anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Proiect: parcare cu două niveluri deasupra pieţei agroalimentare din Alexandru

GALERIE
piata alexandru iasi
 • piata alexandru iasi
- +

Primăria vrea să reamenajeze Piaţa Alexandru cel Bun şi să construiască deasupra o parcare supraterană cu minimum două niveluri. În acest sens, municipalitatea a încheiat un contract pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate. 

Achiziţia a fost încredinţată direct către firma Sigm Home Project SRL care va încasa 130.000 lei, fără TVA. Aceeaşi companie a mai realizat proiectele Sălii Polivalente şi a stadionului, idei rămase deocamdată la nivel de machetă. În ceea ce priveşte Piaţa ACB, studiul de fezabilitate ar urma să fie finalizat într-un termen de 4 luni.

Intervenţiile vor fi pe o suprafaţă de un hectar

Suprafaţa totală a terenului unde funcţionează piaţa ajunge la aproape 10.000 mp, iar sub 1.000 mp sunt în proprietate privată, restul fiind deţinut de Primărie. „Investiţia presupune modernizarea pieţei agroalimentare prin reaşezarea acesteia pe principii noi, moderne, asigurându-se un flux ordonat al circulaţiilor precum şi o dispunere judicioasă a spaţiilor de desfacere a mărfurilor producătorilor agricoli, dar şi crearea de spaţii de parcare pentru vehiculele de aprovizionare şi ale clienţilor”, se arată în caietul de sarcini aferent achiziţiei studiului. Potrivit municipalităţii, la nivelul solului va fi reamenajată întreaga piaţă, iar, deasupra, ar urma să fie construită o parcare supraterană cu cel puţin două niveluri: locurile vor deservi atât piaţa, cât şi riveranii. „Piaţa trebuie să fie concepută pe criterii urbanistice moderne şi bine structurate, să fie acoperită şi închisă, bine ventilată, ferită de vânt şi de acţiunea agenţilor atmosferici”, se mai precizează în documentul citat.

În acelaşi timp, parcarea va fi dotată cu accesuri controlate pentru vehicule, scări de acces la nivelurile superioare, ascensoare pentru persoane cu dizabilităţi, instalaţii de ventilare, inclusiv desfumătoare, instalaţii de eliminare a apelor meteorice, hidranţi şi instalaţii de stins incendii. „De asemenea, (parcarea, n.r.) trebuie echipată cu instalaţii electrice şi de iluminat, de alimentare cu apă şi canalizare”, se adaugă în documentaţie. Piaţa şi parcarea vor beneficia şi de un sistem de supraveghere video.

Fără investiţii în ultimii 5 ani

În prezent, piaţa ACB, care funcţionează din ani ’70, nu se află într-una dintre cele mai fericite situaţii. Investiţiile de-a lungul timpului au fost minime: ultima intervenţie datează din anul 2017, atunci când a fost modernizată hala de produse lactate. Din totalul suprafeţei de 9.860 mp, doar puţin peste 1.700 mp reprezintă suprafaţă construită pe care se află 74 de spaţii pentru comercializarea produselor alimentare şi nealimentare, hala de lapte şi produse lactat, pavilionul administrativ şi grupul sanitar. Pe ceilaţi 8.100 mp sunt amplasate tarabe: legume-fructe, miere şi produse apicole, flori, produse uz casnic, ouă din frigetă şi boxe pentru mărfuri de volum mare. În total, sunt peste 430 de locuri de vânzare, iar Piaţa ACB este cea mai aglomerată din oraş.

Lansarea proiectului de modernizare a pieţei vine la scurt timp după ce la şefia Ecopiaţa a fost numit fostul viceprimar Radu Botez pentru o perioadă interimară de 3 luni. Anterior, societatea, care administrează pieţele agroalimentare din Iaşi, a fost condusă, încă de la înfiinţare (2010), de Cristi Stărică, director care, anul trecut, a încasat un salariu de 4.000 euro/lună, în timp ce starea pieţelor din Iaşi s-a degradat zilnic. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.