anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Proiect inedit despre o ”fortăreață anticomunistă”: Ceauşescu, comunismul şi povestea Ateneului ieşean

GALERIE
Ateneul Popular din Tătăraşi - O fortăreaţă anticomunistă
  • Ateneul Popular din Tătăraşi - O fortăreaţă anticomunistă
- +

Ateneul ieşean a pregătit luna aceasta un proiect editorial inedit, care spune povestea instituţiei din perioada în care libertatea de exprimare aproape că nu exista. 

Ieşenii vor putea răsfoi paginile volumului „Ateneul Popular din Tătăraşi - O fortăreaţă anticomunistă” la mijlocul acestei luni, cartea purtând semnătura pr. Visarion Puiu, cel care a fost director al instituţiei în perioada 1945-1947. Lansarea volumului va avea loc pe 20 octombrie, de la ora 18, prefaţa noii aparţii editoriale purtând semnătura scriitorului Daniel Corbu. Vorbind despre autor, VasileTărâţeanu afirmă: „Trebuie să relev faptul că această carte cuprinde doar episoadele cele mai semnificative din tumultoasa activitate multilaterală a celui care a fost preotul Visarion Puiu, implicat timp de câţiva ani în viaţa culturală a Iaşului. Ea nu constituie o cronică deplină a Ateneului, deoarece cuprinde doar câteva pagini din bogata activitate a acestei importante instituţii de cultură din Iaşi, care s-a desfăşurat aici într-un moment istoric vitreg pentru cultură, între anii 1945 – 1947, perioada directoratului său”. Volumul a fost realizat având la bază un manuscris semnat de pr. Visarion Puiu, dar conţine şi alte documente oficiale ale vremii, acestea prezentând într-un context mai larg istoria instituţiei şi a mediului cultural ieşean din perioada 1945-1947. Manuscrisul a fost pus la dispoziţie de către Cezar Puiu şi Acad. Vasile Tărâţeanu, documentele fiind obţinute cu sprijinul Serviciului Judeţan Iaşi din cadrul Arhivelor Naţionale ale României.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.