anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Proiect pentru integrarea în şcolile de masă a copiilor cu autism

GALERIE
copii autism
 • copii autism
- +

În perioada decembrie 2019 – mai 2022, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi participă la implementarea activităţilor proiectului „Job CoACh, suporTing school studEnts with Autism Spectrum Disorder to acquire independency“ (ACTIvE), proiect desfăşurat în cadrul programului european Erasmus^. Proiectul se adresează cadrelor didactice şi vizează integrarea în şcolile de masă a copiilor cu autism. 

Astfel, în proiectul care se desfăşoară pe parcursul a doi ani, cadre didactice ieşene vor colabora cu specialişti din patru ţări, din Portugalia, Italia, Grecia şi Bulgaria, cadrele dicatice putând să îşi consolideze astfel competenţele cu privire la educaţia copiilor cu autism, dar şi a familiilor acestor copii. Organizarea activităţilor proiectului, precum şi responsabilităţile fiecărui partener implicat, au făcut obiectul primei reuniuni transnaţionale, care a avut loc la Coimbra, în Portugalia, în perioada 12-13 decembrie 2019, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi fiind reprezentat de prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general, şi de inspectorul pentru proiecte educaţionale prof. Gabriela Conea.

„Integrarea socială, dar mai ales profesională a tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale reprezintă o provocare importantă a sistemului de educaţie din România. Elevii şi tinerii cu tulburări din spectrul autist au puţine contexte reale de integrare pe piaţa muncii, astfel încât agenţii economici interesaţi să îi sprijine şi să îi angajeze în diverse locuri de muncă unde aceştia pot să presteze, pe măsura capacităţilor lor, activităţi sociale utile. La nivelul judeţului Iaşi, elevii cu autism se regăsesc fie în învăţământul special (186 de elevi de la grădiniţă până în clasele liceale), fie în învăţământul de masă (89 de preşcolari şi şcolari).

Proiectul aduce în prim plan nevoia de integrare socială a copiilor cu tulburări din spectrul autist, dar mai ales de incluziune pe piaţa muncii a acestor tineri, prin diseminarea de bune practici existente înalte ţări europene, dar şi la noi, venindu-se în sprijinul acestor tineri care,după ce finalizează şcoala, se regăsesc foarte rar ca angajaţi în companii de stat sau private“, a menţionat prof. dr. Genoveva Farcaş, manager de proiect. Proiectul are în vedere formarea persoanelor care lucrează în context educaţional. De asemenea, se are în vedere sensibilizarea şi implicarea de parteneri din comunităţile locale, agenţii de angajare, camere de comerţ sau IMM-uri pentru a asigura formarea şi suportul pentru practicare de către tinerii cu autism.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.