Proiect româno-polonez pentru mâncare bio la Iaşi. Vor beneficia elevii şi preşcolarii de la Universitatea „Cuza”
La şcoala şi la grădiniţa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se va mânca bio. Prima universitate modernă a României devine astfel şi prima universitate care introduce alimentaţia bio în şcoală, prin intermediul proiectului „EU Organic School”, implementat de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică „BIO România”.
Şcoala Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este singura unitate de învăţământ selectată din regiunea Moldovei şi prima care va beneficia de facilităţile acestui proiect.
„Am scris un proiect, noi, din România, în parteneriat cu colegii din Polonia, de la Organic Polska, la Uniunea Europeană, şi ei ne finanţează ca să promovăm un an de zile mâncarea bio în şcoli din România şi din Polonia. Iar prima unitate de învăţământ din România este această universitate, din mai multe considerente. Odată că are toate gradele de învăţământ, apoi pentru că are cantină în cadrul unităţii şi poate să şi gătească. Dar prin acest eveniment eu sper ca autorităţile locale şi centrale să înţeleagă importanţa agriculturii bio şi a alimentelor bio atât pentru sănătatea umană, şi în special a copiilor, cât şi pentru sănătatea mediului. Pentru că agricultura bio presupune o poluare mult mai mică decât agricultura convenţională”, a declarat Avraham Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică BIO România, a declarat.
Mai exact, Proiectul „EU Organic School”, implementat de „BIO România”, în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor şi Procesatorilor de Alimente Organice din Polonia şi Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Republica Moldova (MOVCA), va fi derulat în perioada 01.04.2023 – 01.04.2025 şi are un buget total de 2,041,750 euro. Evenimentul de lansare a proiectului s-a încheiat cu un acord de parteneriat semnat de ocupanţii celor mai înalte fotolii din UAIC şi din Asociaţia Bio România, rectorul Tudorel Toader şi preşedintele asociaţiei amintite, Avraham Cioceanu.
„Chiar dacă în această etapă proiectul se adresează elevilor, sper ca în viitor să îl putem extinde la nivelul întregii comunităţi academice a Universităţii”, şi-a exprimat rectorul UAIC, Tudorel Toader, preocuparea pentru hrana sănătoasă pe care universitatea să le-o poată oferi studenţilor şi profesorilor. Asta pentru că, prin proiectul finanţat de UE, grupul ţintă este constituit doar din elevi din clasele pregătitoare până la clasa a VIII-a, alături de profesori şi învăţători ai acestora, precum şi “operatorii din sectorul ecologic, împreună cu alţi profesioniştii din domeniu”.
Obiectivul proiectului „EU Organic School” este de a face cunoscute produsele ecologice şi munca fermierilor care se ocupă cu agricultura ecologică, astfel încât să fie stimulată cererea de produse ecologice. Iar pentru un număr selectat de unităţi de învăţământ în care se oferă mese zilnice elevilor, proiectul va asigura produse din agricultura ecologică. În şcolile selectate să participe în proiect, vor fi amplasate automate care vor oferi gratuit produse ecologice ambalate (sucuri de fructe sau gustări ecologice).
„Prin acest acord de parteneriat toate opţiunile sunt deschise. Noi avem producţie agricolă bio destul de importantă în România, avem şi ceva alimente procesate bio, nu atât de multe câte ne-am fi dorit şi câte am putea produce, însă depinde de conducerea fiecărei unităţi, a fiecărei primării care finanţează şcoala, dacă ne referim la sate, să înţeleagă importanţa acestor alimente şi noi, fermierii bio din România şi din Republica Moldova suntem pregătiţi şi avem ce oferi copiilor din şcoli”, a mai spus preşedintele Bio România.
În cadrul evenimentului a fost semnat şi un protocol de colaborare între „BIO România” şi Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Republica Moldova (MOVCA), pentru că, a explicat Avraham Marian Cioceanu, „ne dorim să dezvoltăm agricultura bio în ambele ţări şi ne-am impus să atingem ţintele impuse de Uniunea Europeană pentru agricultură bio, adică 25% din terenul agricol al fiecărei ţări să fie certificat ecologic până în 2030. Este o ţintă foarte ambiţioasă pentru noi. În acest moment (n.r. în Uniunea Europeană) media este undeva la 7-8%, la noi în ţară avem 3,4%, iar în Moldova e şi mai puţin. Din păcate pentru noi, în România, Ministerul Agriculturii şi-a propus ca ţintă să ajungă în zece ani la nivelul de 6,8%, adică mult sub potenţial, dar împreună cu colegii din Republica Moldova suntem mai puternici”.
Iar preşedintele MOVCA, Tatiana Nistorică, susţine că, “ deja consumatorul din Republica Moldova ştie de produsele ecologice, iar la Chişinău se organizează de mai mult timp târguri cu produse agricole ecologice, sâmbăta şi duminica, iar aceste târguri se bucură de succes. Consumatorul ştie de producător, se primeşte că se găsesc unul pe altul, fermierul găseşte consumatorul, consumatorul îl găseşte pe fermier. Bio este viaţă şi ăsta este cel mai mare argument pentru agricultura ecologică”.
Publicitate și alte recomandări video