Proiect de amploare: începe "unirea" Copoului cu Păcurariul prin Rediu. Râul, băgat prin subteran
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Proiect de amploare: începe "unirea" Copoului cu Păcurariul prin Rediu. Râul, băgat prin subteran

GALERIE
acoperirea caii de acces
  • acoperirea caii de acces
- +

Un PUZ aprobat prevede un ansamblu imobiliar de 23 de blocuri şi opt vile în apropierea Cimitirului Evreiesc. Una dintre cele trei căi de acces va fi realizată peste pârâul Rediu şi va ajunge în spatele magazinului Kaufland. Blocurile şi vilele vor fi construite pe o suprafaţă de peste 5 hectare.

Un nou ansamblu de blocuri va fi construit într-o zonă în plină expansiune imobiliară. Dezvoltarea accentuată din Copou şi Păcurari duce la situaţia în care cele două cartiere să se „unească” prin comuna Rediu. Noul ansamblu este pe teritoriul acestei comune, dar la limita administrativă cu Iaşul, respectiv în imediata vecinătate a Cimitirului Evreiesc. Proiectul urbanistic prevede construirea a 31 de imobile. Una dintre căile de acces la noul ansamblu este un drum privat, amenajat peste râul Rediu, si care va pleca din spatele supermarketului Kaufland.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ), consultat de „Ziarul de Iaşi”, blocurile au un regim mic de înălţime (3 etaje). Dintre cele 31 de imobile, 23 sunt blocuri, iar 8 sunt vile. „Analizând dezvoltarea urbanistică a zonei în ultimii 10-15 ani, se constată că direcţia de dezvoltare a zonei este cea de extindere a intravilanului, iar funcţiunea preponderentă tinde să devină cea de locuire”, se arată în PUZ-ul aprobat anul trecut de Consiliul Local (CL) Rediu. În apropierea ansamblului au fost construite deja mai multe blocuri, iar în unele zone din vecinătate sunt alte imobile în construcţie. Investitorul în noul ansamblu este Petro Grup SRL, companie cunoscută în oraş şi pentru alte proiecte de amploare, unul dintre acestea fiind dezvoltat în capăt CUG. Potrivit primarului din Rediu, Ciprian Grosu, autorizaţia pentru ansamblu a fost emisă anul trecut.

În ce constă investiţia

Terenul care face obiectul PUZ-ului menţionat are o suprafaţă de peste 50.000 mp şi a fost împărţit în două unităţi teritoriale de referinţă: 23 de blocuri (regim cu două niveluri de demisol – terenul este un pic în pantă, parter şi 3 etaje) vor fi construite pe aproape 43.000 mp, iar cele 8 vile au un teren aferent de peste 7.300 mp. „În funcţie de planul de investiţie al dezvoltatorului la momentul demarării lucrărilor, numărul de construcţii de locuinţe individuale, precum şi amplasarea acestora pe teren poate fi diferit de propunerea de mobilare urbană având în vedere că se pot construi locuinţe în regim izolat sau cuplat. Dacă se doreşte a se realiza imobile de ambele tipuri, proporţia între acestea se va stabili (...) respectând indicatorii urbanistici avizaţi şi toate normele impuse de legislaţia în vigoare”, se precizează în PUZ.

Înainte ca Petro Grup să demareze proiectul urbanistic, terenul, deşi înconjurat de suprafeţe intravilane, figura în extravilan şi cu interdicţie de construire. În ceea ce priveşte accesul la ansamblu, viitorii locatari vor avea la dispoziţie trei alternative. Una dintre acestea este dinspre şos. Rediu, prin intermediul str. Dealul Zorilor, amplasată în zona vestică a amplasamentului. În zona de nord, accesul se va realiza prin str. Ion Nistor şi str. Zorilor, iar din partea sudică pe un drum privat ce va fi construit peste pârăul Rediu şi care va face legătura cu şos. Varianta Rediu.

Potrivit planului urbanistic, sunt necesare lucrări de lărgire şi asfaltare în cazul str. Ion Nistor – stradă de pământ care face legătura nu doar cu Dealul Zorilor, dar şi cu str. Iancu Flondor, situată pe partea cealaltă a Cimitirului Evreiesc. Totodată, există premisele conectării pe cale rutieră a noului ansamblu până în zona din spatele magazinului Kaufland Păcurari. Legătura cu strada din spatele magazinului poate fi făcută prin intermediul tot unui drum privat peste pârâul Rediu care, în prezent, este în construcţie, prin lateralul terenurilor de tenis din zonă.

Între terenurile de tenis şi până la amplasamentul viitorului ansamblu sunt mai multe suprafeţe unde acum se construiesc sau urmează să fie construite alte blocuri de locuinţe de diverşi dezvoltatori. „În prezent, zona este complet echipată edilitar prin extindere reţele. În apropierea amplasamentului studiat, pe străzile învecinate, se află reţele centralizate de energie electrică, apă şi canalizare, gaze naturale şi telecomunicaţii”, se mai arată în proiectul urbanistic. În ceea ce priveşte proximitatea faţă de Cimitirul Evreiesc, în documentaţie se precizează că zona de morminte se află la minim 95 metri distanţă faţă de limita proprietăţii dezvoltatorului imobiliar. În PUZ este estimat faptul că noul ansamblu va avea în jur de 650 de apartamente. Pentru acestea ar urma să fie amenajate aproape 900 de locuri de parcare, iar cele mai multe dintre acestea (550) sunt propuse la demisol, în timp ce restul sunt prevăzute la nivelul terenului.

„În ceea ce privește investiția, dat fiind faptul că proiectul este de amploare și va fi dezvoltat pe o perioadă de câțiva ani, este mai dificil de estimat valoarea totală, însă preconizăm că aceasta va fi în jur de 60 milioane euro. În altă ordine de idei, calea de acces menționată este compusă dintr-un drum cu lungimea de aproximativ 400 metri ce este amplasat pe proprietate privată și un pod de 160 metri. Această cale de acces este construită de către noi, SC Petro Grup SRL, prin investiție proprie de aproape jumătate de milion de euro, pentru a facilita accesul în complex și totodată a nu îngreuna traficul pe Șoseaua Rediu”, a precizat Petru Vicol, director al Petro Grup.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.