anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Advertorial

Programul Școli-ambasador ale Parlamentului European în România la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași

”PUTEREA CELOR TINERI STĂ ÎN FAPTĂ” (Euripide)

GALERIE
elevi negruzziLogo_EPAS_fundal_steagnegruzzi epas
 • elevi negruzzi
 • Logo_EPAS_fundal_steag
 • negruzzi epas
- +

Selecția Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași în vederea participării, alături de alte școli din țară, la cea de-a V-a ediție a programului Școli-ambasador ale Parlamentului European în România reprezintă un element de continuitate pe axa proiectelor cu deschidere către spațiul cultural și educațional european (Euroscola, Erasmus+).

Implementat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România în parteneriat cu Ministerul Educației, programul Școli-ambasador ale Parlamentului European în România (EPAS) se adresează elevilor de liceu și vizează îmbunătățirea cunoștințelor despre Uniunea Europeană și democrația parlamentară europeană, în general, și despre instituțiile europene, despre Parlamentul European, în special.

Dimensiunea europeană a educației este o preocupare constantă în Colegiul „C. Negruzzi”, un răspuns firesc al unei școli responsabile față de ritmul și dinamica schimbărilor din societatea secolului XXI, un univers al cunoașterii, al progresului tehnologic, al experiențelor multiple de studiu, de călătorie în spații culturale diferite sau de activitate profesională în contexte multinaționale. Absolvenții Colegiului sunt pregătiți temeinic, în sens cognitiv, sunt informați și adaptabili într-o Europă a diversității, complexă și multiculturală. Filosofia noastră educațională este de a transmite cunoaștere, dar și valori, de a contura gândirea critică, spiritul creativ și execițiul dialogului intercultural. Astfel proiectele școlii propun deschidere spre comunicare, activități în echipă, implicare civică, dezvoltând astfel reale abilități de comunicare, sensibilitatea socială și culturală, respectul pentru valori ca solidaritatea, democrația, egalitatea de șanse, respectul pentru drepturile omului, afirmarea identității naționale, în complementaritate cu înțelegerea și respectarea diferențelor”, subliniază prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul Colegiului “C. Negruzzi”.

Echipa negruzzistă participantă la această ediție este formată din 15 ambasadori juniori, selectați riguros dintre liceenii de clasa a IX-a și a X-a, și 5 ambasadori seniori, cadre didactice cu o bogată experiență în coordonarea proiectelor internaționale: prof. Mihaela Țura, prof. dr. Cristina Mocanu, prof. dr. Ioana Anton, prof. Bianca Burciu și prof. Cristian Elenin. După un seminar introductiv, adresat ambasadorilor seniori pentru a se familiariza cu formatul și cerințele acestui program, în Colegiul Național „Costache Negruzzi” au fost inițiate numeroase activități interactive pe teme europene: sesiuni de instruire realizate de ambasadorii seniori în vederea valorificării manualului digital (instrument didactic deosebit de util prin abordarea sa modulară și strategiile didactice atractive), webinar de educație media și digitală, întâlniri online cu specialiști din diverse domenii de activitate din cadrul instituțiilor europene (Oana Melinceanu, responsabil Health and Digital Executive Agency, Comisia Europeană, Bruxelles și Luciana Sabina Tcaciuc, traducător la Parlamentul European, Direcția Generală de Traduceri), organizarea unei activități de tip treasure hunt pentru colegii de clasa a V-a, concursuri tematice de fotografie, realizarea unui Centru de Informare online ( https://wakelet.com/wake/e11opTtyPs-vvM8dY7YPg), unde pot fi accesate resurse digitale create de ambasadorii juniori, cu informații relevante despre valorile europene, direcțiile de acțiune ale instituțiilor europene și agenda săptămânală a Parlamentului European, pentru a urmări în permanență dezbaterile și măsurile adoptate în cadrul sesiunilor de lucru.

Până la finalul lunii mai, echipa de ambasadori negruzziști își continuă activitatea cu o serie de evenimente pentru a marca Ziua Europei și pentru a aduce în atenția comunității locale (și nu numai) drepturile, libertățile și responsabilitățile cetățenilor europeni, direcțiile de acțiune și modul în care tinerii se pot implica activ în viața democratică a Uniunii Europene.

Restricțiile impuse de contextul sanitar actual și provocările mediului online au fost transformate de ambasadorii juniori în oportunități de a-și manifesta creativitatea, de a-și contura principii și de a-și interioriza valori definitorii pentru cetățeanul european activ, responsabil, empatic și conștient de rolul său în consolidarea și dezvoltarea Uniunii Europene. A fi pregătit pentru provocările viitorului este un element esențial în educația generațiilor actuale, iar astfel de proiecte ne oferă cadrul necesar  completării lecțiilor clasice cu experiențe de învățare non-formale, motivându-i pe tinerii liceeni să-și exercite activ, creativ și responsabil statutul de cetățean european.” a declarat prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea, coordonator EPAS.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.