Programul corporatiştilor ieşeni va suferi modificări importante! Ce spune un profesor de management
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Programul corporatiştilor ieşeni va suferi modificări importante! Ce spune un profesor de management

GALERIE
corporatisti
  • corporatisti
- +

“Managerii vor prefera, ca şi înainte de epidemie, să aibă un control precis asupra productivităţii angajaţilor “, arată conf.univ.dr. Andrei Ştefan Neştian.

Pe fondul agitaţiei economice cauzată de pandemie, companiile din Iaşi sunt nevoite să menţină operaţiunile în timp ce reduc la minimum riscul de răspândire a noului coronavirus printre angajaţi, adoptând lucrul la distanţă. Deciziile lor au remodelat cartierele de birouri din oraş, turnurile corporatiştilor rămânând pustii sau transformate în centre de conferinţe, unde oamenii se adună doar ocazional pentru întâlniri de companie, instruire sau proiecte speciale. Acum, când managerii recunosc că angajaţii pot munci şi de acasă, fiind la fel de productivi, ar putea fi implementat definitiv acest mod de lucru? „Cele mai probabile scheme de organizare vor fi cele în care angajaţii vor veni 3-4 zile pe săptămână la birou şi vor lucra 1-2 zile pe săptămână de acasă, cu participarea obligatorie şi periodică la reuniuni ale echipei la sediu”, este una dintre modificările pe care le întrevede conf.univ.dr. Andrei Ştefan Neştian, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi.

Soluţii pentru problemele lor

Profesorul arată că distanţarea socială va menţine goale multe birouri atât timp cât va mai dura pandemia, dar ulterior nevoia de socializare între angajaţi va reveni la normal, lucrul de acasă urmând să reducă numărul mediu de ore petrecute la sediu, fără a-l reduce la zero. „Creşterea ponderii muncii de acasă nu va conduce la dispariţia nevoii de reunire a oamenilor în echipe, în sedinţe, în departamente. Angajaţii vor simţi nevoia să desfăşoare măcar o parte din muncă la sediu. Managerii vor prefera, ca şi înainte de epidemie, să aibă un control precis asupra productivităţii angajaţilor, astfel încât ei vor fi principalii susţinători ai revenirii la sediu a cât mai multor angajaţi, pentru cât mai pare parte din timp. Costurile cu chiria şi amenajarea birourilor vor fi justificate de creşterea controlului şi de performanţa indusă prin contactul direct dintre manageri şi echipele conduse, prin contactul direct dintre angajaţii care vor împărtăşi uşor mai multe idei şi mai multe soluţii la problemele lor”, a spus acesta jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi”.

Selecţia de calitate va fi mai scumpă

Specialist în management, Andrei Ștefan Neştian consideră că şi profilul angajatului se va modifica, „luând forma” noului tip mixt de muncă - cea de acasă şi cea de la sediu. El va fi caracterizat în primul rând de autonomie, auto-control, responsabilitate auto-asumată şi solidaritate. „Metodele de control ale modului în care angajaţii lucrează de acasă sunt limitate, nivelul de încredere pe termen lung în relaţia angajat-manager fiind dependent de primele 3 caracteristici menţionate mai sus. A patra, solidaritatea, este necesară pentru păstrarea unităţii echipelor care lucrează la distanţă, manifestându-se prin susţinerea obiectivelor comune, prin sincronizarea eforturilor, prin înţelegerea reciprocă şi prin împărtăşirea spontană a unor idei utile celorlalţi”, a completat profesorul ieşean.  Chiar dacă următorii doi ani piaţa muncii va fi dominată de nivelul în creştere a şomajului, va deveni mai flexibilă, urmând să apară din ce în ce mai frecvent oferte de muncă parţială în regim remote/telemuncă. Angajaţii, la rândul lor, vor fi mai tentaţi să accepte posturi part-time pe lângă postul principal, mai ales dacă şi postul principal este remote. Însă, nivelul de stress pe care îl induce suprapunerea muncii la domiciliu cu activităţile casnice inevitabile va fi o problemă cronică pentru aceşti angajaţi, avertizează Neştian.  Nici evaluarea unui candidat pentru o anumită funcţie nu va mai fi la fel, „interviul” de la distanţă implicând riscuri suplimentare comparativ cu evaluarea faţă în faţă, dar şi costuri mai mari. „Candidatul poate beneficia de diferite forme de suport informaţional pentru a răspunde mai uşor la întrebări. Companiile vor fi nevoite să adopte soluţii de evaluare multiplă a îndeplinirii de către candidaţi a unui anumit criteriu de angajare, crescând complexitatea şi numărul de etape ale proceselor de selecţie. O selecţie de calitate va deveni mai scumpă şi mai complexă”, preconizează profesorul.

Ce se întâmplă cu locurile de muncă

Analizând situaţia actuală, Neştian consideră că un aspect prioritar care poate proteja atât afacerile, cât şi echipele organizaţiilor - în condiţiile prelungirii nedorite a restricţiilor pentru unele categorii de afaceri - constă în realizarea cât mai rapidă a unei reorganizări, care să răspundă nevoilor curente ale modelului de afaceri. Atrage atenţia că sunt previzibile înlocuiri ale şomajului tehnic cu concedierile definitive, reduceri ale salariilor proporţionale cu nivelul veniturilor firmei şi creşteri semnificative ale preţurilor unor produse sau servicii de către toţi ofertanţii, din nevoia de acoperire a costurilor specifice noului mod de lucru.  „Prin pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă pe care firmele au sperat să le păstreze în decursul primelor 3 luni de epidemie intrăm, astfel, în faza a doua a crizei economice. (…) De aproape 5 luni, cererea este slabă şi greu influenţabilă, deci principalele probleme sunt la nivelul resurselor umane şi a celor financiare. Dacă în prima fază a epidemiei exista premisa unei reveniri rapide la o formă a afacerii identică situaţiei ante-pandemie, acum este clar că perioada până la revenire va fi foarte îndelungată, posibil mai mult de un an de activitate pentru unele domenii”, a subliniat profesorul.

Ameninţările de la orizont

Din perspectiva sa, la iarnă este posibil să ne izbim de o realitate extrem de dură, dată de sincronizarea a trei evenimente nedorite, respectiv ca noul guvern (instalat după alegeri) să nu mai poată sau să nu mai vrea să susţină măsurile economice implementate în contextul crizei de sănătate publică, apoi ca epidemia să cunoască o nouă creştere în România din cauza venirii sezonului rece, iar economia globală să îşi accentueze declinul, reducând şi mai mult comerţul extern al firmelor româneşti. „Se manifestă deja probleme financiare în acele domenii economice care depind de cele mai puternic afectate de prima fază a crizei. Degradarea situaţiei economice este atenuată de măsurile guvernului de amânare a termenelor de plată a unor obligaţii fiscale şi a plăţii ratelor la credite, care împing până în ultimul trimestru al anului manifestarea unor probleme financiare grave atât pentru companii, cât şi pentru cetăţeni. Nu trebuie însă să uităm că preţul pe care îl vom plăti cu toţii pentru această atenuare este creşterea accelerată a datoriei publice. Situaţia economică pe care o percepem este artificial distorsionată de intervenţia guvernamentală”, a încheiat Andrei Ştefan Neştian. 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.