anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Comunicat de presă

Programul educațional ERASMUS - dificultăți și reconfigurări în noul context (P)

GALERIE
gavrila nou
 • gavrila nou
- +

Situația actuală devine tot mai gravă și produce modificări substanțiale în societate, în plan economic, financiar, social, dar și la nivel comportamental, educațional sau cultural. Astfel, implementarea unor programe și proiecte din zona educației, care au avut un rol important și succes internațional ridică semne de întrebare asupra modalităților de continuare a activităților la momentul actual.

Analiza și reflecțiile se îndreptă inevitabil către programul ERASMUS+, un demers educațional cu efecte semnificative, cu reușite notabile, susținut consecvent de către Uniunea Europeană. Rezultatele obținute până acum sunt remarcabile: un buget total de14,7 miliarde euro investiți în timp, posibilități globale de mobilitate (peste 4 milioane de persoane implicate), mobilități în învățământul superior (2 milioane de studenți), experiențe de educație și formare profesională (aproximativ 650.000 de elevi beneficiari), mobilitatea personalului didactic (800.000 de profesori), voluntariat și schimburi de tineret (500.000 de participanți), conform datelor furnizate la nivel european, de către ec.europa.eu.

Programul Erasmus+ oferă posibilități importante de studiu, de formare și completare a experiențelor în diferite medii culturale și educaționale, oportunități de formare și cunoaștere în domeniile de interes, conducând implicit spre creșterea competențelor tinerilor și a angajabilității acestora. De asemenea, sunt la fel de importante multiplele parteneriate strategice realizate de-a lungul timpului între universități, școli, ONG-uri, biblioteci, institute de cercetare. Laitmotivul acestor rezultate remarcabile este asociat direct cu ideea de MOBILITATE, astfel încât se creează posibilitatea de a acumula o anumită expertiză prin vizite de studiu, participare la cursuri, cunoaștere multiculturală, modalități diferite de studiu etc.

Contextul pandemic nu produce doar efecte negative la nivel economic sau social, dar vizează direct reducerea acestor mobilități, atât interne, cât și externe, în încercarea de a se limita răspândirea virusului. Care sunt efectele concrete asupra programului ERASMUS+?

În luna mai, un studiu realizat în acest sens înregistra următoarele cifre:

 ‣  aproximativ 25% dintre schimburile de studenți au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus;

 ‣  37,5% dintre studenți au întâmpinat cel puțin o problemă majoră privind activitatea, deplasarea sau proiectul respectiv (de exemplu: nu s-au putut întoarce acasă la data stabilită, transport deficitar, dificultăți în privința cazării etc.);

 ‣   jumătate dintre studenții implicați în diferite programe au continuat activitățile în sistemul online;  

 ‣   34% dintre participanți au optat pentru experiențele educaționale parțial online sau  au solicitat amânarea unor cursuri.  

În luna iunie 2020 Comisia Europeană a prezentat un raport (Erasmus Mundus Programme – Implementation in the Context of COVID-19) cu diferite scenarii și abordări practice pentru cei care își doresc obținerea unei burse. Raportul conține instrumente utile și îndrumări pentru fiecare etapă – obținerea acordului, restricții de călătorie, apelul către servicii pentru studenți, utilizarea noilor platforme digitale de învățare.

Ținând cont de situația internațională fără precedent, creată de pandemia actuală, cu schimbări majore, dar și provocări semnificative în privința modului de implementare a proiectelor, s-a ajuns la soluția de a realiza ,,mobilități” virtuale, în cadrul  Programului Erasmus+.

Astfel, spiritul și esența programului educațional se pierd, în contextul unei „mobilități” exclusiv online a tinerilor. Cunoașterea unui nou stat european, orașele cu istoricul și specificul acestora, noi stiluri de viață, interacțiunea directă între elevi, studenți și profesori, intrarea în atmosfera unor noi universități, școli, centre de studii, toate acestea, împreună cu exercițiul învățării reprezentau un tot unitar pentru formarea profesională și multiculturală a tinerilor.

Efectele pandemice și crizele politice, financiare din întreaga Uniune Europeană vor avea implicații și consecințe directe în proiecția bugetului și a programului pentru perioada 2021-2027. Totuși, ar fi de dorit o abordare consecventă a liniilor acestui program educațional complex, păstrând principiile de bază și filosofia generală. Se discută despre variante, strategii de reconfigurare a programului și adaptare în funcție de contextul existent:

1.    Realizarea unui program mixt prin care cursurile să se desfășoare online și doar anumite activități să fie în format fizic, respectând normele de protecție sanitară;

2.    Deplasarea beneficiarilor în țara gazdă și existența unui program educațional care să se realizeze în funcție de gravitatea contextului epidemiologic din regiunea respectivă;

3.    Posibilitatea beneficiarilor de a experimenta doar o „mobilitate virtuală”, fără alte deplasări.  

În plan național este important ca europarlamentarii să faciliteze un dialog permanent între beneficiari, universități, școli, ministerul de resort și reprezentanți ai Comisiei Europene pentru ca acest program să își păstreze structura, anvergura educațională, spiritul creativ, într-o continuitate de experiențe, demersuri educaționale, rezultate excelente, chiar și în această perioadă dificilă de pandemie.

Tinerii au nevoie de comunicare, de cunoaștere în contexte educaționale diferite, oportunitățile programului implică dimensiunea cognitivă, aspecte formative, dar și valențe culturale, de sensibilitate și receptare a valorilor diversității, ale multiculturalismului, pentru că, de fapt, „comunicarea înseamnă talentul de a înțelege că nu suntem la fel.” (Octavian Paler)

 

BIROUL DE PRESĂ
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.