anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Pogromul de la Iaşi: Se împlinesc 81 de ani de la groaznicele evenimente care au făcut ravagii în oraş

GALERIE
pogrom_Iasi
 • pogrom_Iasi
- +

În urmă cu 81 de ani, la Iaşi, a avut loc evenimente extrem de dramatice pentru comunitatea evreiască. La ordinul mareşalului Antonescu circa o treime din comunitate a fost ucisă. 

Câteva sute de oameni au fost împuşcaţi în spatele Chesturii, iar restul şi-au pierdut viaţa în trenurile morţii sau au fost lichidaţi pe stradă. Imaginile cu oameni întinşi pe stradă, fără suflare, au îngrozit o lume întreagă.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul transmis la 81 de ani de la Pogromul de la Iaşi, că, odată cu trecerea timpului, evenimentele, mai ales cele extrem de dureroase, tind să fie uitate, recomandând să nu lăsăm ca acest lucru să se întâmple şi în privinţa acestei perioade de istorie marcate de un genocid.

”Doar prin asumarea onestă a trecutului şi prin educarea tinerelor generaţii în spiritul adevărului şi dreptăţii putem dezvolta o societate puternică, gata să acţioneze şi să se opună derapajelor şi încercărilor de negare a Holocaustului şi de distorsionare a istoriei”, subliniază preşedintele. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis marţi, 28 iunie 2022, un mesaj cu prilejul comemorării a 81 de ani de la Pogromul din Iaşi (28-30 iunie 1941). Mesajul a fost prezentat de către Constantin Ionescu, Consilier de Stat - Departamentul Securităţii Naţionale, Directorul Oficiului Informaţii Integrate, în cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iaşi.

Pogromul a fost prevestit de o serie de abuzuri, de crime împotriva evreilor, care aveau loc mai ales în cartierele mărginaşe locuite majoritar de evrei cum erau Podu Roşu sau Târgu Cucului, cu sinagogi devastate şi nu uităm de manifestările antisemite organizate, adevărate comandouri care se terminau cu vitrine sparte la magazinele evreieşti şi capete sparte ale evreilor. Toate acestea s-au intensificat când Iaşiul a devenit un oraş de război pe unde trupele treceau spre frontiera cu URSS, spre Sculeni şi tot atunci au avut loc două bombardamente ale aviaţiei sovietice care au intensificat şi mai mult propaganda şi abuzurile împotriva evreilor.

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.