anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Progrese în decodificarea mecanismelor genetice care stau la baza insomniei

GALERIE
insomnie
 • insomnie
- +

Folosind o abordare genomică predictivă, cunoscută sub numele de cartografiere variantă-la-genă, un grup de cercetători din Texas a demonstrat că gena Pig-Q este asociată cu reglarea somnului la oameni, muște și peștele zebră.

Un studiu finanțat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) care implică cercetători de la Universitatea A&M din Texas, Facultatea de medicină Perelman a Universității din Pennsylvania și Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP) a folosit genomica umană pentru a identifica o nouă cale genetică implicată în reglarea somnului de la muște la om, o perspectivă nouă care ar putea deschide calea pentru noi tratamente pentru insomnie și alte tulburări legate de somn.

Cercetarea inovatoare a fost publicată, pe 6 ianuarie, în revista Science Advances.

„Au fost eforturi enorme pentru a folosi studiile genomice umane și a găsi gene legate de somn”, a declarat geneticianul specialist în biologie evoluționistă Alex Keene, de la Texas A&M, care a colaborat cu cercetători de la Penn și de la CHOP.

Potrivit specialiștilor, există o abundență de studii de asociere la nivelul genomului uman (GWAS) care identifică variante genetice asociate cu somnul la om.
„Cu toate acestea, validarea lor a fost o provocare enormă. Echipa noastră a folosit o abordare genomică numită cartografiere variantă-la-genă pentru a estima genele afectate de fiecare variantă genetică”, a explicat prof. Keene.

Oamenii de știință au analizat efectul acestor gene la muștele de fructe.

În recentele cercetări ei au descoperit că mutațiile din gena Pig-Q, care este necesară pentru biosinteza unui modificator al funcției proteinelor, au stimulat somnul. Cercetătorii au testat acest lucru pe un model de vertebrate, peștele-zebră, și au găsit un efect similar.

Astfel, oamenii de știință au concluzionat că, la oameni, muște și pește-zebră, gena Pig-Q este asociată cu reglarea somnului.

În continuare echipa își propune să studieze rolul unei modificări comune a proteinelor, biosinteza ancorei-GPI, asupra reglării somnului.

Pe baza datelor genomice umane, cercetătorii au dezvoltat o rețea de la om, la muștele de fructe și peștele zebră, care le va permite să evalueze funcțional nu numai genele de somn, ci și alte trăsături, studiate în mod obișnuit folosind studiile de asociere la nivelul genomului uman, inclusiv neurodegenerarea, îmbătrânirea și memoria.

„Înțelegerea modului în care genele reglează somnul și rolul acestei căi în reglarea somnului poate ajuta descoperirile viitoare privind somnul și tulburările de somn, precum insomnia”, a explicat dr. Philip Gehrman, profesor de psihologie clinică și psihiatrie, și psiholog clinician la Institutul Penn pentru Cronobiologie și Somn.

Cercetătorii își propun să studieze acest sistem pentru a identifica mai multe gene care reglează somnul, ceea ce ar putea indica noi tratamente pentru tulburările de somn.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.