anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Proiect controversat în Copou. Sunteţi sau nu de acord cu extinderea Penitenciarului?

GALERIE
penitenciar-700x420
 • penitenciar-700x420
- +

Extinderea Penitenciarului va ajunge, din nou, pe masa consilierilor locali. Se propune dublarea suprafeţei construite, care va ajunge la 2,4 hectare, din cele 5,3 pe care le are în proprietate unitatea de detenţie. Consilierii locali vor vota în funcţie de ce decizii se vor lua în cadrul partidelor. Penitenciarul a obţinut la Tribunal o decizie favorabilă pentru aprobarea PUZ-ului, dar Curtea de Apel a casat în parte sentinţa. În noiembrie anul trecut, judecătorii au obligat “CL Iaşi să emită o nouă hotărăre cu respectarea dispoziţiilor legale”.

Extinderea Penitenciarului în Copou ajunge din nou la vot în Consiliul Local (CL) într-o şedinţă care va avea loc vineri. Prin proiectul urbanistic propus, suprafaţa construită se va dubla, iar suprafeţele dedicate circulaţiilor, parcajelor şi spaţiului plantat vor fi diminuate.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost respins în unanimitate de către CL printr-o decizie din vara anului 2019: consilierii locali au invocat oportunitatea existenţei unui penitenciar în zonă rezidenţială.

La acel moment, unii consilieri au opinat că, odată extinsă unitatea, atunci nu se va mai pune problema unei relocări în viitor, în sensul construirii unui nou penitenciar în afara zonelor rezidenţiale.

CITESTE SI: Un nou penitenciar va fi construit la 130 km de Iaşi

„În cazul în care se va reloca Penitenciarul Iaşi, clădirea propusă, având structura de rezistenţă din cadre din beton armat, va putea fi refuncţionalizată pentru a servi unei alte destinaţii”, se precizează în proiectul de PUZ.

Potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, cei mai mulţi dintre consilierii locali nu vor să dea undă verde proiectului, dar lucrurile se pot complica pe parcursul săptămânii: niciun consilier local nu a vrut să-şi exprime oficial un punct de vedere personal până ce „nu va fi luată o decizie la nivel de partid sau grup politic” – acesta a fost argumentul consilierilor pe care „Ziarul de Iaşi” i-a interpelat ieri pe această temă, indiferent de culoarea politică (PNL, PSD sau USR).

Înainte de a intra în şedinţa CL de vineri, proiectul de PUZ trebuie (re)discutat şi de către Comisia de urbanism a CL.

„Cu certitudine vom avea o discuţie în partid, cu toţi colegii din CL, pentru a analiza acest proiect de hotărâre. Eu cred că trebuie să gândim foarte bine ce vrem să facem într-o zonă istorică a Iaşului, Copoul. Toată lumea din ţară ştie de Copoul de la Iaşi. Va trebui să vedem dacă este oportun ca în această zonă să aprobăm o extindere a Penitenciarului. Cred că putem găsi şi alte soluţii astfel încât să fie asigurată şi nevoia Penitenciarului, dar să avem în vedere şi interesele Iaşului şi ale ieşenillor”, a comentat liderul de grup al consilierilor PSD, Bogdan Balanişcu.

CITESTE SI: IAŞI: Mutarea Penitenciarului, o afacere de cel puţin 27 milioane de euro

Alţi lideri din CL, Ciprian Bostan (PNL) şi Răzvan Timofciuc (USR), au avut puncte de vedere similare şi au subliniat că discuţiile în cadrul fiecărui grup politic vor fi purtate astăzi sau mâine.

Cum arată proiectul de extindere a Penitenciarului

Unitatea de detenţie deţine un teren cu o suprafaţă de peste 53.000 mp, un perimetru delimitat de străzile Dr. Vicol (la est), Fagului (la sud) şi F. Iacob (la vest). În prezent, 22% din teren este ocupat de construcţii: proiectul urbanistic propune dublarea acestei suprafeţe, fiind vorba în total despre o zonă edificabilă de aproape 24.000 mp.

În schimb, vor scădea suprafeţele alocate circulaţiilor şi parcajelor (de la circa 23.000 mp la cca 19.000 mp), precum şi terenul inerbat (de la 19.000 mp la 11.000 mp). Planul Penitenciarului este să se extindă pe terenul liber de construcţii spre str. Fagului în principal cu o clădire (noi pavilioane de detenţie) în formă de „U”.

Regimul de înălţime propus este subsol, demisol, parter şi 2 etaje, dar înălţimea maximă ajunge la 20 metri, similară cu cea a unui bloc de locuinţe cu 5-6 niveluri.

În proiect sunt detaliate şi câteva aspecte care ţin de schimbări în traficul din zonă: de exemplu, str. Fagului ar urma să fie lărgită cu o bandă de circulaţie în partea dinspre incinta unităţii.

CITESTE SI: O sentință șoc: justiția ieșeană obligă Primăria să mărească pușcăria

„Se vor realiza benzi de accelerare sau decelerare la intersecţiile dintre str. Vicol şi str. Fagului şi str. Frederick Iacob şi str. Fagului. În funcţie de parametrii de trafic, se poate propune introducerea unei giraţii la intersecţia dintre str. Dr. Vicol şi str. Fagului”, se menţionează în proiect.

În ceea ce priveşte locurile de parcare, în proiectul de PUZ se propune realizarea unui parcaj în incintă cu 60 de locuri şi, totodată, actuala parcare va fi redimensionată – numărul final de locuri va fi stabilit la faza întocmirii documentaţiei tehnice pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

De remarcat că inclusiv Primăria Iaşi a recomandat Penitenciarului să aibă în vedere o relocare a unităţii de detenţie.

„Recomandare: Având în vedere că amplasamentul actual al Penitenciarului Iaşi se află în intravilanul municipiului Iaşi, într-o zonă preponderent de locuire, fiind înconjurat de locuinţe individuale şi cartiere de locuinţe colective precum şi în proximitatea unităţilor de învăţământ universitar, se recomandă mutarea/relocarea acestuia într-o zonă care să corespundă specificului acitivităţii”, se arată în certificatul de urbanism emis de Primărie în septembrie 2018.

Principalul obstacol în mutarea unităţii constă în lipsa resurselor financiare pentru construirea unui nou penitenciar, costurile fiind estimate la peste 100 milioane euro. În schimb, o extindere în Copou ar urma să coste de zece ori mai puţin, conform unor evaluări din anii trecuţi.

În 2012, unitatea a primit în administrare de la guvern un teren de 20 ha, la 130 km de mun. Iaşi, în judeţul Neamţ, pentru construirea unui nou penitenciar.

Amintim că, după ce CL a respins proiectul de PUZ în vara anului 2019, Penitenciarul a atacat în instanţă decizia şi a cerut anularea acesteia. În primă instanţă, unitatea de detenţie a avut câştig de cauză (iulie 2020), dar municipalitatea a contestat pe motiv că decizia judecătorilor sugera modul în care consilierii locali ar trebui să voteze, respectiv în favoarea aprobării planului urbanistic.

CITESTE SI: Panaramă în Consiliul Local. Poli rămâne fără bani, penitenciarul nu se extinde

La recurs, Primăria a obţinut în noiembrie o modificare a deciziei: „Obligă pe pârâtul Consiliul Local al Municipiului Iaşi să emită o nouă hotărâre, cu respectarea dispoziţiilor legale privind adoptarea hotărârilor consiliului local”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.