De Business

Punem punctul pe știi

Proiecte doar pe hârtie: în teren, suprafaţa irigată a scăzut anul trecut cu 11.000 de hectare, la Iaşi

luni, 12 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Proiecte doar pe hârtie: în teren, suprafaţa irigată a scăzut anul trecut cu 11.000 de hectare, la Iaşi

În ultimii patru ani, proiectele în modernizarea şi dezvoltarea sistemului de irigaţii din Iaşi se văd doar pe hârtie. Sunt cinci proiecte începute şi neterminate. La aşa investiţii, nici nu este de mirare că anul trecut, la Iaşi s-au irigat doar 41.000 de hectare, mult mai puţin faţă de 2022.

 

Culturile agricole din judeţul Iaşi sunt la mila Domnului. Dacă plouă, e bine. Dacă nu, prăpăd! Sistemul de irigaţii e la pământ, iar seceta din ultimii ani ne aminteşte asta la fiecare campanie. În 2023 spre exemplu, cumulat, suprafaţa irigată în judeţul Iaşi a fost de 41.800 de hectare (ha). Mult mai puţin, dacă ne raportăm la anul precedent. După cum arată datele puse la dispoziţie de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Iaşi, suprafaţa irigată, cumulat, în 2022 a fost de 52.784 ha, cu aproape 11.000 ha în plus faţă de anul trecut. Problema este că, pe lângă temperaturile tot mai ridicate din ultimii ani, fermierii se confruntă şi cu alte provocări legate de preţurile de producţie, războiul din Ucraina şi condiţiile de mediu impuse de Comisia Europeană, care generează cheltuieli mari şi producţii mici, în opinia multora dintre ei.

Problemele devin şi mai evidente dacă ne uităm la investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea sistemului de irigaţii, care lipsesc cu desăvârşire. Cel puţin, în ultimii patru ani.

În ultimii patru ani, cinci proiecte începute şi neterminate

Pe hârtie, din 2020 şi până astăzi, conform ANIF Iaşi, apar cinci proiecte, toate începute şi neterminate. Primul din listă vizează „Reabilitarea infrastructurii principale de aducţiune din subsistemul de irigaţii Sud Soloneţ, din cadrul amenajării Tabăra – Trifeşti – Sculeni, judeţul Iaşi”. Vorbim de o investiţie aflată în stadiul de execuţie de 99%, pentru care s-au alocat de la bugetul de stat, aproape 29 de milioane de lei.

Următorul proiect are ca obiectiv „Reabilitarea infrastructurii principale de aducţiune din subsistemul de irigaţii Nord Soloneţ, din cadrul amenajării Tabăra – Trifeşti – Sculeni, judeţul Iaşi”. Acesta are o valoare de aproape 38 de milioane de lei, sumă alocată tot din vistieria statului şi se află într-un stadiu de execuţie de 90%.

Un alt proiect demarat la Iaşi, în perioada amintită, are în vedere „Reabilitarea amenajării de irigaţii Sculeni Ţuţora Gorban”. Are o valoare de 93 de milioane de lei, dar se află la stadiul de licitaţie. Celelalte două investiţii începute la Iaşi urmăresc „Reabilitarea infrastructurii principale de aducţiune din cadrul amenajării Gropniţa – Movileni” şi „Reabilitarea canalelor de aducţiune CA1C, CA2C, CA3C şi a construcţiilor hidrotehnice din subsistemul de irigaţii Lunca, din cadrul amenajării de irigaţii Tabăra – Trifeşti – Sculeni”. Pentru aceste proiecte s-au prevăzut finanţări tot de la bugetul de stat de 19 milioane de lei, respectiv 51 de milioane de lei, acestea aflându-se abia în faza de proiectare.

Cinci proiecte finalizate, la Iaşi, prin PNDR 2014-2020

La acest moment, în judeţul Iaşi, mai figurează ca proiect în implementare „Modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii la OUAI (n.r. – Organizaţia utilizatorilor de apă pentru irigaţii) Golăieşti”, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020), Submăsura 4.3.I, valoarea nerambursabilă contractată fiind de 990.140 de euro, după cum se arată în informaţiile comunicate de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Iaşi. Tot prin PNDR 2014-2020 au fost duse la bun sfârşit, în judeţul Iaşi cinci proiecte de modernizare şi reabilitare a infrastructurii de irigaţii, în care s-au investit peste 5 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Bani, cu care s-au pus la punct peste 12.000 de hectare privind sistemul de irigaţii.

Aşadar, dacă până în 2020 s-au mai văzut câteva investiţii în acest sector la Iaşi, după această perioadă au fost doar iniţiative şi bani alocaţi, pe hârtie. În teren, în schimb, fermierii mai au de aşteptat.

Potrivit ANIF Iaşi, în acest judeţ există doar 7 staţii de pompare irigaţii de bază şi repompare, din care, anul trecut au funcţionat doar 6, una fiind inclusă în reabilitare, respectiv cea de la Gropniţa – Movileni.

În ceea ce priveşte canalele de irigaţii, în administrarea ANIF Iaşi se află 92.258 metri. De asemenea, conform datelor oficiale, în 2023, suprafaţa contractată de către persoane fizice, juridice şi OUAI – uri, pentru irigare, a fost de 30.262 ha.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii