Proiect de cercetare de la UMF Iași, printre cele mai bune din ţară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Proiect de cercetare de la UMF Iași, printre cele mai bune din ţară

GALERIE
proiect
 • proiect
- +

Un proiect al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a fost selectat în finala celei de-a doua ediţii a Romanian Healthcare Awards, la categoria „Proiectul de cercetare al anului”.

Proiectul „Evaluarea pe termen lung a riscului cardiovascular la pacienţii cu CKD (boală cronică de rinichi) în urma bolii SARS-CoV-2 (CARDIO SCARS IN CKD)” a fost evaluat de 31 de membri ai juriului, din România, Bulgaria, Franţa, Republica Moldova, Lituania, Belgia, Italia, Olanda, Irlanda şi Danemarca. În urma evaluării a fost selectat între cei cinci finalişti ai secţiunii.

„Impactul pandemiei asupra sistemului medical nu este doar cel imediat, pe care-l observăm, din păcate, în aceste zile, cu spitale neîncăpătoare şi sute de morţi la fiecare 24 de ore. Adevăratele efecte ale pandemiei le vedem în tratarea pacienţilor care rămân cu sechele în urma infectării, iar cei care au deja alte afecţiuni, precum boala cronică de rinichi, au un risc sporit de a dezvolta complicaţii la luni de zile după ce sunt declaraţi oficial vindecaţi de COVID-19”, a declarat prof.dr. Adrian Covic, manager al proiectului.

Scopul principal al acestui studiu este de a evalua în mod holistic riscul afecţiunilor cardiovasculare într-o populaţie de pacienţi care suferă de boală cronică de rinichi, în urma infecţiei cu COVID-19.

„Dincolo de recunoaşterea, încă o dată, a excelenţei în cercetare, această nominalizare pune în lumină lupta permanentă a întregii comunităţi academice a UMF Iaşi împotriva pandemiei cu noul coronavirus”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X