le depuseseră cu două luni înainte, aceasta nu mai era problema AFM, spun funcţionarii de aici.

AFM versus Tribunal

Nu de aceeaşi părere au fost şi magistraţii Tribunalului. Aceştia au citat chiar comunicatul AFM din octombrie 2019. Conform acestuia, „toate documentele înregistrate cu succes în aplicaţia informatică, precum şi cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicaţie până la momentul suspendării accesului în aplicaţia informatică, sunt acceptate de AFM ca fiind depuse în termen, în vederea analizării”. Or, cererile celor 25 de ieşeni erau „înregistrate în registrul instalatorilor”, aşa cum cerea AFM. Autoritatea nu făcuse nicio menţiune că actele din cadrul cererilor trebuiau reactualizate.

Magistraţii nu au reuşită să găsească în ghidul emis de AFM niciun argument care să susţină afirmaţiile reprezentanţilor acesteia. „Instanţa constată că pârâtul trebuia să aplice în cazul reclamanţilor ipoteza întâi a comunicatului de presă, respectiv aceea de a raporta valabilitatea documentelor ataşate cererilor de finanţare la data depunerii şi înregistrării acestora la instalatorii validaţi, iar nu la data încărcării lor în aplicaţie, după suspendare, de către instalatori, la data de 06.11.2019. În schimb, deşi reclamanţii se află cu evidenţă în ipoteza întâi a comunicatului, instalatorii trebuind doar să «continue» încărcarea actelor în aplicaţie, pârâtul le-a aplicat regulile din ipoteza a doua, ca şi cum cererile de finanţare şi documentele aferente ar fi fost depuse şi înregistrate la instalatori ulterior”, au arătat judecătorii.

Aceştia au admis acţiunea formulată de cei 25 de ieşeni, anulând deciziile de respingere a finanţării şi obligând AFM să emită noi decizii, de admitere a cererilor. AFM a atacat cu recurs decizia Tribunalului. Contestaţia a intrat marţi pe rolul Curţii de Apel, nefiind încă stabilit primul termen de judecată. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri