Proiect interesant de cicloturism în Iaşi finanţat de Petrom

luni, 11 noiembrie 2013, 18:16
2 MIN
 Proiect interesant de cicloturism în Iaşi finanţat de Petrom

O ieşeancă a reuşit să câştige o finanţare de 5.000 de euro din partea Petrom pentru un proiect înscris în competiţia „Ţara lui Andrei”. Ioana Popa a propus un program de dezvoltare a cicloturismului în zona Moldovei, pentru a promova pădurile dacice, oaze cu specii rare de păsări, lăcaşuri de cult autentice, printre care o ctitorie a lui Ştefan cel Mare şi trei conace. În urma voturilor publicului şi a punctajului acordat de un juriu, proiectul „Cicloturismul ca soluţie” s-a numărat printre cele 11 idei câştigătoare. În total, în competiţie au fost înscrise 234 de idei: 133 din domeniul educaţiei, 57 pentru dezvoltare comunitară şi 44 pe mediu.

„Mă simt cetăţean în Ţara lui Andrei de mult timp şi mă bucur că în România iniţiativele legate de mediu, dezvoltare şi educaţie sunt susţinute. Tot ce trebuie este să vii cu ideea şi să demonstrezi că este cu adevărat importantă pentru comunitatea ta, că ajută, oferă soluţii. Mi-aş dori ca la concursurile de proiecte să fie depuse cât mai multe iniţiative, ca mărturie că în ţara noastră sunt cu adevărat oameni cărora le pasă”, punctează Ioana Popa.

Proiectul ei de cicloturism presupune crearea unor trasee tematice în 13 comune din judeţele Iaşi (Aroneanu, Golăieşti, Ungheni, Ţuţora, Prisăcani, Comarna, Costuleni, Ciorteşti şi Dobrovăţ) şi Vaslui, membre ale Grupului de Acţiune Locală „Ştefan cel Mare”.

„Promovarea turismului lent în comunităţile rurale ar putea conduce la stimularea economiei locale prin apelarea la serviciile localnicilor pentru masă, cazare, diverse activităţi tradiţionale”, se arată în proiect.

Astfel, un ghid cicloturistic accesibil online ar urma să cuprindă traseele posibile, datele tehnice, obiectivele turistice, posibilităţile de masă şi cazare, contacte ale localnicilor. Pe lângă diversificarea ofertelor de petrecere a timpului liber în zona Moldovei şi participarea la dezvoltarea economiei rurale prin activităţi neagricole, unul dintre obiectivele proiectului constă în dezvoltarea interesului pentru practicarea ciclismului prin acţiuni care să contribuie la creşterea siguranţei în trafic şi promovarea civilizaţiei rutiere. Potenţialii turişti vor putea opta pentru trasee uşoare (25 – 40 km/zi), de dificultate medie (50 – 70 km/zi) sau, la cerere, trasee pentru ciclişti experimentaţi. Traseele vor fi parcurse atât pe şosea, cât şi prin pădure, urmând să parcurgă una sau mai multe comune din Grupul de Acţiune Locală „Ştefan cel Mare”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii