Proiectantul Autostrăzii Iaşului va fi cunoscut abia în martie. Este a patra amânare anunţată de CNAIR
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Proiectantul Autostrăzii Iaşului va fi cunoscut abia în martie. Este a patra amânare anunţată de CNAIR

GALERIE
autostrada a8
  • autostrada a8
- +

Numele firmei care va proiecta lucrările la autostrada Iaşului va fi cunoscut în martie, cu două luni întârziere faţă de termenul asumat iniţial.

 Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) trebuia să anunţe câştigătorul ieri, dar în sistemul naţional de achiziţii publice a apărut un nou termen limită de evaluare, al patrulea: 5 martie. Iniţial, evaluarea trebuia finalizată la începutul lunii ianuarie 2021, în condiţiile în care CNAIR analizează ofertele încă din noiembrie 2020.

În context, amintim că la licitaţie participă Consitrans SRL, asocierea Aduro Impex SRL – 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata şi asocierea SWS Engineering SPA – Metrans Engineering. După semnarea contractului de proiectare, documentaţia tehnică trebuie predată în 25 luni: revizuirea studiului de fezabilitate în primele 12 luni, iar proiectul tehnic de execuţie în alte 10 luni. Ultimele 3 luni ale contractului vizează asistenţa tehnică din partea proiectantului pentru obţinerea finanţării şi contractarea execuţiei lucrărilor. Într-un termen optimist, proiectul tehnic ar putea fi gata la începutul anului 2023. Sectorul Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni are o lungime de 100 km, tronsonul fiind parte din autostrada A8.

Valoarea estimată a contractului de proiectare se ridică la 73 milioane lei, fără TVA. În ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de execuţie, intenţia Guvernului este a aloca fonduri prin intermediul Programului Operaţional Transporturi (POT) 2021 – 2027. În schimb, Asociaţia „Împreună pentru A8” a solicitat recent ca finanţarea să fie asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În cazul unei finanţări prin POT, cei 100 km ar trebui inauguraţi până în 2030, în timp ce pe PNRR proiectele trebuie finalizate până în 2026.

Pentru sectorul montan al autostrăzii A8 (Tg Neamţ – Tg Mureş), revizuirea studiului de fezabilitate este în lucru, iar documentaţia trebuie predată la mijlocul acestui an. Ulterior, planul Ministerului Transporturilor (MT) este de a finanţa execuţia a circa 50 km prin PNRR (capetele sectorului de la Tg. Neamţ şi Tg. Mureş), iar traversarea Carpaţilor să fie făcută cu fonduri prin intermediul POT. Nu în ultimul rând, în cazul autostrăzii A7 (Ploieşti – Paşcani) MT a anunţat deja că toate cele patru tronsoane vor fi scoase la licitaţie de execuţie în cursul acestui an. Finanţarea pentru A7 ar urma să fie asigurată prin intermediul PNRR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pandemos

Cătălin ONOFREI

Pandemos

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Filmuletul zilei

opinii

Răul învinge

Briscan ZARA

Răul învinge

Răul învinge aproape de fiecare dată pentru că noi, oamenii, îl supraestimăm. Victoria binelui poate fi cel mult de moment, dar pe termen lung se dovedeşte mereu că răul îşi revendică izbânda înzecit. Şi asta numai din cauza reacţiei noastre, a oamenilor, la spaimă.

Câţi (mai) suntem?

Ciprian IFTIMOAEI

Câţi (mai) suntem?

Un răspuns din perspectiva statisticii oficiale.

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mihai DORIN

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dezvelit la Iaşi, în contextul Centenarului Marii Uniri, un bust al lui Octavian Goga. Corifeii revizionismului progresist au reacţionat nervos. Nu mai este loc pentru ctitorii Marii Uniri şi ai ideii naţionale, dacă nu corespund grilei lor de lectură. Câteva generaţii de români au crescut cu versurile, ideile şi idealurile lui O. Goga, crezând în România şi datorită geniului poetului „patimii noastre”. A venit se pare vremea să curmăm această tradiţie periculoasă şi să-l sacrificăm din nou pe Goga. Comuniştii nu au procedat altfel.

pulspulspuls

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Auzim că s-a discutat la vârf în coaliţie, mai ales ieri, ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să fie schimbat din funcţie în urma gafelor, chiar dacă discutabile, din ultima perioadă. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.