anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Proiect: Cei care fac donaţii pentru armată pot primi grade militare; Oprea şi Duşa nu sunt de acord

GALERIE
donati armata
 • donati armata
- +

Mai mulţi parlamentari au iniţiat un proiect potrivit căruia cetăţenii români pot să facă donaţii la MApN pentru dotări, iar în schimb pot să primească compensaţii, inclusiv grade militare, chiar şi cel de general, vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Mircea Duşa nefiind de acord cu propunerea.

Propunerea legislativă pentru "crearea şi desfăşurarea unui mecanism de donaţii benevole private, care să colecteze fonduri utilizabile exclusive în dotarea logistică a MApN", semnată de 32 de deputaţi şi senatori, se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.

Conform proiectului, fondurile vizate se vor obţine prin donaţii publice directe, fiind vărsate de către persoanele fizice într-un cont al Trezoreriei sau în alte conturi dedicate, alocate publicului de către societăţi de microfinanţare - crowdfunding.

"Fondurile atrase şi colectate în aceste conturi dedicate vor fi utilizate exclusiv în activitatea de dotare logistică a MApN cu tehnică de luptă şi muniţia aferentă noi, moderne, performante", propun iniţiatorii.

În anexele la proiectul de lege sunt stabilite şi o serie de "beneficii pentru donatorii privaţi".

Astfel, pentru o sumă mai mică sau egală cu 100 de euro, la o singură donaţie sau cumulat anual, sunt prevăzute: deductibilitate pentru sumele donate, reducere de 1% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, promovare (publicare) benevolă a fiecărui donator într-o listă naţională a donatorilor pe acest proiect, oferirea unei diplome ce are înscrisă suma donată.

Pentru o sumă între 100 şi 1.000 de euro, la o singură donaţie sau cumulat anual, iniţiatorii propun: deductibilitate pentru sumele donate, reducere de 2% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, promovare (publicare) benevolă a fiecărui donator într-o listă naţională a donatorilor pe acest proiect, invitare de participare ca oaspete la toate manifestările şi sărbătorile publice ale MApN, oferirea unei diplome ce are înscrisă suma donată şi a unei distincţii publice militare.

În cazul celor care donează între 1000 şi 5.000 de euro, dar cu obligaţia donării anuale, în acelaşi cuantum, timp de cinci ani, este prevăzută, în plus, oferirea gradului MApN de subofiţer în rezervă. Celelalte beneficii menţionate anterior sunt valabile şi în acest caz, cu diferenţa că reducerea din impozite propusă este de 4%.

Pentru donaţiile între 5.000 şi 10.000 de euro, timp de şapte ani, este propus ca la sfârşitul intervalului să fie oferit gradul MApN de ofiţer inferior în rezervă.

Dacă donaţiile sunt între 10.000 şi 50.000 de euro, timp de nouă ani, se propune oferirea gradului de ofiţer superior în rezervă.

Dacă donaţiile sunt de cel puţin sau mai mult de 50.000 de euro, anual, pe o durată de cel puţin 12 ani, se propune oferirea gradului MApN de general în rezervă.

Pentru ultimele trei categorii de donatori, mai sunt propuse şi: deductibilitate pentru sumele donate, reducere de 8% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, promovare (publicare) benevolă a fiecărui donator într-o listă naţională a donatorilor pe acest proiect, invitare de participare ca oaspete la toate manifestările şi sărbătorile publice ale MApN, oferirea unei diplome ce are înscrisă suma donată, a unei distincţii publice militare şi a unei medalii publice de stat.

Vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Apărării Mircea Duşa au declarat, luni, că nu sunt de acord cu proiectul prin care cetăţenii care fac donaţii pentru armată să primească, în schimb, grade militare.

Întrebat în legătură cu proiectul potrivit căruia cetăţenii români pot să facă donaţii la MApN pentru dotări, dar în schimb pot să primească compensaţii, inclusiv grade militare, chiar şi cel de general, Oprea a spus că nu este de acord ca cei care fac donaţii să primească grade militare, dar este un lucru bun ca oricine să poată ajuta Armata.

"Nu am văzut acest proiect, dar este foarte clar stabilit în legislaţie, gradele sunt acordate de miniştrii Apărării sau de şeful Statului Major General în anumite condiţii de vechime, de vârstă, de studii. Oricine poate ajuta Armata română sub diferite forme, şi este un lucru bun, nu se acodă în schimb gradele militare decât în anumite forme clar stabilite de lege şi de regulamentele militare", a spus Oprea.

"Nu sunt de acord, ca cetăţean al României, să se facă donaţii şi să se primească grade militare", a adăugat Oprea, adăugând că cei care pot ajuta foarte mult Armata română sunt primarii.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a spus, la rândul său, că nu i se pare corect să se ofere grade în armată contra donaţii şi că statul român trebuie să asigure finanţarea.

"Nu mi se pare corect. Eu cred că statul român trebuie să asigure finanțarea Ministerului Apărării și că un asemenea proiect de lege cu donații pentru armată, sigur, e bun, orice inițiativă ... Încă nu am analizat-o, când va veni la minister pentru analiză ne vom exprima punctul de vedere. Armata României este cea mai apreciată instituție a statului român de către populație și consider că statul trebuie să facă eforturile necesare pentru finanțarea ei", a spus Duşa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.