Dosarul funcţionarului de la Urbanism reţinut, detalii incendiare. A cerut ca mită şi “partea primarului”. Cum a decurs flagrantul?
Cetateanul Mihai Chelaru a dat femeii 500 de euro în luna iulie a anului trecut pentru autoriz (...)
citeste totjoi, 09.02.2023
Cea de-a doua zi a „Săptămânii Geodeziei Româneşti” s-a bucurat de un real succes, reprezentanții mediului antreprenorial fiind prezenți într-un număr mare. Pe lângă aceștia, manifestarea organizată de Uniunea Geodezilor din România (UGR) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a reunit profesioniști din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei, cartografiei și din domenii apropiate.
Ca în fiecare an, punctul de atracție al evenimentului îl reprezintă Simpozionul Internațional GEOMAT, una dintre principalele dezbateri fiind cea privind Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, programul (gratuit) al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) de intabulare a tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării. „Românii ar trebui să știe că în momentul în care localitatea lor este inclusă în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară trebuie să se ducă în mod regulat la primărie și să se intereseze de stadiul lucrărilor. Fără o cooperare între cetățean, prestator, primărie și oficiul de cadastru, lucrarea s-ar putea să nu iasă foarte bine, cel mai mult fiind afectat cetățeanul. Rugămintea noastră, a specialiștilor, este ca persoanele care observă că nu s-au făcut măsurători, că nu li s-a corectat actele sau că nu au fost prezente la afișare să meargă la primărie sau la prestator și să se intereseze. Ulterior este mult mai greu să se remedieze anumite erori. Marile probleme sunt în special la cei care nu locuiesc în respectivele localități. Sunt persoane care locuiesc în marile orașe, nu mai au legături foarte strânse cu cei din mediul rural, dar au terenuri acolo. Administrațiile publice locale ar trebui să îi anunțe, dar, din diferite motive, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna și pot afla foarte târziu, existând chiar riscul pierderii bunurilor”, a declarat prof. dr. ing. Cornel Păunescu, fost președinte al Uniunii Geodezilor din România.
Modul de desfășurare a proiectului de intabulare a tuturor imobilelor din țară a fost criticat de către unii dintre participanți, aceștia semnalând motivele reticenței firmelor de profil de a participa la licitațiile organizate în acest sens. „În acest an am efectuat o analiză a firmelor autorizate în servicii de geodezie. Am comparat datele lor contabile din perioada 2008-2021 pentru a vedea dacă aveau capacitatea să finalizeze lucrări precum cele prevăzute în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Am observat că toate firmele din domeniu au avut o scădere a cifrei de afaceri și a profitului în perioada 2015-2016, adică în momentul demarării acestui proiect. Mai mult, am constatat că multe firme nu au lucrat în cadrul acestui Program, doar cinci-șase procente din cifra lor de afaceri provenind din Program. Concluzia finală a fost că, dacă totul ar fi fost mai bine organizat, adică prețul inițial stabilit nu ar fi fost subevaluat, iar caietul de sarcini ar fi fost mai bine întocmit, licitația s-ar fi derulat mai rapid și s-ar fi putut respecta termenele prevăzute inițial. Anul trecut, după actualizarea prețurilor, s-a observat o schimbare de atitudine a firmelor, existând concurență. Deci abia după șase ani s-a rezolvat problema”, a afirmat dr. ing. Botond-Jozsef Rakossy, fost președinte al Asociației Patronale de Cadastru, Geodezie și Cartografie și fost director general adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Programul a mai inclus o sesiune plenară privind tehnologiile ingineriei geomatice, prezentări de lucrări pe secțiuni de specialitate (managementul datelor spațiale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, managementul informației spațiale, măsurători inginerești și monitorizarea deformațiilor, tehnologii spațiale pentru poziționare și măsurători, cadastru și managementul proprietăților, științe aplicate și de mediu) și două mese rotunde, una privind managementul datelor geospațiale pentru mediul construit și una privind managementul datelor spațiale pentru proiectele infrastructurii de transport.
„Săptămâna Geodeziei Româneşti” și Simpozionul Internațional GEOMAT se desfășoară în perioada 15-19 noiembrie 2022, la Congress Hall - Palas Iași, și sunt evenimente incluse în programul manifestărilor dedicate Zilelor TUIASI, ocazie cu care se marchează împlinirea a 85 de ani de la întemeierea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
Cuvinte cheie: + Programul Naţional de Cadastru, Carte Funciară, GEOMAT, Școala Politehnica „Gheorghe Asachi”, Iași
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Scandal la UMF Timișoara: Oraşul, împânzit cu afișe cu numele profesorilor şpăgari
Acuzat de plagiat, ministrul Bode a fost primit cu onoruri militare la Iaşi - VIDEO
Temperaturile au ajuns la -30 de grade în țară. Cât de frig a fost la Iaşi
SUA: Biden nu a luat încă o decizie “definitivă” privind o candidatură în 2024
Ce avioane are Marea Britanie şi de ce Zelenski le-a cerut mai întâi la Londra
Turcia: Salvatorii români au scos de sub ruine până acum patru persoane
Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!
Un zugrav găsit pe internet a plecat cu toate bijuteriile proprietarei care l-a angajat
FOTBAL - Primul test în Turcia, primul succes. Un jucător va rata toate meciurile din Antalya
Un semn cu degetul mijlociu, urmat de o bătaie şi două condamnări în instanţă
Două promisiuni pentru fluidizarea traficului la Vama de la CUG
Un accident în parcare ce părea fără victime s-a transformat într-o condamnare
Vor fi excavaţi 200.000 metri cubi de pământ pentru fundaţia Spitalului Regional de Urgenţe
„Țestoasa lui Darwin” se va juca în premieră în România pe scena Naționalului ieșean
Intervenţie a pompierilor pentru salvarea unei persoane care a căzut într-un lac
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a trecut de 11.700 de morţi. "Unde este statul?"
Marius Buga, corespondent PRO TV, arestat preventiv pentru act sexual cu un minor
Un bărbat a fost arestat la domiciliu, după ce a lovit un consătean cu un pahar în cap
Ciprian Paraschiv alături de Mircea Geoană, adjunctul NATO, în platforma România 2030
Naţionala Belgiei confirmă despărţirea de secundul Thiery Henry
OMS: Riscul de gripă aviară H5N1 la oameni rămâne scăzut, dar trebuie să fim pregătiţi
Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile
Stilul de conducere şi salariul lui Manfred Weber au stârnit îngrijorări printre oficialii PPE
Rudele atacantului Christian Atsu spun că acesta nu ar fi fost încă găsit după cutremurul din Turcia
De la o valoare glicemică de 126 mg/dL, vorbim deja de diabet zaharat
Orice zi poate fi insorita, la propriu si la figurat, atunci cand faci videochat! (P)
Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia: recâștigarea și reeducarea mersului la sol
Codrin Liviu CUȚITARUCulpa idealismului |
Gabriel MURSAPietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie |
Florin CÎNTICRăzboiul Crimeei. Crimele războiului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.