anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

PROIECT INTERESANT: Magistrală naţională de gaz Oneşti - Leţcani

GALERIE
Gazoduct
 • Gazoduct
- +

Ministerul Economiei vrea să mărească capacitatea de livrare de gaz metan către Republica Moldova. România a livrat Republicii Moldova peste două milioane de metri cubi de gaze naturale prin gazoductul Iaşi - Ungheni în ultimii doi ani. 

Potrivit Ministerului Economiei, în prezent, autoritatea centrală are în lucru o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze menite să asigure o capacitate adecvată de transport pentru Regiunea de Nord-Est a ţării, zona de consum Iaşi, şi care vor facilita, în acelaşi timp, utilizarea la capacitatea maximă a gazoductului Iaşi - Ungheni. „Aceste dezvoltări presupun realizarea unei conducte între Oneşti - Gherăeşti - Leţcani în lungime de 165 km şi 2 staţii de comprimare gaze la Oneşti, respectiv Gherăeşti“, se arată într-o adresă a Ministerului Economiei.

Conform sursei citate, pentru acest obiectiv este realizat studiul de fezabilitate, iar în prezent se elaborează proiectul tehnic. „Transgaz are stabilit un program de atragere a fondurilor europene nerambursabile pentru realizarea lucrărilor de pe teritoriul României“, se precizează în document. În Republica Moldova, facilităţile vor fi dezvoltate de întreprinderea de stat (Vestmoldtransgaz), cu termen de execuţie în anul 2019. Referitor la capacităţile de transport gaze spre Republica Moldova, oficialii Ministerului Economiei spun că, în condiţiile actuale, prin gazoductul Iaşi - Ungheni, Transgaz ar putea asigura un debit maxim de 60.000 mc/h.

Dar, condiţiile tehnice şi configuraţia existentă a sistemului de transport gaze din Republica Moldova permit preluarea un debit maximum de 10.000 mc/h. „În anul 2015, livrările de gaze naturale către Republica Moldova s-au situat la nivelul de 1.086.905 mc (luna martie 695.718 mc, luna decembrie 391.187 mc). În anul 2016, livrările s-au situat la nivelul de 1.183.398 mc (luna aprilie 592.735 mc, luna august 391.663 mc)“, se mai precizează în adresa Ministerului Economiei publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.