Proiect de 38 de milioane de lei pentru depistarea şi tratarea cancerului de sân
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

O veste bună vine de la IRO

Proiect de 38 de milioane de lei pentru depistarea şi tratarea cancerului de sân

GALERIE
IRO
  • IRO
- +

Institutul Regional de Oncologie Iaşi a lansat ieri, a doua etapă a proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta - programe regionale de prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân“. Valoarea proiectului este de peste 38 de milioane de lei şi este implementat în regiunea NE-SE, pe o perioada de 42 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 38.174.757,66 lei, iar proiectul se implementează în oraşul Iaşi, pe o durată de 42 luni.

La lansarea celei de-a doua etape a participat pe lângă ministrul Mediului, Costel Alexe şi primarul Mihai Chirica şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boroş, care în premieră naţională, a invitat conducerea IRO să se înscrie la concursul pe fondurii UE pentru a obţine un ciclotron. „Fac acest anunţ în premieră că domeniul oncologic va putea pentru prima dată să achiziţioneze un ciclotron, un aparat care are posibilitatea de a trata bolnavii oncologici, iar valoarea acestui proiect este de 75 de milioane de euro. Deci IRO Iaşi are toate posibilităţile şi toate şansele de a obţine, dacă aplică, acest aparat revoluţionar“, a declarat Marcel Boroş, ministrul Fondurilor Europene.

Revenind însă la proiectul finanaţat, Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi, a declarat că „ONCOFEM este un proiect de screening pentru depistarea cancerului de sân. Este primul program de screening pentru depistarea cancerului de sân finanţat din diverse fonduri şi de la fonduri europene şi de la Ministerul Sănătăţii de la Bugetul de stat“.

Proiectul urmăreşte sprijinirea femeilor, inclusiv din grupurile vulnerabile, care vor beneficia de programe, în vederea facilitării participării acestora la tratamente precum consiliere psihologică, peer-to-peer suport şi alte servicii necesare.

La rândul său, dr. Cristina Macuc, medic primar radiologie şi imagistică IRO, a spus că „Grupul ţintă al acestui proiect este format dintr-un număr de 30.000 de femei cu vârstă cuprinsă între 50 şi 69 de ani, din care aproximativ 16.000 de femei aparţin grupurilor vulnerabile şi un număr de aproximativ 1.533 din zona rurală“.

Specialiştii de la IRO Iaşi, au apreciat că, per total, cancerul de sân se situează pe locul I între cancerele depistate la femei. Anual, apar 7.500 de cazuri noi, iar 3.500 de femei mor de această formă de cancer. În peste 80% din cazuri, cancerul de sân este diagnosticat în stadii avansate.

Valoarea totală a proiectului este de 38.174.757,66 lei. Proiectul se implementează în municipiul Iaşi, pe o durată de 42 luni. Tot cu această ocazie a fost anunţat faptul că în cel mai scurt timp, la IRO Iaşi, se va administra şi tratamentul cu iod la pacienţii cu cancer tiroidian, pentru început, din punct de vedere operaţional, fiind date în folosinţă doar două paturi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.