Un individ din Ciurea a fost arestat după ce şi-a violat fiica minoră timp de mai mulţi ani
”Admite propunerea de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe lânga Judecatoria (...)
citeste totjoi, 26.05.2022
Extinderea Penitenciarului va ajunge, din nou, pe masa consilierilor locali. Se propune dublarea suprafeţei construite, care va ajunge la 2,4 hectare, din cele 5,3 pe care le are în proprietate unitatea de detenţie. Consilierii locali vor vota în funcţie de ce decizii se vor lua în cadrul partidelor. Penitenciarul a obţinut la Tribunal o decizie favorabilă pentru aprobarea PUZ-ului, dar Curtea de Apel a casat în parte sentinţa. În noiembrie anul trecut, judecătorii au obligat “CL Iaşi să emită o nouă hotărăre cu respectarea dispoziţiilor legale”.
Extinderea Penitenciarului în Copou ajunge din nou la vot în Consiliul Local (CL) într-o şedinţă care va avea loc vineri. Prin proiectul urbanistic propus, suprafaţa construită se va dubla, iar suprafeţele dedicate circulaţiilor, parcajelor şi spaţiului plantat vor fi diminuate.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost respins în unanimitate de către CL printr-o decizie din vara anului 2019: consilierii locali au invocat oportunitatea existenţei unui penitenciar în zonă rezidenţială.
La acel moment, unii consilieri au opinat că, odată extinsă unitatea, atunci nu se va mai pune problema unei relocări în viitor, în sensul construirii unui nou penitenciar în afara zonelor rezidenţiale.
CITESTE SI: Un nou penitenciar va fi construit la 130 km de Iaşi
„În cazul în care se va reloca Penitenciarul Iaşi, clădirea propusă, având structura de rezistenţă din cadre din beton armat, va putea fi refuncţionalizată pentru a servi unei alte destinaţii”, se precizează în proiectul de PUZ.
Potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, cei mai mulţi dintre consilierii locali nu vor să dea undă verde proiectului, dar lucrurile se pot complica pe parcursul săptămânii: niciun consilier local nu a vrut să-şi exprime oficial un punct de vedere personal până ce „nu va fi luată o decizie la nivel de partid sau grup politic” – acesta a fost argumentul consilierilor pe care „Ziarul de Iaşi” i-a interpelat ieri pe această temă, indiferent de culoarea politică (PNL, PSD sau USR).
Înainte de a intra în şedinţa CL de vineri, proiectul de PUZ trebuie (re)discutat şi de către Comisia de urbanism a CL.
„Cu certitudine vom avea o discuţie în partid, cu toţi colegii din CL, pentru a analiza acest proiect de hotărâre. Eu cred că trebuie să gândim foarte bine ce vrem să facem într-o zonă istorică a Iaşului, Copoul. Toată lumea din ţară ştie de Copoul de la Iaşi. Va trebui să vedem dacă este oportun ca în această zonă să aprobăm o extindere a Penitenciarului. Cred că putem găsi şi alte soluţii astfel încât să fie asigurată şi nevoia Penitenciarului, dar să avem în vedere şi interesele Iaşului şi ale ieşenillor”, a comentat liderul de grup al consilierilor PSD, Bogdan Balanişcu.
CITESTE SI: IAŞI: Mutarea Penitenciarului, o afacere de cel puţin 27 milioane de euro
Alţi lideri din CL, Ciprian Bostan (PNL) şi Răzvan Timofciuc (USR), au avut puncte de vedere similare şi au subliniat că discuţiile în cadrul fiecărui grup politic vor fi purtate astăzi sau mâine.
Cum arată proiectul de extindere a Penitenciarului
Unitatea de detenţie deţine un teren cu o suprafaţă de peste 53.000 mp, un perimetru delimitat de străzile Dr. Vicol (la est), Fagului (la sud) şi F. Iacob (la vest). În prezent, 22% din teren este ocupat de construcţii: proiectul urbanistic propune dublarea acestei suprafeţe, fiind vorba în total despre o zonă edificabilă de aproape 24.000 mp.
În schimb, vor scădea suprafeţele alocate circulaţiilor şi parcajelor (de la circa 23.000 mp la cca 19.000 mp), precum şi terenul inerbat (de la 19.000 mp la 11.000 mp). Planul Penitenciarului este să se extindă pe terenul liber de construcţii spre str. Fagului în principal cu o clădire (noi pavilioane de detenţie) în formă de „U”.
Regimul de înălţime propus este subsol, demisol, parter şi 2 etaje, dar înălţimea maximă ajunge la 20 metri, similară cu cea a unui bloc de locuinţe cu 5-6 niveluri.
În proiect sunt detaliate şi câteva aspecte care ţin de schimbări în traficul din zonă: de exemplu, str. Fagului ar urma să fie lărgită cu o bandă de circulaţie în partea dinspre incinta unităţii.
CITESTE SI: O sentință șoc: justiția ieșeană obligă Primăria să mărească pușcăria
„Se vor realiza benzi de accelerare sau decelerare la intersecţiile dintre str. Vicol şi str. Fagului şi str. Frederick Iacob şi str. Fagului. În funcţie de parametrii de trafic, se poate propune introducerea unei giraţii la intersecţia dintre str. Dr. Vicol şi str. Fagului”, se menţionează în proiect.
În ceea ce priveşte locurile de parcare, în proiectul de PUZ se propune realizarea unui parcaj în incintă cu 60 de locuri şi, totodată, actuala parcare va fi redimensionată – numărul final de locuri va fi stabilit la faza întocmirii documentaţiei tehnice pentru obţinerea autorizaţiei de construire.
De remarcat că inclusiv Primăria Iaşi a recomandat Penitenciarului să aibă în vedere o relocare a unităţii de detenţie.
„Recomandare: Având în vedere că amplasamentul actual al Penitenciarului Iaşi se află în intravilanul municipiului Iaşi, într-o zonă preponderent de locuire, fiind înconjurat de locuinţe individuale şi cartiere de locuinţe colective precum şi în proximitatea unităţilor de învăţământ universitar, se recomandă mutarea/relocarea acestuia într-o zonă care să corespundă specificului acitivităţii”, se arată în certificatul de urbanism emis de Primărie în septembrie 2018.
Principalul obstacol în mutarea unităţii constă în lipsa resurselor financiare pentru construirea unui nou penitenciar, costurile fiind estimate la peste 100 milioane euro. În schimb, o extindere în Copou ar urma să coste de zece ori mai puţin, conform unor evaluări din anii trecuţi.
În 2012, unitatea a primit în administrare de la guvern un teren de 20 ha, la 130 km de mun. Iaşi, în judeţul Neamţ, pentru construirea unui nou penitenciar.
Amintim că, după ce CL a respins proiectul de PUZ în vara anului 2019, Penitenciarul a atacat în instanţă decizia şi a cerut anularea acesteia. În primă instanţă, unitatea de detenţie a avut câştig de cauză (iulie 2020), dar municipalitatea a contestat pe motiv că decizia judecătorilor sugera modul în care consilierii locali ar trebui să voteze, respectiv în favoarea aprobării planului urbanistic.
CITESTE SI: Panaramă în Consiliul Local. Poli rămâne fără bani, penitenciarul nu se extinde
La recurs, Primăria a obţinut în noiembrie o modificare a deciziei: „Obligă pe pârâtul Consiliul Local al Municipiului Iaşi să emită o nouă hotărâre, cu respectarea dispoziţiilor legale privind adoptarea hotărârilor consiliului local”.
Cuvinte cheie: + extindere, penitenciar, copou
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un individ din Ciurea a fost arestat după ce şi-a violat fiica minoră timp de mai mulţi ani
Apar două tipuri de noi contracte de muncă. Ar putea fi introduse în Codul Muncii
Blonda din Botoşani care “scotoceşte” prin dulapurile femeilor
Grupul LTP, cu peste 2.000 angajaţi în nouă fabrici din lume, intră în România
O tânără de 33 de ani din Suceava a rămas fără bolidul Mercedes Benz
Țiriac, la 83 de ani: „Eu întotdeauna am preferat un muncitor în faţa unui talent”
Fiat Chrysler Automobiles îşi recunoaşte vinovăţia de fraudă privind emisiile diesel
Peste 100.000 de şoferi au vehiculele neasgiurate; nu şi-au reînnoit poliţele RCA
Istavan Kovacs, criticat de Arne Slot, antrenorul Feyenoor, după finala Conference League
Mită la Registrul Auto Român. Zeci de percheziţii domiciliare în dosarul de corupţie
Un autoturism a fost făcut zob în urma unui impact fatal cu un autotren (FOTO)
Un nou incident la metrou: Miros de fum între staţiile Tineretului şi Eroii Revoluţiei
Solistul Steven Tyler intră într-un program de reabilitare. Trupa Aerosmith îşi anulează concertele
Poliţiştii caută un profesor universitar bănuit că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp
AS Roma a învins Feyenoord şi a câştigat prima ediţie a Conference League (VIDEO)
Cum puteți beneficia de asistență medicală gratuită, dacă sunteți neasigurați
Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor
Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență (P)
Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă
Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!
Bloc din Centru, tăiat de la apă de două săptămâni. ApaVital, acuzată de abuz
Un nou scandal: «Sportul din Iași este "ologit" de Consiliul Județean Iași»
Misiune imposibilă pentru procurorii DIICOT. Dosarul cu trafic de heroină, în pericol
Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă
A condus fără permis un ciclomotor şi a fost condamnat pentru uz de fals
CET Holboca, amendată cu 100.000 de lei pentru lipsa echipamentelor de depoluare
Şi-a snopit în bătaie familia în urmă cu 5 ani, dar procesul a trecut abia de prima instanţă
Încă o companie de IT "adoptă" o clasă de la Liceul de Informatică
Sechele ale pandemiei: Cadrele medicale îşi cer sporurile de Covid la Tribunal
Muniţie din ultimul război mondial, găsită la Voineşti şi Popricani
Urmărit de poliţişti, un şofer a oprit la un bar şi s-a apucat de băut
Expoziţia "Îmblânzitorul de pietre", realizată de Ion Barbu, poate fi văzută până pe 5 mai
Descoperire şocantă la Bihor: Tânără, tranşată şi împachetată în saci menajeri
De ce să alegi www.tratamente-turcia.ro? Pentru servicii medicale de calitate! (P)
(FOTO) Aroneanu: Casă la roşu, distrusă de flăcări. Proprietarul, rănit uşor
Care este rolul uleiului pentru motor si cum influenteaza viata masinii tale? (P)
Ce spune pilotul Titi Aur despre maşinile electrice: “Am trăit câteva senzaţii”
Iohannis, singurul preşedinte român care s-a întâlnit cu Igor Dodon (FOTO)
Cum să reduceți consumul de carburant. Trucuri atunci când sunteți în trafic
României i-a luat trei luni să se retragă din două bănci ruseşti
Guvernul a promis că nu mai face angajări la stat, dar încadrează 8.000 de persoane la “Interne”
Codrin Liviu CUȚITARUNew York şi Alabama. Un circuit epic |
George ŢURCĂNAŞUMiticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor |
Bogdan ILIESCUÎntâmplările lui Nobel (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.