anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Proiect de 10 milioane de euro pe Şorogari - FOTO/VIDEO

GALERIE
proiect-smurd3proiect-smurd1poligon-smurd4poligon-smurd1
 • proiect-smurd3
 • proiect-smurd1
 • poligon-smurd4
 • poligon-smurd1
- +

În această dimineaţă, la Iași, a avut loc inaugurarea poligonului de pregătire în situații de urgență pentru pompieri și personalul SMURD.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a secretarului de stat în MAI, șeful DSU, Raed Arafat, și a altor oficiali. Ceremonia a avut loc pe bulevardul Constantin Alexandru Rosetti din Iași.

Proiectul SMURD-2 este o continuare a proiectului SMURD, finanțat în perioada de programare 2007-2013, prin care s-au pus bazele cooperării transfrontaliere în situații de urgență dinte România și Republica Moldova.

Prin proiectul SMURD au fost elaborate Planul Comun de Intervenție și Procedurile asociate și au fost achiziționate mijloace de intervenție pentru pompierii din România și Republica Moldova, precum și 1 elicopter pentru căutare-salvare, prim-ajutor şi descarcerare, ce operează misiuni atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul SMURD-2 are durata de implementare de 51 luni (urmând a fi finalizat până în luna septembrie 2023) și o valoare totală de aproximativ 10.000.000 euro.

Obiectivul proiectului îl reprezintă creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste (inclusiv SMURD), în zona transfrontalieră.

Parteneri în actualul proiect sunt:

Lider – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România;

Inspectoratul General de Aviație – România;

Ministerul Sănătăţii – România;

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova;

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova;

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Sturdza” al judeţului Iași

Institutul de Medicină Urgentă Republica Moldova

Principalele rezultate asumate:

1 poligon de pregătire pentru antrenamente speciale aferent personalului pentru intervenții în situații de urgență;

7 platforme de aterizare pentru intervenții aeriene, dintre care 3 în România și 4 în Republica Moldova;

2 noi unități de pompieri în Republica Moldova;

2 Unități de Primiri Urgențe (UPU) în Republica Moldova;

14 autospeciale specifice misiunilor SMURD.

Componenta majoră de infrastructură din cadrul proiectului este reprezentată de Poligonul pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenție în situații de urgență din România și Republica Moldova. Poligonul de antrenament este primul de acest gen din țară și va asigura pregătirea de specialitate la cele mai înalte standarde a personalului de intervenție din România și Republica Moldova.

Principalele elemente din cadrul Poligonului de antrenament sunt:

Casa de căutare-salvare pentru simularea activităților de căutare-salvare persoane în condiții reale de intervenție ale salvatorilor (vizibilitate redusă și fum);

Container de foc pentru simularea și studiul fenomenelor arderii și ale caracteristicilor focului;

Galerie de antrenament (labirint) pentru creșterea și verificarea capacității la efort;

Macheta „autoturism” pentru simularea incendiilor la autovehicul;

Macheta „cisternă” pentru simularea incendiilor la rezervoare de carburanți;

Zona amenajată pentru salvări din medii ostile, compusă din puț, zonă de dărâmături cu module mobile din beton armat (pereți, grinzi, stâlpi de susținere, planșee), tunel/canal tehnic, bazin exterior, construcție tip „casa liftului cu regim de înălțime P+3”;

Turn de instrucție cu regim de înălțime P+2, pentru antrenamentul personalului de intervenție;

Clădire administrativă ce asigură spațiile necesare pregătirii și cazării pentru 50 de persoane.

În cadrul Poligonului de antrenament vor fi organizate 10 sesiuni de antrenament (a câte 20 de participanți fiecare, 10 pompieri din România și 10 pompieri din Republica Moldova): 5 sesiuni de antrenament în domeniul căutare-salvare, respectiv 5 sesiuni de antrenament în domeniul stingerii incendiilor.

La acest moment sunt aprobate programele de pregătire pentru cele 2 discipline și s-au demarat procedurile pentru planificarea seriilor de pregătire în comun.

Activitățile comune de pregătire vor continua și după finalizarea celor 10 sesiuni de antrenament, în perioada post-implementare, în baza Protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova în domeniul formării personalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.