Proiect inedit despre o ”fortăreață anticomunistă”: Ceauşescu, comunismul şi povestea Ateneului ieşean
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Proiect inedit despre o ”fortăreață anticomunistă”: Ceauşescu, comunismul şi povestea Ateneului ieşean

GALERIE
Ateneul Popular din Tătăraşi - O fortăreaţă anticomunistă
  • Ateneul Popular din Tătăraşi - O fortăreaţă anticomunistă
- +

Ateneul ieşean a pregătit luna aceasta un proiect editorial inedit, care spune povestea instituţiei din perioada în care libertatea de exprimare aproape că nu exista. 

Ieşenii vor putea răsfoi paginile volumului „Ateneul Popular din Tătăraşi - O fortăreaţă anticomunistă” la mijlocul acestei luni, cartea purtând semnătura pr. Visarion Puiu, cel care a fost director al instituţiei în perioada 1945-1947. Lansarea volumului va avea loc pe 20 octombrie, de la ora 18, prefaţa noii aparţii editoriale purtând semnătura scriitorului Daniel Corbu. Vorbind despre autor, VasileTărâţeanu afirmă: „Trebuie să relev faptul că această carte cuprinde doar episoadele cele mai semnificative din tumultoasa activitate multilaterală a celui care a fost preotul Visarion Puiu, implicat timp de câţiva ani în viaţa culturală a Iaşului. Ea nu constituie o cronică deplină a Ateneului, deoarece cuprinde doar câteva pagini din bogata activitate a acestei importante instituţii de cultură din Iaşi, care s-a desfăşurat aici într-un moment istoric vitreg pentru cultură, între anii 1945 – 1947, perioada directoratului său”. Volumul a fost realizat având la bază un manuscris semnat de pr. Visarion Puiu, dar conţine şi alte documente oficiale ale vremii, acestea prezentând într-un context mai larg istoria instituţiei şi a mediului cultural ieşean din perioada 1945-1947. Manuscrisul a fost pus la dispoziţie de către Cezar Puiu şi Acad. Vasile Tărâţeanu, documentele fiind obţinute cu sprijinul Serviciului Judeţan Iaşi din cadrul Arhivelor Naţionale ale României.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.