Proiect inedit pe masa aleșilor județeni: asfalt nou pe «Drumul lui Kim Ir Sen»
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Proiect inedit pe masa aleșilor județeni: asfalt nou pe «Drumul lui Kim Ir Sen»

GALERIE
ceausescu-si-kim-ir-sendrum DJ 249A
  • ceausescu-si-kim-ir-sen
  • drum DJ 249A
- +

După şedinţele extraordinare convocate în serie la Consiliul Local Iaşi, şi Consiliul Judeţean va avea o reuniune similară, mâine dimineaţă. Pe ordinea de zi iniţială sunt trecute trei proiecte de hotărâre care nu mai suportă amânare.

Prima propunere se referă la modernizarea DJ 249A pe o lungime de 6,2 km, între localităţile Mânzăteşti şi Ungheni. Este vorba de o corecţie adusă în privinţa cheltuielilor neeligibile, în cuantum de 11,56 milioane de lei, în scădere faţă de suma aprobată cu şase luni în urmă în plenul CJ, respectiv 11,81 milioane lei. Banii reprezintă diferenţa dintre cheltuielile totale ale investiţiei aprobate de CJ în septembrie 2019 şi bugetul proiectului aprobat spre finanţare de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iaşi.

De menţionat că lucrările la acest segment de drum încă nu au început, deşi contractul de execuţie a fost atribuit în vara trecută. Acum DJ 249A este unul din cele mai «sparte» drumuri judeţene, nereabilitat din perioada comunistă. Ultima reabilitare serioasa a fost în anii ’80. Ziarul nostru a scris în mai multe rânduri despre starea deplorabilă a carosabilului turnat în grabă în anii ’80, ca să se vadă frumos - povestesc cei din partea locului trecuţi de o vârstă - din trenul cu care călătorea dictatorul nord-coreean Kim Ir Sen spre Bucureşti, dictatorul nord-coreean ştiindu-se că avea o mare frică de avion, el venind în România, dar şi în oricare altă vizită externă, numai cu trenul, chiar dacă asta putea însemna uneori să meargă şi o săptămână.

Al doilea proiect supus aprobării consilierilor judeţeni se referă tot la o ajustare şi tot în cazul unui proiect transfrontalier cu finanţare europeană. Intitulat „Călător pe meridiane culturale”, proiectul se referă, pentru România, la restaurarea Bojdeucii Ion Creangă şi a clădirii expoziţiei documentare şi la reamenajarea amfiteatrului. Cofinanţarea CJ este corectată la 763.821 lei, de la 720.684 lei, aprobată astă-toamnă. Ambele proiecte prevăd, pentru două raioane de peste Prut, modernizarea unor segmente de drum.

Tot mâine, aleşii judeţului se vor pronunţa asupra propunerii de dotare a unor spitale din subordinea CJ cu sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare în cazul creşterii concentraţiei de oxigen din aer, pentru creşterea gradului de securitate la incendiu. Estimată, la 1,28 milioane de lei, instalarea sistemelor respective la Spitalele de Boli Infecţioase, de Copii şi de Pneumologie va fi acoperită din fonduri europene, prin POIM – Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid-19.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.