anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Comunicat de presa

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, una dintre principalele teme de dezbatere la „Săptămâna Geodeziei Româneşti” (P)

GALERIE
Ziua II (1)
 • Ziua II (1)
- +

Cea de-a doua zi a „Săptămânii Geodeziei Româneşti” s-a bucurat de un real succes, reprezentanții mediului antreprenorial fiind prezenți într-un număr mare. Pe lângă aceștia, manifestarea organizată de Uniunea Geodezilor din România (UGR) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a reunit profesioniști din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei, cartografiei și din domenii apropiate.

Ca în fiecare an, punctul de atracție al evenimentului îl reprezintă Simpozionul Internațional GEOMAT, una dintre principalele dezbateri fiind cea privind Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, programul (gratuit) al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) de intabulare a tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării. „Românii ar trebui să știe că în momentul în care localitatea lor este inclusă în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară trebuie să se ducă în mod regulat la primărie și să se intereseze de stadiul lucrărilor. Fără o cooperare între cetățean, prestator, primărie și oficiul de cadastru, lucrarea s-ar putea să nu iasă foarte bine, cel mai mult fiind afectat cetățeanul. Rugămintea noastră, a specialiștilor, este ca persoanele care observă că nu s-au făcut măsurători, că nu li s-a corectat actele sau că nu au fost prezente la afișare să meargă la primărie sau la prestator și să se intereseze. Ulterior este mult mai greu să se remedieze anumite erori. Marile probleme sunt în special la cei care nu locuiesc în respectivele localități. Sunt persoane care locuiesc în marile orașe, nu mai au legături foarte strânse cu cei din mediul rural, dar au terenuri acolo. Administrațiile publice locale ar trebui să îi anunțe, dar, din diferite motive, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna și pot afla foarte târziu, existând chiar riscul pierderii bunurilor”, a declarat prof. dr. ing. Cornel Păunescu, fost președinte al Uniunii Geodezilor din România.

Modul de desfășurare a proiectului de intabulare a tuturor imobilelor din țară a fost criticat de către unii dintre participanți, aceștia semnalând motivele reticenței firmelor de profil de a participa la licitațiile organizate în acest sens. „În acest an am efectuat o analiză a firmelor autorizate în servicii de geodezie. Am comparat datele lor contabile din perioada 2008-2021 pentru a vedea dacă aveau capacitatea să finalizeze lucrări precum cele prevăzute în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Am observat că toate firmele din domeniu au avut o scădere a cifrei de afaceri și a profitului în perioada 2015-2016, adică în momentul demarării acestui proiect. Mai mult, am constatat că multe firme nu au lucrat în cadrul acestui Program, doar cinci-șase procente din cifra lor de afaceri provenind din Program. Concluzia finală a fost că, dacă totul ar fi fost mai bine organizat, adică prețul inițial stabilit nu ar fi fost subevaluat, iar caietul de sarcini ar fi fost mai bine întocmit, licitația s-ar fi derulat mai rapid și s-ar fi putut respecta termenele prevăzute inițial. Anul trecut, după actualizarea prețurilor, s-a observat o schimbare de atitudine a firmelor, existând concurență. Deci abia după șase ani s-a rezolvat problema”, a afirmat dr. ing. Botond-Jozsef Rakossy, fost președinte al Asociației Patronale de Cadastru, Geodezie și Cartografie și fost director general adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Programul a mai inclus o sesiune plenară privind tehnologiile ingineriei geomatice, prezentări de lucrări pe secțiuni de specialitate (managementul datelor spațiale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, managementul informației spațiale, măsurători inginerești și monitorizarea deformațiilor, tehnologii spațiale pentru poziționare și măsurători, cadastru și managementul proprietăților, științe aplicate și de mediu) și două mese rotunde, una privind managementul datelor geospațiale pentru mediul construit și una privind managementul datelor spațiale pentru proiectele infrastructurii de transport.

„Săptămâna Geodeziei Româneşti” și Simpozionul Internațional GEOMAT se desfășoară în perioada 15-19 noiembrie 2022, la Congress Hall - Palas Iași, și sunt evenimente incluse în programul manifestărilor dedicate Zilelor TUIASI, ocazie cu care se marchează împlinirea a 85 de ani de la întemeierea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.