
Proiect cu zeci de blocuri în Copou, în centrul unei dispute. Ce contestă vecinii și cum răspund investitorii?

Un proiect imobiliar major propus în Copou stârnește controverse. Mai mulți vecini acuză accesul deficitar până la amplasament: în zona Fundac Ursulea sunt propuse până la 40 de construcții, iar cele mai multe sunt blocuri.
Proiectul este în faza de consultare publică încă de la finalul anului 2023: două firme vor să construiască 33 de locuințe colective (regim cu 3 sau 4 etaje), 7 imobile pentru spații comerciale și un lăcaș de cult. Primăria Iași a publicat ieri raportul de informare privind încheierea etapei de consultare publică ceea ce aduce proiectul cu un pas mai aproape în procesul de avizare a investiției.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
La acest moment, proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) are ca beneficiari două companii: Partners Avenue SRL (Bacău) și 3 Of Music (Iași). Prima firmă este a unui consultant imobiliar, iar a doua aparține fondatorilor Roton.
Vecinii reclamă accesul deficitar: drumuri desenate pe alte proprietăți
Raportul are aproape 100 de pagini și cuprinde o serie de sesizări făcute de către vecini, alături de punctul de vedere al investitorilor. Principala problemă invocată ține de accesul la amplasament: singura cale rutieră este Fundac Ursulea, o stradă subdimensionată ținând cont de nivelul prognozat al traficului care va fi în zonă.
Printre altele, proprietarii unor parcele învecinate au reclamat faptul că inițiatorii PUZ au trasat drumuri de acces pe parcele care nu aparțin beneficiarilor proiectului urbanistic. Cele două companii dețin 6,2 hectare de teren, dar suprafața este înconjurată, în cea mai mare parte, de alte proprietăți private. În răspunsul oferit petiționarilor, inițiatorii PUZ-ului au susținut că proiectul a fost modificat astfel încât „niciuna dintre căile de acces propuse nu se află decât pe proprietatea exclusivă a beneficiarilor PUZ”.
„Menționăm că propunerea inițială nu fusese gândită să știrbească în niciun fel drepturile proprietarilor vecini (deși drumurile figurate în prima planșă sunt căi de acces public, prin urmare și la dispoziția noastră), ci aparținea unui concept mai larg de dezvoltare integrată a zonei respectiv, adică ar fi trebuit să fie utilă viitoarelor documentații de urbanism ce se prefigurează în zonă”, se arată într-un răspuns al beneficiarilor formulat prin intermediul unei case de avocatură.
Nu încap simultan două autoturisme
Modificarea planșei privind accesul a fost realizată pe laturile de nord și est a amplasamentului beneficiarilor, dar proiectul a atras contestații inclusiv pe zona de sud, din partea ieșenilor care locuiesc pe str. Fundac Ursulea. Într-o petiție colectivă, aceștia au arătat că strada „are o lățime ce nu permite deplasarea în paralel nici măcar a două autoturisme”.
„Această stradă nu poate fi lărgită întrucât pe ambele părți sunt amplasate locuințe proprietate privată. Inițiatorul nu și-a manifestat intenția de a achiziționa locuințele proprietate privată pentru a lărgi această stradă”, se arată în petiția colectivă. În sesizare se adaugă că strada este „imposibil de lărgit”, iar locuitorii din zonă au reclamat faptul că pe această cale de acces se vor deplasa utilajele care vor fi folosite pentru construcția ansamblului rezidențial.
„Proprietarii imobilelor din str. Fundac Ursulea au dreptul la sănătate și liniște, nefiind obligați să suporte miile de camioane și alte utilaje ce vor tranzita această stradă pe parcursul a 2-3 ani pentru efectuarea lucrărilor la 41 de imobile de 4 etaje”, se mai precizează în petiție.
Sesizarea datează de la finalul anului 2023, dar a devenit publică odată cu încheierea etapei de consultare. Beneficiarii au solicitat încheierea acestei etape printr-un răspuns oferit inclusiv la petiția colectivă, în cursul lunii decembrie 2024.
„Proprietăț care au depășit limita de proprietate, afectând lățimea străzii”
„Credem că niciunul dintre imobilele construite existente nu a fost realizat decât tot prin lucrări de construire, cu ajutorul unor utilaje specifice. În ceea ce privește calea de acces publică – Fundac Ursulea, potrivit măsurătorilor topo-cadastrale există proprietăți particulare care nu au respectat retragerea obligatorie de la aliniament, ba chiar au depășit limita de proprietate, afectând lățimea străzii”, a fost răspunsul beneficiarilor la petiția colectivă.
În răspuns se mai arată că inițiatorii PUZ nu contestă și nu doresc să aducă atingere drepturilor altor persoane, dar au subliniat că „este însă și dreptul proprietarului de a se bucura de proprietatea sa, sub toate atributele”.
Odată încheiată etapa de consultare publică, proiectul urbanistic poate ajunge în dezbaterea consilierilor locali, în măsura în care beneficiarii dețin și toate avizele de la celelalte instituții de resort.
Publicitate și alte recomandări video