Proiect european de cercetare a valorificării deşeurilor vegetale, la USAMV
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 25.11.2020

Proiect european de cercetare a valorificării deşeurilor vegetale, la USAMV

GALERIE
USAMV Iasi
  • USAMV Iasi
- +

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi este parte dintr-un proiect european care îşi propune ca până în 2022 să găsească cele mai bune soluţii de valorificare inteligentă a deşeurilor industriale, obţinute la prelucrarea fructelor şi legumelor. 

Printre obiectivele proiectului se numără şi reducerea impactului asupra mediului, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi dezvoltării economice, fiind aplicat în zona transfrontalieră a României şi Republica Moldova. Parteneriatul se desfăşoară între USAMV Iaşi şi Universitatea Tehnică a Moldovei, iar proiectul poartă numele INTELWASTES, fiind finanţat de Uniunea Europeană prin programul CROSS BORDER COOPERATION ROMANIA - REPUBLIC OF MOLDOVA. Acesta a început în septembrie 2020 şi are ca perioadă de desfăşurare 18 luni, până în martie 2022, cu implicarea întreprinderilor din sectorul agroalimentar. 

„Ne propunem consolidarea capacităţilor de cercetare şi inovare ale universităţilor printr-o cooperare transfrontalieră durabilă pentru utilizarea eficientă a deşeurilor agroalimentare industriale, ce sunt obţinute în urma prelucrării fructelor şi legumelor. Impactul transfrontalier al proiectului constă în formarea unor echipe comune de cercetare-inovare ce vor avea competenţe complementare în rezolvarea problemelor comune ce au în prim-plan gestionarea deşeurilor industriale agroalimentare”, a declarat conf.dr. Antoanela Patraş, manager de proiect USAMV Iaşi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

AFTER ILL

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.