Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Proiect aprobat: Un nou cartier în locul fostei fabrici. Se ridică primele şapte blocuri

GALERIE
constructie blocuri noi
  • constructie blocuri noi
- +

Şapte blocuri de câte 11 etaje vor apărea în primă fază pe locul fostei fabrici Nicolina. Investitorul, o firmă controlată de oameni de afaceri slovaci, va ridica în zonă un adevărat cartier, în următorii ani, ajungând până la peste 4.000 de apartamente. Acesta ar fi cel mai mare proiect imobiliar al iaşului de după 1990.

Proiectul imobiliar prevăzut pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina va începe cu şapte blocuri, fiecare cu 11 etaje. Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL) a dat, ieri, undă verde, planului urbanistic, după ce inclusiv proiectanţii contractaţi de investitor (Sticknet Investement SRL) au susţinut în faţa consilierilor locali oportunitatea proiectului.

Demn de precizat este că, într-o şedinţă precedentă a Comisiei, proiectul a fost respins, în condiţiile în care consilierii au solicitat, printre altele, ca locurile de parcare să fie în subsol. De data aceasta, reprezentanţii investitorului au venit cu o propunere în care doar 70 dintre cele 950 de locuri de parcare sunt prevăzute la nivelul solului, restul fiind în subsol sau la demisol. „Este o investiţie foarte mare şi respectăm absolut toate cerinţele justificate ale Comisiei“, au spus proiectanţii în faţa consilierilor locali. Sticknet Investment SRL deţine aproape 24 ha din amplasamentul fostei fabrici Nicolina, dar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) analizat ieri în Comisie a făcut referire la doar 2,3 ha. Iniţial, în procesul de autorizare de la nivelul municipalităţii a intrat un PUZ ce făcea referire la toată suprafaţa. Proiectanţii au precizat în faţa Comisiei că proiectul imobiliar va fi implementat etapizat pe tot terenul întrucât au fost identificate „suprafeţe de sol poluat“. „Suprafeţele trebuie depoluate, din acest motiv s-a pornit etapizat“, au susţinut proiectanţii. Pe cele 2,3 ha, suprafaţă ce face obiectul PUZ-ului aprobat ieri în Comisie, sunt prevăzute şapte blocuri, fiecare cu un regim de înălţime cu două niveluri în subteran, demisol, parter şi 11 etaje. Terenul studiat se află în imediata vecinătate a clădirii de birouri „Nicolina Business Center“ şi are o suprafaţă de 23.771 mp.

Planuri pentru 22 ha

Pe restul suprafeţei deţinute de Sticknet, de peste 22 ha, sunt prevăzute de asemenea blocuri înalte, în zonă urmând a fi amenajate mii de apartamente alături de centre comerciale, străzi, spaţii verzi şi locuri de joacă. O estimare a specialiştilor din Primărie, precum şi a proiectanţilor, vizează că pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina vor fi construite cel puţin 4.000 de apartamente, ceea ce ar înseamna descărcarea unui trafic semnificativ pe bd. Nicolae Iorga şi bd. Socola, artere de circulaţie deja supraaglomerate, aceasta fiind şi una dintre principalele probleme ale planului urbanistic.

Vot polarizat în Comisie

Odată cu semnalul dat de PSD, în ceea ce priveşte „ruperea“ de primarul Mihai Chirica, şedinţele Comisiei de urbanism au devenit mai dinamice. Cel puţin în şedinţa de ieri, deciziile nu au mai fost luate în unanimitate, iar abţinerea unor consilieri PSD a dus la respingerea/amânarea unor proiecte. Din Comisie fac parte patru membri PSD, un consilier PMP, un consilier ALDE, doi liberali şi „independentul“ Gabriel Harabagiu (exclus din PSD, dar cu un proces pe rol privind această decizie, câştigat în primă instanţă de Harabagiu). De regulă, discuţiile din şedinţe erau controlate „de facto“ de Harabagiu (viceprimar, responsabil şi pe probleme de urbanism), cu toate că Paul Boişteanu (PSD) este preşedinte al forului. Însă, în ultimul timp, Harabagiu, „mâna dreaptă“ a primarului Mihai Chirica, nu mai are, cel puţin aparent, sprijinul necesar pentru a aproba proiectele pe care le susţine Executivul municipalităţii. De exemplu, abţinerea unui consilier PSD la votul pe un proiect urbanistic, supus dezbaterii ieri, a determinat amânarea acestuia. La acest lucru se adaugă opoziţia consilierului PMP, precum şi a liberalilor, ceea ce a dus la destule discuţii în contradictoriu în cadrul şedinţei. Comisia de urbanism a dezbătut ieri alte şase planuri urbanistice zonale. Dintre acestea, două au fost respinse, unul a fost amânat, iar trei au fost aprobate. În cazul celor din urmă, investiţiile fac referire la construirea de imobile în Moara de Vânt, Viticultori şi Nicolina. În ceea ce priveşte celelalte proiecte, motivul amânării/respingerii a vizat faptul că locurile de parcare nu erau prevăzute la subsol.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri