Proiect european: o cunoscută mănăstire de peste Prut, prezentată pe larg la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Proiect european: o cunoscută mănăstire de peste Prut, prezentată pe larg la Iaşi

GALERIE
Manastirea Caprioara Republica Moldova
  • Manastirea Caprioara Republica Moldova
- +

Palatul Culturii va fi gazda a patru manifestări, pe 15 şi 16 aprilie, dedicate proiectului „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transrontalieră şi digitalizare” (EnCaMo), coordonat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. 

Astfel, pe 15 aprilie, de la ora 11, în Sala „Petru Caraman” de la Muzeul de Etnografie va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Veşmintele liturgice ale Sfântului Ierarh Gavriil (Bănulescu-Bodoni) salvate prin restaurare-conservare”. Aceste obiecte vor fi expuse ulterior în cadrul unei expoziţii permanente de la viitorul muzeu de la Mănăstirea Căpriana din Republica Moldova.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 21 aprilie. Tot pe 15 aprilie, de la ora 13, la Muzeul de Istorie va avea loc vernisajul expoziţiei imersive permanente „Valorizarea patrimoniului ecleziastic unic de la Mănăstirea Căpriana: de la restaurare la digitalizare”, proiect expoziţional care utilizează o tehnologie modernă de proiecţie. În perioada 15-16 aprilie, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii va avea loc şi Simpozionul internaţional „Să salvăm împreună patrimoniul comun!”, eveniment care va reuni specialişti din domeniul protejării patrimoniului cultural, personalităţi din mediul academic şi reprezentanţi ai unităţilor de cult din România şi Moldova.

În cadrul acestor evenimente, pe 16 aprilie, de la ora 12, în Sala Voievozilor, va avea loc şi o întâlnire cu reprezentanţi ai agenţiilor locale de turism cu scopul de a promova activităţile implementate în cadrul proiectului EnCaMo, în vederea dezvoltării turismului transfrontalier. Activităţile organizate la Iaşi fac parte dintr-un proiect realizat de Complexul „Moldova” şi Mănăstirea Căpriana, Republica Moldova. Proiectul a fost început în martie 2020, urmând să se desfăşoare pe o durată de 18 luni. Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.