Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Proiectele imobiliare de pe plaja Corbu, blocate de MApN: ”Este vorba de securitatea națională”

GALERIE
mapn, blocare, investitii, corbu
  • mapn, blocare, investitii, corbu
- +

Ministerul Apărării Naționale a cerut primăriei comunei Corbu să nu mai emită autorizații de construire „de orice fel sau destinație” în proximitatea cazărmii 3501 Capul Midia, potrivit Dobrogea Live.

Restricțiile vizează inclusiv toată plaja Corbu.

În adresa solicitată primăriei, MApN anunță că pe o rază de 1,5 km față de limita exterioară a cazărmii (situată în zona litorală) nu sunt permise construcții de orice fel. Motivul invocat este că aceste construcții și instalațiile aferente produc paraziți în spectrul electormagnetic, care afectează funcționarea echipamentelor militare.

MApN atrage atenția și că sănătatea populației poate fi afectată, ținând cont de faptul că tehnica militară din cazarmă emite radiații foarte puternice, de zeci de Kw. De aceea, recomandarea este ca pe plaja din Corbu să nu fie permise nici măcar amenajările provizorii de sezon.

Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

”Limitele acestea sunt impuse de caracteristicile de fabricație ale echipamentelor. În situația de la Corbu vorbim de radare care funcționează la parametri scăzuți dacă în acea zonă de interdicție sunt construcții ridicate. În concluzie este vorba de securitate națională. Vorbim de legea Apărării Naționale din 1994, art. 45, unde este clar că este vorba de aviz obligatoriu. Am trimis primăriei zonele cu restricții și limitări”, a declarat acesta pentru „Dobrogea Live”.Proiect imobiliar pe plajă, emis fără avizul MApN
Potrivit sursei citate, restricțiile stabilite de MApN vizează și un proiect imobiliar de 24 de clădiri, care s-a oprit în instanță la stadiul de șantier în grad avansat.

Despre acest proiect de pe plaja Corbu, Inspectoratul de Stat în Construcții a precizat că atât Certificatul de Urbanism, cât și Autorizația de Construire au fost emise fără avizul Statului Major General.

În legătură cu aceste nereguli, primarul comunei Corbu, Vasile Lumînare, susține că Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei nu l-a înștiințat că nu putea emite Autorizație de Construire fără acest aviz. Edilul a precizat însă că în prezent se conformează rigorilor.

„În cazul proiectului de pe plaja Corbu nu știam că era nevoie de aviz de la MApN. Conform Urbanismului, nu era necesar. După acel incident (suspendarea șantierului n.r.) nu mai dăm nimic fără avizul lor. La dânșii apare că am fost înștiințați pe e-mail, dar acesta nu se mai găsește la noi în sistem, nu știu ce s-a întâmplat. Dar acum nu mai eliberăm autorizații fătă avizul lor. Noi îi trimitem pe toți către MApN să vină cu avizele”, a spus primarul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri