Proiect interjudeţean: 100 km de drum modernizat în Botoşani şi 6 km în Iaşi

marți, 11 mai 2021, 01:59
2 MIN
 Proiect interjudeţean: 100 km de drum modernizat în Botoşani şi 6 km în Iaşi

Din Axa rutieră strategică 2 Botoşani-Iaşi, doar o mică parte se află în judeţul nostru: de la Şipote până la limita cu Botoşaniul.

O asociere de firme din care fac parte, printre altele, Danlin XXL şi Dragoş Invest, va moderniza 6 km de drum în nordul judeţului. La un an de la deschiderea ofertelor, au fost atribuite primele două loturi din cealaltă axă rutieră strategică ce are un capăt în judeţul Iaşi, cea spre Botoşani. Însă doar 6 km de drum judeţean ieşean vor beneficia de acest contract. Este vorba de DJ 282H, care începe în localitatea Şipote şi se îndreaptă spre limita judeţului prin Iazu Nou. Este primul tronson din Lotul 1 al acestei axe, care măsoară în total 29 km. Atribuirea s-a făcut la un cost cu 5 milioane de lei mai mic decât preţul de pornire al licitaţiei, respectiv 94,46 milioane de lei.

Valoarea totală estimată pentru întreaga Axă rutieră strategică 2 este de 373 de milioane de lei, jumătate din sumă fiind rezervată Lotului 2, pentru care încă nu au fost desemnaţi câştigătorii. Dintre cei 13 participanţi, cei mai mulţi au ofertat pentru câte un singur lot, dar două oferte le-au vizat pe toate trei.

De la Şipote, drumul continuă spre Rediu-Răuseni-Pogorăşti-Călăraşi-intersecţia cu DN 24C. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 2 ani, urmaţi de alţi cel puţin 3, termenul de garanţie.

La fel ca Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava, Axa Botoşani-Iaşi beneficiază de o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional. Dacă, în cazul Axei 1, liderul de contract a fost Iaşul, de Axa rutieră 2 se ocupă CJ Botoşani, CJ Iaşi asigurând cheltuielile neeligibile pentru cei 6 km „ieşeni“.

Lotul 2 al acestei Axe uneşte localitatea Răuseni cu Hă­neşti, prin Truşeşti (51 km), iar din acest traseu se desprinde Lotul 3, care leagă localităţile Cerneşti/Todireni de Silişcani, localitate aflată pe DN 29D la 15 km de municipiul Botoşani. Acest ultim lot în lungime de 26 km a fost adjudecat de asocierea DIMEX-2000 Company SRL – SC Frasinul SRL pentru suma de 86,3 milioane de lei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii