anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Programul sărbătoririi Crăciunului la Iaşi, anunţat de Episcopia Catolică

GALERIE
episcopia catolica Iasi
 • episcopia catolica Iasi
- +

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi (ERCIS) a prezentat programul sărbătoririi Crăciunului anul acesta la Iaşi. Astfel, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, Liturghia din noaptea de Crăciun (24 decembrie 2021), prezidată de Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, va începe la ora 21.00. În ziua de Crăciun (25 decembrie), PS Iosif Păuleţ va celebra în catedrală la ora 11.00, iar în aceeaşi zi vor mai fi Liturghii la orele: 8.00, 9.15 (pentru copii), 16.00 (pentru tineri) şi 18.00. În a doua zi de Crăciun, duminică, 26 decembrie, este celebrată Sfânta Familie (Isus, Maria şi Iosif), iar liturghiile vor fi la orele: 8.00, 9.15 (pentru copii), 11.00, 16.00 (pentru tineri) şi 18.00. 

La celebrările solemne va participa şi PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi. Cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, episcopul de Iaşi a adresat o scrisoare pastorală tuturor credincioşilor aflaţi în Dieceza de Iaşi, amintind că la Crăciun, Isus s-a născut „sub chip de prunc plăpând, dorind să ne arate cât este de accesibil şi cât de mult doreşte să-l întâlnim”.

„Crăciunul este cu adevărat o sărbătoare a bucuriei autentice, care se naşte din experienţa iubirii nemărginite a lui Dumnezeu. Este viaţa care se naşte pentru a ne ajuta să renaştem şi noi la o viaţă nouă, transformată de bucuria comuniunii şi de mângâierea prezenţei iubitoare a lui Dumnezeu. Îmi doresc din toată inima ca acest mesaj de bucurie şi de speranţă al Crăciunului să ajungă la toţi credincioşii Bisericii noastre locale şi toţi să avem bucuria de a-l întâlni pe Cristos Domnul care vine la noi”, a scris PS Iosif în scrisoarea pastorală.

În zilele dinainte de Crăciun credincioşii au fost chemaţi să se pregătească sufleteşte, să se spovedească, iar preoţii i-au vizitat pe bolnavii care nu pot veni la Liturghie. Reprezentanţii ERCIS au precizat că, în scop educativ şi pedagogic, naşterea lui Isus este reprezentată în catedrală prin aşa-numitul „presepiu” (pruncul, Iosif, Maria, păstorii, magii, animalele).

Pentru aceasta s-au folosit statui şi diferite materiale. Obiceiul îşi are rădăcinile în anul 1223, când Sfântul Francisc din Assisi a vorbit cu un prieten din Greccio (Italia) să-i dea voie să facă într-o mică peşteră de pe terenul său o scenă cu naşterea lui Isus, aşa cum a fost la Betleem.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.