Programul evenimentelor de la FIE. Un violonist englez va evolua la Palat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Programul evenimentelor de la FIE. Un violonist englez va evolua la Palat

GALERIE
fie
  • fie
- +

Un moment important va fi concertul violonistului Nigel Kennedy, în faţa Palatului Culturii pe 27 mai.

Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) începe săptămâna viitoare. Principala atracţie a FIE din acest an constă în concertul pe care Nigel Kennedy, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti la nivel internaţional, îl va susţine în faţa Palatului Culturii pe 27 mai. În deschidere va cânta Blue Simphony Orchestra.  

FIE va începe pe 8 mai cu un eveniment „de împrumut“, respectiv parada studenţilor (FEstudIS) care se desfăşoară la Iaşi de mai bine 15 ani. A doua zi, de la ora 18.00, la Ateneul Tătăraşi va avea loc o gală la care invitatul special este maestrul Ion Dichiseanu. Iniţial, acest eveniment marca deschiderea oficială a FIE, dar directorul Andrei Apreutesei a precizat ieri că, la solicitarea ligilor studenţeşti, s-a luat decizia de a începe cu parada. De asemenea, de pe 9 mai sunt programate să înceapă manifestări precum lansări de carte, concerte corale, eveniment studenţesc dedicat rolului Iaşului în Primul Război Mondial sau expoziţii („Palatul Unirii - Cartier Regal“, „Viaţa şi opera Selam Meerbaum“. Un alt eveniment inclus în FIE face referire la Serile Filmului Românesc, iar proiecţiile de film sunt programate pentru perioada 10 - 14 mai. Festivalul a ajuns la cea de-a VII-a ediţie, în acest an evenimentul fiind dedicat regizorului Cristian Mungiu. Evenimentul va cuprinde manifestări precum expoziţii, lansări de carte, concerte şi o secţiune cu filme pentru copii. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, o premieră la FIE vizează sprijinul acordat comunităţii IT în organizarea unor evenimente precum Codecamp (10 - 13 mai). În general, manifestările din FIE aveau loc oricum în această perioadă, dar includerea acestora în cadrul festivalului asigură un sprijin financiar din bugetul local sau un sprijin logistic. Deocamdată, reprezentanţii Primăriei nu au comunicat cu precizie valoarea fondurilor care vor fi cheltuite, în alţi ani bugetul fiind de circa 2,2 milioane lei. 

Ediţie dedicată Centenarului

Faţă de alţi ani, organizatorii susţin că FIE are şi un concept construit în jurul Centenarului (100 de ani de la momentul în care Iaşul a fost Capitală de război şi 100 de ani de la Marea Unire). În program au fost incluse mai multe evenimente care au ca temă principală acest concept, respectiv expoziţia „Iaşii în Primul Război Mondial“ (10 mai - 9 iunie, Palatul Culturii), expoziţia „Iaşi - Capitală a Marelui Război“ (10 - 16 mai, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi“), un atelier creativ intitulat „Centenar - Comemorarea Primului Război Mondial“ (15 - 20 mai, Parcul Copou), concerte „Weekend Clasic Centenar“ (19 - 21 mai, Filarmonica din Cernăuţi, Opera Iaşi, Opera de Stat din Chişinău), expoziţia „Iaşi-Capitală de Război“ (22 - 24 mai, Ateneu), expoziţia „Iaşi - Capitală Regală“ (1 - 10 iunie, Muzeul Unirii/Primăria Iaşi) şi simpozionul internaţional „Iaşii, inima României în înfăptuirea idealului naţional“ (7 - 9 iunie). În cadrul FIE au mai fost introduse diverse evenimente precum Festivalul de Folclor „Cânt şi joc de pretutindeni“ (11 - 12 mai), Festivalul Naţional Studenţesc „Aşa-i viaţa omului“ (12 mai), simpozionul naţional „Patrimoniul cultural al judeţului Iaşi: evidenţă, protejare şi valorificare“ (12 - 13 mai, Muzeul Municipal), Festivalul Luminii (13 mai), Zilele Educaţiei Mecatronice (16 - 20 mai), Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru“ (16 - 19 mai), Festivalul Baloanelor cu aer cald (19 - 21 mai), Noaptea Muzeelor, Festivalul Artelor Marţiale (26 - 28 mai), Marşul Absolvenţilor (26 mai), Hangariada (26 - 28 mai), Festivalul Folk’n’Iaşi (27 - 28 mai) şi Festivalul Operelor Independente (19 - 23 iunie). De asemenea, vor mai avea loc competiţii sportive, spectacole de teatru, concursuri şi lansări de carte. Consilierii locali vor aproba astăzi calendarul evenimentelor într-o şedinţă extraordinară. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.