Progresism
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Progresism

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

„Am cerut diversificarea noţiunilor admirative de la un referat la altul. Nu doream monotonie. Astfel, notabil ajungea uneori respectabil, alteori onorabil. Ce să vedeţi? Două fete m-au reclamat la CND pentru discriminare! Cea cu onorabil zicea că notabil o pune, semantic, pe locul al doilea, iar aia cu respectabil susţinea că ar fi tratată arogant. Culmea, toţi studenţii au aderat la petiţia lor, iar eu am fost amendat şi suspendat din funcţia de decan! Cine se cred gagicuţele astea, domnule profesor? Revenim la examene! Le sparg!

M-am ciocnit deunăzi, pe coridoarele Universităţii, de tânărul decan al Facultăţii de Civilizaţii Europene (facultate înfiinţată la noi, doar de doi ani, chiar prin demersurile infatigabile ale acestui om inovator, provenit din vechiul corp profesoral al Filozofiei). Decanul se numeşte Florel Furcă şi reprezintă o mare speranţă de reformă a întregului mediu academic. Şcolit în Franţa, Florel şi-a asumat, cu entuziasm, stângismul intelectual din l’Hexagone, devenind ceea ce se cheamă în prezent un progresist. Unul ilustru, desigur. S-a luptat feroce - administrativ, birocratic, diplomatic - să pună bazele noii facultăţi, cu speranţa mărturisită de a aduce un tip diferit de gândire în România, ţară, vai, atât de captivă în autarhicul ei conservatorism. Lucrurile au mers strună şi, în scurtă vreme, Furcă s-a văzut decan al proaspăt deschisei structuri universitare. Lumea vorbea că, la acreditare, convinsese comisia ARACIS-ului să-i accepte viziunea progresistă şi, ca atare, Facultatea de Civilizaţii Europene funcţiona după modele educaţionale extrem de avansate. De aceea, am fost surprins să-l descopăr acum pe Florel, la intempestiva noastră întâlnire, deprimat şi profund dezorientat. Era un personaj de succes şi arbora mereu, prin Universitate, zâmbetul celui stăpân pe situaţie, cu încredere neţărmurită în propriile abilităţi. Ce se întâmplase oare?

Nu a aşteptat să-l întreb. A părut bucuros că i-am ieşit în cale şi m-a abordat foarte direct: „Domnule profesor, dumneavoastră aveţi experienţa atmosferei universitare americane şi ştiţi, prin urmare, ce înseamnă ideologia progresistă, nevoia de emancipare intelectuală. Spuneţi-mi, vă rog, unde am greşit! Am crezut că revoluţionez educaţia şi iată-mă învins în mod inexplicabil. Dacă aveţi cinci minute, v-aş relata povestea mea profund paradoxală...” Cum să n-am timp pentru Monsieur Furcă? M-am pus, cuminte, pe ascultat. „Am schimbat complet planurile de învăţământ, prin introducerea unor discipline antropologice şi culturale mulate pe mentalitarul actual al progresismului vestic european, precum Corectitudinea politică, momentul sublim de dezvoltare a umanităţii (predată de o doamnă de la un ONG, cu doctorat în domeniu la Paris), Eu şi Celălalt - necesitatea disoluţiei identităţii personale în lumea modernă (unde titular sunt eu însumi), Noul limbaj - racilele discriminării din vocabular (făcută de cineva de la dumneavoastră, de la Lingvistică, o domnişoară excelentă, nemulţumită cronic, se-nţelege, de ştiinţa lexicală tradiţională), Psihologia omului fără nume şi fără trecut - o incursiune în mentalul progresist postindustrial (ţinută de un psiholog ostracizat de establishment-ul vetust) sau Sexualitatea preşcolarului (predată tot de mine)...”

Florel vorbea cu pasiune, revigorându-şi parcă entuziasmul de odinioară. „Şi atâtea, şi atâtea altele, domnule profesor! Studenţii noştri, deşi puţini, se anunţau, până de curând, piscurile reformării civilizaţiei româneşti, luminile progresului autohton, mai ales că am construit şi un cod comportamental extrem de avansat în facultate - am desfiinţat obsoletele apelative de domn, doamnă, domnişoară! Nişte monstruozităţi discriminatorii! Felul de adresare e, la noi, cu persoană. Să nu credeţi însă că am permis menţionarea funcţiilor ori a numelor, adică persoană decan, persoană prodecan, persoană secretar-şef, persoană profesor, persoană conferenţiar, persoană studentpersoană Furcă, persoană Curcă, persoană Mimipersoană Ţiţi şi aşa mai departe! Oh, nu! Funcţiile şi numele - alte forme subtile de discriminare, aidoma personalităţii, sexului, statutului social, financiar, marital etc., etc.! Forma de adresare, unanim acceptată în rândul studenţilor şi al cadrelor didactice, era de persoană liberă a civilizaţiei europene! Am schimbat până şi sistemul de evaluare. Notele şi ierarhiile constituie nişte variante pernicioase de discriminare a indivizilor născuţi egali! Am creat aşadar, pentru aparentele examene (de fapt, nişte colocvii prieteneşti de dezvoltare a orizontului progresist), un referat de admiraţie.” Cred că m-am uitat cruciş, întrucât Florel a adăugat explicaţii!

„Un formular unde profesorul, în fine, amintita persoană liberă, descria, în termeni de preţuire, performanţele (remarcabile) ale fiecărui student. Pentru a evita repetitivitatea, am venit cu o idee care s-a întors împotriva mea. Am cerut diversificarea noţiunilor admirative de la un referat la altul. Nu doream monotonie. Astfel, notabil ajungea uneori respectabil, alteori onorabil. Ce să vedeţi? Două fete m-au reclamat la CND pentru discriminare! Cea cu onorabil zicea că notabil o pune, semantic, pe locul al doilea, iar aia cu respectabil susţinea că ar fi tratată arogant. Culmea, toţi studenţii au aderat la petiţia lor, iar eu am fost amendat şi suspendat din funcţia de decan! Cine se cred gagicuţele astea, domnule profesor? Revenim la examene! Le sparg!

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.