Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Proiect inovator al unei echipe de informaticieni ieșeni destinat viitorilor medici

Studenţii se vor familiariza, astfel, cu situaţia actuală din lume privind implementarea IA în medicină

GALERIE
medicina inteligenta artificiala
  • medicina inteligenta artificiala
- +

Studenţii medicinisti vor putea participa, din toamnă, la cursuri de Inteligenţă Artificială (IA). Cursul este opţional, fiind primul proiect din România de IA în medicină implementat în cadrul universitar medical. Tematica propusă vizează, printre altele, introducere in IA, tehnici şi instrumente Machine-Learning pentru non-programatori cu aplicare în medicină, Data Science in medicină, dar şi impactul IA în diagnosticul, tratamentul şi prevenţia cancerului, IA în imagistica medicală sau robotică în medicină. 

Studenţii se vor familiariza, astfel, cu situaţia actuală din lume privind implementarea IA în medicină (atât în mod general, cât şi particularizat pe domenii medicale) şi vor cunoaşte principiile care stau la baza algoritmilor de diagnostic, tratament şi prognostic care folosesc IA.

Cine vor fi lectorii cursului

Lectori asociaţi sunt conf.dr. Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof.dr. Marin Fotache, şeful Catedrei de Informatică Economică, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi, Eugen Buşoiu, fondatorul IAŞI AI, Florin Cardasim, fondatorul CodeCamp şi director regional Microsoft/software architect – România, la care se alătură dr. Radu Crisan Dabija, şef lucrări în cadrul UMF Iaşi, şi Iolanda Valentina Popa, informatician, medic specialist, doctorand UMF Iaşi.

Iniţiatorul proiectului, Alexandru Burlacu, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi şi şef lucrări la UMF Iaşi, arată că prin intermediul cursului se vor prezenta soluţii de IA în diversele patologii medicale şi se va facilita utilizarea conceptelor pentru viitoarele proiecte de cercetare ale studenţilor/viitorilor medici. Obiectivul cursului nu este doar unul ştiinţific şi academic, spune medicul, ci şi de formare „de oameni plini de compasiune şi comunicare profundă”. „Dezvoltarea şi implementarea în cadrul UMF Iaşi a cursului de IA reprezintă o dorinţă mai veche de-a mea, care porneşte de la un exemplu dat de Eric Jeffrey Topol, cardiolog, om de ştiinţă şi autor american. Profesorul spune că cea mai mare oportunitate oferită de IA nu este reducerea erorilor, a volumului de muncă sau chiar vindecarea cancerului, ci este oportunitatea de a restabili conexiunea şi încrederea între pacienţi şi medici. Nu numai că am avea mai mult timp să ne reunim, permiţând o comunicare şi o compasiune mult mai profunde, spune Topol, dar am fi capabili să reînnoim modul în care selectăm şi instruim medicii, iar eu îi împărtăşesc viziunea. (...) De asemenea, am realizat că foarte mulţi tineri îşi doresc să înveţe mai multe despre domeniul acesta, iar prin intermediul cursului studenţii de la UMF Iaşi vor avea ocazia să se familiarizeze cu situaţia din lume privind implementarea IA în medicină, care pe viitor va schimba paradigma actuală. Am constatat că în România există un zid între sectorul medical şi sectorul IT, nu se comunică suficient. Deşi interesul este mare, în rândul tuturor, totuşi ţara noastră a rămas în urmă la acest capitol. Ne propunem să reducem decalajul”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” medicul Alexandru Burlacu.

Suport pentru medici

Conf.dr. Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a menţionat că omenirea se îndreaptă într-o direcţie în care tehnicile IA vor fi din ce în ce mai folosite în medicină, accentuând ideea că nu se doreşte înlocuirea medicilor, ci oferirea unui suport care să îi ajute în lucrul cu astfel de aplicaţii. „Pentru asta, este nevoie ca medicii să înţeleagă cum funcţionează algoritmii de IA, ca să poată să îi folosească cât mai eficient, pe de o parte, şi ca să ceară sfaturi informaticienilor, pe de altă parte”, a spus jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi” Adrian Iftene.

La rândul său, Eugen Buşoiu, fondatorul comunităţii de IA din Iaşi, consideră că proiectul nou-implementat în cadrul UMF Iaşi este binevenit. Subliniază că este prima iniţiativă de acest gen din România, în care specialişti din tehnologie se unesc pentru a ţine un curs de IA în domeniul medicinei. „Faptul că din toamnă studenţii de la UMF Iaşi vor putea participa la un curs introductiv de IA este un prim-pas în a avea o mai bună înţelegere asupra acestei tehnologii şi asupra beneficiilor care pot rezulta în urma îmbinării tehnologiei cu alte domenii non-tehnice”, a precizat Eugen Buşoiu, fondatorul IAŞI AI.

 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri