anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Proiect CJ: Centru cu expoziţii de animale la Leţcani

GALERIE
parc letcani
 • parc letcani
- +

Pentru viitorul Centru regional de transfer tehnologic în agricultură şi zootehnie, CJ s-a asociat cu Primăria Leţcani. Rprezentanţii CJ au anunţat măsuri de reprofilare la Centrul Expoziţional din CUG.

 Consiliul Judeţean încearcă să gă­sească un rost „muzeului“ din capăt CUG. Un proiect vizând transformarea Centrului Expoziţional Moldova într-un centru de transfer tehnologic pe profil IT a fost depus spre finanţare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est. Sectorul IT a avut în 2015 a doua cea mai mare contribuţie la PIB, depăşind agricultura, iar necesarul de forţă de muncă specia­lizată în domeniul IT până în 2030 a fost estimat la 33.000 de angajaţi. Proiectul iniţiat de CJ vizează construirea unei in­frastructuri care să permită dezvoltarea de servicii de tip Internet of Things şi un centru de date de mare capacitate. Din actualul centru expoziţional va fi menţinut doar spaţiul de expunere din corpul A, parcarea şi zona administrativă. Restul spaţiilor vor fi recompartimentate, pentru amenajarea de laboratoare pentru testare, prototipare şi printare 3D. „Prin data-center se urmăreşte asigurarea unui nivel ridicat de eficienţă a re­surselor de calcul prin îmbunătăţirea gradului de utilizare şi eliminarea situaţiilor de indisponibilitate. Soluţia asigură şi implementarea unor procese flexibile de livrare a serviciilor IT, precum şi automatizarea proceselor IT de bază, inclusiv a proceselor de pro­vizionare a aplicaţiilor şi administrare a sistemului cu o infrastructură virtuală inteligentă, dinamică şi scalabilă“, au detaliat reprezentanţii CJ.

Al doilea proiect demarat de CJ vizează extinderea parcului agroindustrial de la Leţcani printr-un Centru regional de transfer tehnologic în agricultură şi zootehnie. Pentru extinderea parcului, Consiliul Local Leţcani a oferit o suprafaţă de teren de 14 ha. În cadrul Centrului va fi creată o platformă expoziţională de 5 ha pentru organizarea de expoziţii în aer liber de utilaje şi o platformă de 4 ha pentru organizarea de expoziţii de animale. O altă platformă, tot de 4 ha, va fi destinată demonstraţiilor şi încercărilor de transfer tehnologic, în care vor fi organizate loturi demonstrative şi experimentale, demonstraţii şi testări de utilaje, ca şi cursuri de mecanizare pentru elevii de la liceele de specialitate din judeţ. Centrul va dispune şi de o linie de sortare, procesare şi ambalare a legumelor şi fructelor, destinată actualului parc agroindustrial. „Urmează publicarea ghidului solicitantului în cadrul Programului Ope­ra­ţional Regional şi depunerea proiec­telor. Intenţionăm să supunem în cel mai scurt timp aprobării plenului CJ cele două proiecte şi apoi să demarăm procedurile pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice“, a declarat preşedintele CJ, Maricel Popa. Valoarea celor două proiecte se ridică în total la 6 milioane de euro. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.