Programul Școli-ambasador ale Parlamentului European în România la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Programul Școli-ambasador ale Parlamentului European în România la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași

”PUTEREA CELOR TINERI STĂ ÎN FAPTĂ” (Euripide)

GALERIE
elevi negruzziLogo_EPAS_fundal_steagnegruzzi epas
 • elevi negruzzi
 • Logo_EPAS_fundal_steag
 • negruzzi epas
- +

Selecția Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași în vederea participării, alături de alte școli din țară, la cea de-a V-a ediție a programului Școli-ambasador ale Parlamentului European în România reprezintă un element de continuitate pe axa proiectelor cu deschidere către spațiul cultural și educațional european (Euroscola, Erasmus+).

Implementat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România în parteneriat cu Ministerul Educației, programul Școli-ambasador ale Parlamentului European în România (EPAS) se adresează elevilor de liceu și vizează îmbunătățirea cunoștințelor despre Uniunea Europeană și democrația parlamentară europeană, în general, și despre instituțiile europene, despre Parlamentul European, în special.

Dimensiunea europeană a educației este o preocupare constantă în Colegiul „C. Negruzzi”, un răspuns firesc al unei școli responsabile față de ritmul și dinamica schimbărilor din societatea secolului XXI, un univers al cunoașterii, al progresului tehnologic, al experiențelor multiple de studiu, de călătorie în spații culturale diferite sau de activitate profesională în contexte multinaționale. Absolvenții Colegiului sunt pregătiți temeinic, în sens cognitiv, sunt informați și adaptabili într-o Europă a diversității, complexă și multiculturală. Filosofia noastră educațională este de a transmite cunoaștere, dar și valori, de a contura gândirea critică, spiritul creativ și execițiul dialogului intercultural. Astfel proiectele școlii propun deschidere spre comunicare, activități în echipă, implicare civică, dezvoltând astfel reale abilități de comunicare, sensibilitatea socială și culturală, respectul pentru valori ca solidaritatea, democrația, egalitatea de șanse, respectul pentru drepturile omului, afirmarea identității naționale, în complementaritate cu înțelegerea și respectarea diferențelor”, subliniază prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul Colegiului “C. Negruzzi”.

Echipa negruzzistă participantă la această ediție este formată din 15 ambasadori juniori, selectați riguros dintre liceenii de clasa a IX-a și a X-a, și 5 ambasadori seniori, cadre didactice cu o bogată experiență în coordonarea proiectelor internaționale: prof. Mihaela Țura, prof. dr. Cristina Mocanu, prof. dr. Ioana Anton, prof. Bianca Burciu și prof. Cristian Elenin. După un seminar introductiv, adresat ambasadorilor seniori pentru a se familiariza cu formatul și cerințele acestui program, în Colegiul Național „Costache Negruzzi” au fost inițiate numeroase activități interactive pe teme europene: sesiuni de instruire realizate de ambasadorii seniori în vederea valorificării manualului digital (instrument didactic deosebit de util prin abordarea sa modulară și strategiile didactice atractive), webinar de educație media și digitală, întâlniri online cu specialiști din diverse domenii de activitate din cadrul instituțiilor europene (Oana Melinceanu, responsabil Health and Digital Executive Agency, Comisia Europeană, Bruxelles și Luciana Sabina Tcaciuc, traducător la Parlamentul European, Direcția Generală de Traduceri), organizarea unei activități de tip treasure hunt pentru colegii de clasa a V-a, concursuri tematice de fotografie, realizarea unui Centru de Informare online ( https://wakelet.com/wake/e11opTtyPs-vvM8dY7YPg), unde pot fi accesate resurse digitale create de ambasadorii juniori, cu informații relevante despre valorile europene, direcțiile de acțiune ale instituțiilor europene și agenda săptămânală a Parlamentului European, pentru a urmări în permanență dezbaterile și măsurile adoptate în cadrul sesiunilor de lucru.

Până la finalul lunii mai, echipa de ambasadori negruzziști își continuă activitatea cu o serie de evenimente pentru a marca Ziua Europei și pentru a aduce în atenția comunității locale (și nu numai) drepturile, libertățile și responsabilitățile cetățenilor europeni, direcțiile de acțiune și modul în care tinerii se pot implica activ în viața democratică a Uniunii Europene.

Restricțiile impuse de contextul sanitar actual și provocările mediului online au fost transformate de ambasadorii juniori în oportunități de a-și manifesta creativitatea, de a-și contura principii și de a-și interioriza valori definitorii pentru cetățeanul european activ, responsabil, empatic și conștient de rolul său în consolidarea și dezvoltarea Uniunii Europene. A fi pregătit pentru provocările viitorului este un element esențial în educația generațiilor actuale, iar astfel de proiecte ne oferă cadrul necesar  completării lecțiilor clasice cu experiențe de învățare non-formale, motivându-i pe tinerii liceeni să-și exercite activ, creativ și responsabil statutul de cetățean european.” a declarat prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea, coordonator EPAS.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.