anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Proiect dezvoltat la Politehnică şi destinat US Army

GALERIE
tehnologie
 • tehnologie
- +

Acesta studiază tehnologia „cold-spray process”, prin care se aplică o pulbere rece la viteze ultrasonice asupra unor materiale cu scopul de a le creşte rezistenţa.

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a fost cooptată într-un proiect de cercetare pentru dezvoltarea de tehnologii utilizate de armata Statelor Unite ale Americii, în cadrul proiectului urmând să colaboreze cu Northeastern University din Boston, iar din consorţiul format vor face parte şi MIT, University of Alabama, University of Connecticut sau colaboratori din domeniul industrial. În ceea ce priveşte activitatea pe care o va realiza Politehnica ieşeană, aceasta urmăreşte colaborarea cu Northeastern University din Boston, unde se încearcă descoperirea tuturor utilizărilor pentru tehnologia denumită „cold-spray process”, prin care se aplică o pulbere rece la viteze ultrasonice asupra unor materiale cu scopul de a le creşte rezistenţa şi de a le modifica principalele caracteristici.

Potrivit reprezentanţilor TUIASI, la Northeastern University există un laborator care se ocupă exclusiv de această problemă, realizat încă din 2017, iar universitatea a lansat acest program de cooperare pentru a descoperi cât mai multe utilizări pentru acest proces şi pentru a testa limitele materialelor care au intrat în contact cu acesta. Politehnica ieşeană a primit într-o primă fază un grant de 100.000 de dolari pentru a evidenţia proprietăţile mecanice, de uzură, ale unor probe metalice acoperite prin metoda cold-spray, iar determinările urmează să fie realizate în cadrul Facultăţii de Mecanică. Aici este amenajat un laborator cu o instalaţie de punere în jet de plasmă cu temperaturi de până la 10.000 de grade şi unde lucrează o echipă formată din şase cadre didactice şi un doctorand, coordonaţi de prof.dr.ing. Corneliu Munteanu.

„Am publicat diverse lucrări în reviste importante folosind instalaţia noastră, avem opt teze de doctorat realizate în acest domeniu, şi de aici interesul lor pentru a colabora cu noi, fiindcă ei ne-au contactat. Avem bine puse la punct protocoalele de determinare a acestor materiale, analizăm proprietăţile mecanice, diverse analize de structură, de aderenţă. Este un proiect guvernamental al SUA care este abia la o primă etapă, în funcţie de cum ne vom descurca acum putem să dezvoltăm o colaborare mult mai amplă”, a precizat profesorul Munteanu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.