anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Proiecte de zeci de milioane de euro pe masa consilierilor. 12 blocuri în Copou

GALERIE
constructie_blocuri_copou_Iasi
 • constructie_blocuri_copou_Iasi
- +

Consilierii locali se reunesc astăzi într-o şedinţă ordinară. Până astăzi, plenul s-a mai întâlnit cu alte 29 de ocazii în acest an, un număr record de şedinţe pentru ultimul deceniu. Lunar, are loc o singură şedinţă ordinară, dar consilierii se pot întâlni în reuniuni extraordinare în funcţie de proiectele executivului. În ultimele luni, astfel de şedinţe au fost destul de frecvente având în vedere numeroasele modificări aduse în cazul unor proiecte de investiţii care sunt depuse spre finanţare în cadrul unor programe guvernamentale sau PNRR. 

Inclusiv astăzi consilierii vor avea „la mapă” proiecte cu un impact important asupra oraşului, iar unul dintre acestea constă în contractarea unui credit de până la 50 milioane euro la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Instituţia financiară a acceptat deja, anul trecut, să acorde un împrumut de 20 millioane euro, dar Primăria vrea încă 30 milioane euro. Banii sunt necesari în special pentru construirea unui nou depou în Dacia (cel actual va fi demolat) care va găzdui tramvaiele noi şi tramvaiele electrice achiziţionate cu fonduri europene. Alte două proiecte importante vizează modernizarea a două poduri: Podul Cerna (investiţie estimată la 23 milioane lei, fără TVA) din zona Mircea cel Bătrân şi Podul Nicolae Iorga (15 milioane lei) din zona Podului de Piatră.

În acelaşi timp, vor fi aprobate documentaţiile tehnice aferente modernizării a peste 20 de străzi, necesarul total de finanţare fiind de peste 30 milioane lei. În cazul acestor proiecte de infrastructură, adoptarea unei decizii astăzi în CL nu înseamnă şi alocarea fondurilor: aprobarea indicatorilor tehnico-economici reprezintă un pas procedural înainte de lansarea unei licitaţii de execuţie, în condiţiile în care Primăria va identifica bani necesari. Nu în ultimul rând, o altă investiţie vizează reabilitarea ansamblului Galata (circa 12 milioane lei), proiect pentru care, cel mai probabil, va fi accesată o sursă europeană de finanţare.

Undă verde pentru 12 blocuri în Copou

În cadrul plenului CL vor fi discutate şi câteva planuri urbanistice zonale (PUZ) propuse de către persoane particulare. Între acestea se remarcă proiectul Fiald Imobiliare, firmă care propune un ansamblu cu 12 blocuri (7 etaje) care să găzduiască peste 1.000 de apartamente. Proiectul va fi implementat în zona Dealul Zorilor – al. Mihail Sadoveanu, unde se află în construcţie un nou cartier de blocuri, investitorii fiind firme din ţară şi din străinătate. Estimările arată că, în următorii ani, vor fi date în folosinţă peste 5.000 de apartamente în cadrul proiectelor aflate în desfăşurare. În schimb, Primăria nu ţine pasul cu investitorii: proiecte noi de infrastructură, care să creeze noi legături între această zonă şi oraş, sunt minime şi fără un impact real în condiţiile ritmului alert de dezvoltare imobiliară.

Lista celorlate proiecte de pe ordinea de zi

În total, plenul va dezbate circa 40 de proiecte de hotărâre. În afara celor menţionate mai sus, alte decizii vor viza o rectificare bugetară, depunerea unei noi iniţiative spre finanţare în cadrul PNRR (amenajare ambulatoriu la Spitalul de Recuperare), realizarea unui sistem de e-ticketing destinat zonei metropolitane (CTP va asigura, din ianuarie 2023, transport metropolitan spre noi rute din comune limitrofe), prelungirea mandatelor administratorilor provizorii de la Ecopiaţa cu încă două luni (încă nu este finalizată selecţia noului Consiliu de administraţie), vânzarea sau concesionarea unor terenuri (suprafeţe de mici dimensiuni, solicitate de persoane particulare), atribuirea unor locuinţe sociale şi transmiterea (fără plată) a unui teren către Episcopia Romano-Catolică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.