anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Proiecte de 300 de milioane de lei, pe masa CL: Clădiri vechi şi tramvaie noi

GALERIE
tramvaie
  • tramvaie
- +

Fondurile care se vor folosi sunt, în cea mai mare parte, nerambursabile. Vor fi reabilitate clădiri istorice: Muzeul de Istorie Naturală, Casa Berthelot, dar şi Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial. De asemenea, va fi refăcută infrastructura de tramvai şi vor fi cumpărate 12 tramvaie noi.

Muzeul de Istorie Naturală va fi reabilitat cu fonduri europene. Primăria a primit vestea zilele trecute, iar mâine a fost convocat plenul Consiliului Local (CL) pentru a aproba cofinanţarea proiectului. Valoarea totală a in­vestiţiei se ridică la 13,3 milioane lei, iar municipalitatea va suporta doar 2% din această sumă.

Investiţia va fi eşalonată pe trei ani, timp în care o parte dintre obiec­tele de patrimoniu vor fi găzduite temporar de către Muzeul Municipal. Acesta nu e singurul proiect ce va fi aprobat mâine, în total consilierii urmând a decide asupra unor investiţii de circa 300 milioane lei, iar cea mai mare parte a banilor provine din fonduri nerambursabile.

Reabilitarea Casei Berthelot costă 5,2 milioane lei

Un alt proiect important ce va fi aprobat mâine vizează reabilitarea Casei Berthelot. În acest caz, valoarea estimată a lucrărilor ajunge la 5,2 milioane lei (inclusiv TVA), iar parte din această sumă (2 milioane lei) va fi asigurată de Ministerul Culturii prin intermediul unui program naţional dedicat Centenarului Marii Uniri.

„Clădirea, după lucrările de consolidare şi reabilitare, cu dotarea completă prin instalaţii moderne, se va amenaja ca spaţiu expoziţional/multifuncţional (pentru expoziţii itinerante sau permanente, pentru recitaluri de cameră, pentru festivităţi şcolare sau universitare etc.)“, se arată în proiectul de hotărâre.

O altă investiţie a Primăriei la care va participa Ministerul Culturii constă în reabi­litarea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial, valoarea lucrărilor fiind estimată la 2,1 milioane lei. Banii guvernamentali vor acoperi cea mai mare parte a investiţiei (2 milioane lei). Monumentul este amplasat în Galata.

Consilierii locali vor avea „la mapă“ şi studiul de fezabilitate pentru modernizarea sistemului de iluminat public. În acest caz, Primăria vrea să depună proiectul pentru finanţare europeană, iar şansele pentru accesarea fondurilor sunt destul de mari. Investiţia se ridică la 22,4 milioane lei (inclusiv TVA), în condiţiile în care cofinanţarea municipalităţii se ridică la 2% din valoare.

Prin derularea proiectului, Primăria vrea să reducă cheltuielile de funcţionare a sistemului cu implementarea de tehnologii noi.

Tronsoanele de şină care vor fi refăcute

Alte două proiecte de investiţii vor face obiectul unor hotărâri ale plenului, iar fondurile europene sunt asigurate deja prin intermediul unei linii de finanţare „dedicată“ municipalităţii. Ambele fac referire în spe­cial la reabilitarea infrastructurii de tramvai, dar şi la unele lucrări/achiziţii conexe. De exemplu, vor fi achiziţionate 12 tramvaie noi.

Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la aproape 230 milioane lei (inclusiv TVA), fiind vorba despre cele mai mari proiecte ale municipalităţii pe axa destinată proiectelor privind mobilitatea urbană din Programul Operaţional Regio­nal.

Vor fi reabilitate tronsoanele Bucşinescu - T. Vladimirescu - Calea Chişinăului, Cinci Drumuri - str. Pădurii - str. Nicoriţă, Piaţa Podu Roş - intersecţia cu bd. Primă­verii şi bd. Virgil Săhleanu - intersecţie cu bd. Metalurgiei - Rond Ţuţora.

Nu în ulti­mul rând, va mai fi aprobat şi un alt proiect ce are asigurată finanţare: sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând staţii automate de închiriere a bicicletelor (22,2 milioane lei, inclusiv TVA).

Un calcul sumar arată că, având în vedere valoarea proiectelor enumerate mai sus, consilierii locali vor decide investiţii de circa 300 milioane lei (cca 64 milioane euro) la Iaşi, iar cea mai mare parte a banilor este din surse externe bugetului local.

La această sumă se adaugă şi banii ce vor fi decontaţi din fonduri europene pentru unele lucrări sau achiziţii făcute de spitale din subordinea municipalităţii, în cadrul unui parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Con­siliul Judeţean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.