Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Programul Școli-ambasador ale Parlamentului European în România la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași

”PUTEREA CELOR TINERI STĂ ÎN FAPTĂ” (Euripide)

GALERIE
elevi negruzziLogo_EPAS_fundal_steagnegruzzi epas
  • elevi negruzzi
  • Logo_EPAS_fundal_steag
  • negruzzi epas
- +

Selecția Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași în vederea participării, alături de alte școli din țară, la cea de-a V-a ediție a programului Școli-ambasador ale Parlamentului European în România reprezintă un element de continuitate pe axa proiectelor cu deschidere către spațiul cultural și educațional european (Euroscola, Erasmus+).

Implementat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România în parteneriat cu Ministerul Educației, programul Școli-ambasador ale Parlamentului European în România (EPAS) se adresează elevilor de liceu și vizează îmbunătățirea cunoștințelor despre Uniunea Europeană și democrația parlamentară europeană, în general, și despre instituțiile europene, despre Parlamentul European, în special.

Dimensiunea europeană a educației este o preocupare constantă în Colegiul „C. Negruzzi”, un răspuns firesc al unei școli responsabile față de ritmul și dinamica schimbărilor din societatea secolului XXI, un univers al cunoașterii, al progresului tehnologic, al experiențelor multiple de studiu, de călătorie în spații culturale diferite sau de activitate profesională în contexte multinaționale. Absolvenții Colegiului sunt pregătiți temeinic, în sens cognitiv, sunt informați și adaptabili într-o Europă a diversității, complexă și multiculturală. Filosofia noastră educațională este de a transmite cunoaștere, dar și valori, de a contura gândirea critică, spiritul creativ și execițiul dialogului intercultural. Astfel proiectele școlii propun deschidere spre comunicare, activități în echipă, implicare civică, dezvoltând astfel reale abilități de comunicare, sensibilitatea socială și culturală, respectul pentru valori ca solidaritatea, democrația, egalitatea de șanse, respectul pentru drepturile omului, afirmarea identității naționale, în complementaritate cu înțelegerea și respectarea diferențelor”, subliniază prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul Colegiului “C. Negruzzi”.

Echipa negruzzistă participantă la această ediție este formată din 15 ambasadori juniori, selectați riguros dintre liceenii de clasa a IX-a și a X-a, și 5 ambasadori seniori, cadre didactice cu o bogată experiență în coordonarea proiectelor internaționale: prof. Mihaela Țura, prof. dr. Cristina Mocanu, prof. dr. Ioana Anton, prof. Bianca Burciu și prof. Cristian Elenin. După un seminar introductiv, adresat ambasadorilor seniori pentru a se familiariza cu formatul și cerințele acestui program, în Colegiul Național „Costache Negruzzi” au fost inițiate numeroase activități interactive pe teme europene: sesiuni de instruire realizate de ambasadorii seniori în vederea valorificării manualului digital (instrument didactic deosebit de util prin abordarea sa modulară și strategiile didactice atractive), webinar de educație media și digitală, întâlniri online cu specialiști din diverse domenii de activitate din cadrul instituțiilor europene (Oana Melinceanu, responsabil Health and Digital Executive Agency, Comisia Europeană, Bruxelles și Luciana Sabina Tcaciuc, traducător la Parlamentul European, Direcția Generală de Traduceri), organizarea unei activități de tip treasure hunt pentru colegii de clasa a V-a, concursuri tematice de fotografie, realizarea unui Centru de Informare online ( https://wakelet.com/wake/e11opTtyPs-vvM8dY7YPg), unde pot fi accesate resurse digitale create de ambasadorii juniori, cu informații relevante despre valorile europene, direcțiile de acțiune ale instituțiilor europene și agenda săptămânală a Parlamentului European, pentru a urmări în permanență dezbaterile și măsurile adoptate în cadrul sesiunilor de lucru.

Până la finalul lunii mai, echipa de ambasadori negruzziști își continuă activitatea cu o serie de evenimente pentru a marca Ziua Europei și pentru a aduce în atenția comunității locale (și nu numai) drepturile, libertățile și responsabilitățile cetățenilor europeni, direcțiile de acțiune și modul în care tinerii se pot implica activ în viața democratică a Uniunii Europene.

Restricțiile impuse de contextul sanitar actual și provocările mediului online au fost transformate de ambasadorii juniori în oportunități de a-și manifesta creativitatea, de a-și contura principii și de a-și interioriza valori definitorii pentru cetățeanul european activ, responsabil, empatic și conștient de rolul său în consolidarea și dezvoltarea Uniunii Europene. A fi pregătit pentru provocările viitorului este un element esențial în educația generațiilor actuale, iar astfel de proiecte ne oferă cadrul necesar  completării lecțiilor clasice cu experiențe de învățare non-formale, motivându-i pe tinerii liceeni să-și exercite activ, creativ și responsabil statutul de cetățean european.” a declarat prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea, coordonator EPAS.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri