De Business

Punem punctul pe știi

Programul de fabricatie a elicopterelor Dracula va duce la salvarea unor intreprinderi romanesti

miercuri, 11 martie 1998, 00:00
2 MIN
 Programul de fabricatie a elicopterelor Dracula va duce la salvarea unor intreprinderi romanesti

Ministrul Reformei, Ilie Serbanescu, apreciaza ca derularea programului de fabricatie a elicopterelor AH 1 RO Dracula in Romania va duce la salvarea unor intreprinderi romanesti. "Pe termen lung, cu bani romanesti sint salvate intreprinderi de virf, cu tehnologii dintre cele mai avansate", a declarat ministrul Reformei pentru PRO TV. Ministrul apreciaza ca o astfel de finantare este de preferat variantei in care intreprinderile primesc bani de la bugetul statului.
La program vor participa IAR Brasov, Turbomecanica Bucuresti precum si Aerostar Bacau, in colaborare cu firma Elbit din israel. Elicopterele vor fi platite de la bugetul Ministerului Apararii Nationale, in urma obtinerii de catre statul roman a unei finantari pentru care s-a lansat o licitatie internationala.
Prim ministrul Victor Ciorbea a anuntat ca Executivul intentioneaza adoptarea unei hotariri de Guvern, privind finalizarea negocierilor cu Bell Helicopters si privatizarea societatii IAR Brasov.
Ciorbea a afirmat ca la IAR Brasov se vor fabrica elicoptere militare atit pentru dotarea armatei romane, cit si pentru comercializarea lor pe piete specializate. in plus se va discuta cu firma Bell si posibilitatea executarii unor elicoptere civile, precum si a unor componente pentru autoturisme.
Premierul a anuntat si intentia companiei General Electric de preluare a societatatii Turbomecanica Bucuresti. Turbomecanica urmeaza sa execute, sub licenta General Electric, componente apartinind motoarelor elicopterelor de atac AH 1 – RO Dracula.
Consiliul de Administratie al FPS a hotarit la sfirsitul anului trecut prelungirea cu inca sase luni a termenului de intrare in vigoare a contractului de cumparare a actiunilor la IAR Brasov. Contractul prin care Bell Helicopters prelua 70% din actiunile societatii IAR Ghimbav era conditionat, printre altele, si de intrarea in vigoare a contractului pentru livrarea catre Ministerul Apararii Nationale a elicopterelor AH 1 RO – Dracula.
Profitul pe care il va aduce, pentru urmatorii 12 ani, proiectul initiat de Bell Helicopters si industria romaneasca de aparare, pentru producerea, in Romania, a unor elicoptere de atac, se ridica la aproape doua miliarde de dolari. Costul proiectului a fost estimat, de catre Ministerul Apararii Nationale, la aproximativ 1,5 miliarde de dolari, incluzind si o investitie de 250 de milioane de dolari.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii