Proiect european de cercetare a valorificării deşeurilor vegetale, la USAMV
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Proiect european de cercetare a valorificării deşeurilor vegetale, la USAMV

GALERIE
USAMV Iasi
  • USAMV Iasi
- +

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi este parte dintr-un proiect european care îşi propune ca până în 2022 să găsească cele mai bune soluţii de valorificare inteligentă a deşeurilor industriale, obţinute la prelucrarea fructelor şi legumelor. 

Printre obiectivele proiectului se numără şi reducerea impactului asupra mediului, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi dezvoltării economice, fiind aplicat în zona transfrontalieră a României şi Republica Moldova. Parteneriatul se desfăşoară între USAMV Iaşi şi Universitatea Tehnică a Moldovei, iar proiectul poartă numele INTELWASTES, fiind finanţat de Uniunea Europeană prin programul CROSS BORDER COOPERATION ROMANIA - REPUBLIC OF MOLDOVA. Acesta a început în septembrie 2020 şi are ca perioadă de desfăşurare 18 luni, până în martie 2022, cu implicarea întreprinderilor din sectorul agroalimentar. 

„Ne propunem consolidarea capacităţilor de cercetare şi inovare ale universităţilor printr-o cooperare transfrontalieră durabilă pentru utilizarea eficientă a deşeurilor agroalimentare industriale, ce sunt obţinute în urma prelucrării fructelor şi legumelor. Impactul transfrontalier al proiectului constă în formarea unor echipe comune de cercetare-inovare ce vor avea competenţe complementare în rezolvarea problemelor comune ce au în prim-plan gestionarea deşeurilor industriale agroalimentare”, a declarat conf.dr. Antoanela Patraş, manager de proiect USAMV Iaşi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.