
Programul de susținere a fertilizării in vitro, cu vouchere de 15.000 de lei, în dezbatere publică

După șase luni de incertitudine privind voucherele pentru fertilizare in vitro (FIV), Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin care aprobă Normele metodologice de aplicare a Programului social de interes național pentru creșterea natalității. Aceste norme stabilesc principiile, cadrul general și procedura de acordare a sprijinului financiar destinat cuplurilor și persoanelor singure care își doresc să devină părinți.
“Voi promova și voi sprijini întotdeauna inițiativele dedicate susținerii familiilor în eforturile lor de a avea copii, oferind astfel un sprijin important pentru consolidarea familiei și creșterea natalității în România. Îmi doresc ca acest program să continue, pentru că este un program necesar, atât timp cât infertilitatea rămâne o problemă reală în țara noastră”, a transmis Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Cum va fi acordat sprijinul pentru FIV
Sprijinul va fi oferit sub formă a două vouchere, în valoare totală de 15.000 de lei. Un voucher de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării medicamentelor specifice, iar al doilea, în valoare de 10.000 de lei, va fi utilizat pentru plata procedurilor medicale prescrise. Voucherele vor fi acordate în ordinea depunerii dosarelor complete și eligibile. Toate documentele vor trebui încărcate în format electronic pe o platformă digitală special dedicată acestui program. Metodologia completă poate fi consultată pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.
Medicii ieșeni și asociațiile de infertilitate au atras atenția acum o lună asupra întârzierilor din programul național de fertilizare in vitro (FIV), iar mulți pacienți așteaptă cu speranță reluarea acestuia, deoarece poate fi ultima lor șansă de a deveni părinți (mai multe informații AICI). Programul, care fusese finanțat inițial de Ministerul Familiei, a fost suspendat temporar din 1 decembrie 2024, iar cuplurile care așteptau sprijin nu au mai putut depune noi dosare în acest an, generând incertitudine pentru cei care aveau nevoie de acest ajutor pentru tratamentele de fertilizare.
„Anul trecut, finanțarea pentru programul FIV a fost pierdută la Ministerul Familiei, însă a fost recuperată datorită presiunii făcute de pacienți, un lucru fără precedent în România. Nu ministerul a obținut banii, ci noi, pacienții. Printr-o operațiune de advocacy, am reușit să obținem, în mod excepțional, finanțare din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului. În săptămâna Paștelui, i-am trimis 700 de mesaje, iar în final, a fost deschisă această «pușculiță secretă», pentru că, inițial, nu exista buget. Practic, ne-au dat bani din fondul de rezervă. Anul acesta, teoretic există finanțare, dar nu există interes pentru a accelera procesul. Suntem la începutul lunii aprilie și programul încă nu a fost demarat. Ce facem, îl pornim abia în toamnă? Apoi ne vor spune că s-au cheltuit banii… dar FIV nu se face de pe o zi pe alta”, a declarat Nicoleta Brunel, fondatoarea Asociației SOS Infertilitate.
„Nouă din zece cupluri depind de această finanțare”
Dr. Adrian Borș, medic ginecolog la Clinica Atentica, specializat în infertilitate și medicină reproductivă, a atras atunci atenția că întârzierea programului de fertilizare in vitro pune pe pauză multe cupluri care își doresc un copil. Mulți pacienți așteaptă reluarea finanțării pentru a putea începe tratamentul, ceea ce le afectează planurile și speranțele. Deși decontarea nu se face imediat, fondurile sunt alocate și procesul funcționează.
„E corect să folosesc timpul trecut, pentru că în momentul de față lucrurile sunt oarecum în ceață. În momentul de față, programul Ministerului Sănătății este teoretic funcțional, însă se așteaptă aprobarea bugetului național, ceea ce întârzie procesul. Chiar și așa, este clar că acest sprijin este esențial, având în vedere că nouă din zece cupluri depind de această finanțare pentru a putea începe tratamentele pentru infertilitate”, a afirmat în urmă cu o lună, prof.dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al Maternității „Cuza-Vodă” din Iași și fondatorul Centrului de Fertilitate ORIGYN.
Publicitate și alte recomandări video