Proiect de 335 de milioane de euro, într-o zonă centrală a Iaşului ocolită de investiţii de zeci de ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Proiect de 335 de milioane de euro, într-o zonă centrală a Iaşului ocolită de investiţii de zeci de ani

GALERIE
Sfantul Andrei
  • Sfantul Andrei
- +

Centrul Iaşului va atrage o nouă investiţie de anvergură, printr-un proiect privat de regenerare urbană. Compania Iulius a anunţat recent că are în plan demararea unei noi investiţii de amploare, de peste 335 de milioane de euro, într-o extindere a ansamblului Palas. Aşa cum au transmis reprezentanţii companiei, proiectul ar urma să includă şi să revitalizeze zona Sf. Andrei, care, în ciuda poziţionării centrale, s-a dezvoltat haotic. Potrivit aceloraşi surse, investiţia „va consolida motorul de creştere economică generat de ansamblul Palas şi va include noi funcţiuni office - care vor crea 10.000 de locuri de muncă - , soluţii de fluidizare a traficului, noi accese auto şi pietonale, 1.500 de noi locuri de parcare, opţiuni de petrecere a timpului liber, zone verzi, destinaţii de promenadă şi relaxare”.

Pe scurt, o extindere a ansamblului Palas care se duce spre râul Bahlui, dând o nouă faţă unei zone insalubre, cu o imagine dezolantă, improprie pentru centrul unui oraş european şi cultural, aşa cum este Iaşul. „Puţine sunt zonele din proximitatea centrului oraşului care să arate atât de deplorabil, în lipsa unei ordini urbanistice clare, bazate pe o infrastructură modernă şi care să permită o dezvoltare viitoare specifică centrului unui mare oraş contemporan. Zona Uzinei - Sf. Andrei, ca de altfel zona străzii Smârdan - Splai Bahlui, nesistematizate în perioada comunistă, creează acum probleme grave în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşului, pornind concentric dinspre zona centrală înspre periferii. În lipsa unor reglementări la nivelul macro (PUG vechi de 23 de ani) sau planuri urbanistice studiate la nivelul întregului cartier, care să cuprindă un regulament de urbanism obligatoriu de respectat şi care să conducă la crearea unei infrastrucuri moderne şi a unui fond construit în concordanţă cu arhitectura contemporană, nici o zonă nu se poate dezvolta armonios, eficient şi sustenabil”, a declarat prof. dr. arh. Mihai Corneliu Drişcu, Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Iaşi, şi decanul Facultăţii de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iaşi.

De zeci de ani, zona Sf. Andrei nu a făcut subiectul unui plan strategic de dezvoltare, astfel că, în prezent, este o aglomerare urbană, unde au fost ridicate construcţii haotice, iar casele vechi au fost lăsate să se degradeze şi chiar abandonate. „Spre sfârşitul anilor '80, a existat un plan de sistematizare, care, din fericire, deoarece ar fi produs expropieri masive, nu a fost finalizat şi nici pus în practică. Ulterior a existat un studiu realizat de Facultatea de arhitectură, dar care nu s-a finalizat nici el cu un plan urbanistic zonal, cum a fost, de exemplu, cazul cu zona centrală, care are un PUZ valabil, chiar dacă este mai vechi de douăzeci de ani. Modernizarea zonei respective a constat în refacerea infrastructurii pe traseul şi în gabaritele ţesutului urban existent şi refaceri, înlocuiri sau extinderi punctuale ale caselor existente, mai mult sau, mai degrabă, mai puţin reuşite, în cea mai mare parte”, a spus decanul Facultăţii de Arhitectură.

Arealul ar urma să fie transformat complet, printr-un proiect imobiliar pe modelul de succes al ansamblului Palas. Astfel, centrul actual al oraşului va fi extins, iar noul proiect va fi conectat de Palas, conducând la creşterea atractivităţii unei zone uitate şi inestetice, din punctul zero al Iaşului.

„Iniţiativele de acest fel, care presupun concentrarea terenurilor proprietate individuală, fărâmiţate, înguste şi dezvoltate în adâncime, crează premizele unei dezvoltări urbane majore, profunde, prin refacerea integrală a infrastructurii, îmbunătăţirea circulaţiilor auto şi pietonale, construcţii moderne, capabile să transforme imaginea perimată, periferică a unor asemenea zone semi-centrale, având un mare potenţial de dezvoltare. Beneficiile unei asemenea abordări, dincolo de obligativitatea legală, constau în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor, recuperarea funcţională a unei părţi importante a oraşului, sporirea atractivităţii atât a zonei Sf. Andrei, cât şi a centrului istoric al oraşului şi crearea de noi locuri de muncă, într-o zonă de mare atractivitate”, a adăugat prof. dr. arh. Mihai Corneliu Drişcu.

Ansamblul Palas a fost inaugurat acum şapte ani, fiind primul proiect mixt din România, care a presupus o investiţie de 265 milioane de euro, cea mai mare realizată în real estate din afara Capitalei. În prezent, este principalul centru de business, în cele şase clădiri de birouri clasa A având sediile peste 50 de companii, cu mai mult de 7.500 de angajaţi, majoritatea din domeniul IT.

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.