Proiect pentru screeningul infecţiilor cu virusuri hepatitice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Proiect pentru screeningul infecţiilor cu virusuri hepatitice

GALERIE
virusuri hepatice
  • virusuri hepatice
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică sunt parteneri ai proiectului „LIVE (RO) - Formarea personalului medical din România pentru screeningul populaţional al infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D“, prin care vor fi formaţi 330 de specialişti din toată ţara, medici de familie din toate cele opt regiuni, în domeniul prevenirii, depistării precoce, diagnosticului şi tratamentului hepatitelor virale. 

Până acum au fost organizate seminarii de formare la care au participat 314 medici de familie, cursurile fiind acreditate de Colegiul Medicilor din România, iar seminariile sunt susţinute de lectori cu experienţă în gastroenterologie şi medicină internă. Modulul teoretic va surprinde modul de administrare şi interpretare a chestionarelor epidemiologice, prezentări de cazuri clinice şi screeningul hepatitelor cronice virale B, C, D, precum şi elemente cheie de monitorizare a pacientului cu afecţiuni hepatice.

Modulul practic va include tehnici de evaluare ultrasonografică, tehnici de evaluare neinvazivă a pacientului cu hepatită cronică, tehnici de testare rapide şi aplicaţii TIC în vederea implementării şi utilizării Sistemului Electronic de Evidenţă a Screeningului. „Hepatitele cronice necesită monitorizare constantă. La medicul de familie, monitorizarea bolilor cronice are principal scop stabilirea evoluţiei bolii, urmărirea apariţiei complicaţiilor, asigurarea complianţei la tratament şi cuantificarea efectelor acestuia. Astfel, se impune stabilirea unui program anume de monitorizare în funcţie de afecţiune, a unor parametri semnificativi de urmărit în timp pentru aprecierea cât mai exactă a evoluţiei bolii, a apariţiei complicaţiilor sau chiar a ameliorării respectivei afecţiuni“, se precizează într-o informare de presă. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Program Operaţional Capital Uman 2014-2020, iar beneficiarul principal este Institutul Clinic Fundeni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.