Proiect dezvoltat la Politehnică şi destinat US Army
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Proiect dezvoltat la Politehnică şi destinat US Army

GALERIE
tehnologie
  • tehnologie
- +

Acesta studiază tehnologia „cold-spray process”, prin care se aplică o pulbere rece la viteze ultrasonice asupra unor materiale cu scopul de a le creşte rezistenţa.

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a fost cooptată într-un proiect de cercetare pentru dezvoltarea de tehnologii utilizate de armata Statelor Unite ale Americii, în cadrul proiectului urmând să colaboreze cu Northeastern University din Boston, iar din consorţiul format vor face parte şi MIT, University of Alabama, University of Connecticut sau colaboratori din domeniul industrial. În ceea ce priveşte activitatea pe care o va realiza Politehnica ieşeană, aceasta urmăreşte colaborarea cu Northeastern University din Boston, unde se încearcă descoperirea tuturor utilizărilor pentru tehnologia denumită „cold-spray process”, prin care se aplică o pulbere rece la viteze ultrasonice asupra unor materiale cu scopul de a le creşte rezistenţa şi de a le modifica principalele caracteristici.

Potrivit reprezentanţilor TUIASI, la Northeastern University există un laborator care se ocupă exclusiv de această problemă, realizat încă din 2017, iar universitatea a lansat acest program de cooperare pentru a descoperi cât mai multe utilizări pentru acest proces şi pentru a testa limitele materialelor care au intrat în contact cu acesta. Politehnica ieşeană a primit într-o primă fază un grant de 100.000 de dolari pentru a evidenţia proprietăţile mecanice, de uzură, ale unor probe metalice acoperite prin metoda cold-spray, iar determinările urmează să fie realizate în cadrul Facultăţii de Mecanică. Aici este amenajat un laborator cu o instalaţie de punere în jet de plasmă cu temperaturi de până la 10.000 de grade şi unde lucrează o echipă formată din şase cadre didactice şi un doctorand, coordonaţi de prof.dr.ing. Corneliu Munteanu.

„Am publicat diverse lucrări în reviste importante folosind instalaţia noastră, avem opt teze de doctorat realizate în acest domeniu, şi de aici interesul lor pentru a colabora cu noi, fiindcă ei ne-au contactat. Avem bine puse la punct protocoalele de determinare a acestor materiale, analizăm proprietăţile mecanice, diverse analize de structură, de aderenţă. Este un proiect guvernamental al SUA care este abia la o primă etapă, în funcţie de cum ne vom descurca acum putem să dezvoltăm o colaborare mult mai amplă”, a precizat profesorul Munteanu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.