anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Proiectele imobiliare de pe plaja Corbu, blocate de MApN: ”Este vorba de securitatea națională”

GALERIE
mapn, blocare, investitii, corbu
 • mapn, blocare, investitii, corbu
- +

Ministerul Apărării Naționale a cerut primăriei comunei Corbu să nu mai emită autorizații de construire „de orice fel sau destinație” în proximitatea cazărmii 3501 Capul Midia, potrivit Dobrogea Live.

Restricțiile vizează inclusiv toată plaja Corbu.

În adresa solicitată primăriei, MApN anunță că pe o rază de 1,5 km față de limita exterioară a cazărmii (situată în zona litorală) nu sunt permise construcții de orice fel. Motivul invocat este că aceste construcții și instalațiile aferente produc paraziți în spectrul electormagnetic, care afectează funcționarea echipamentelor militare.

MApN atrage atenția și că sănătatea populației poate fi afectată, ținând cont de faptul că tehnica militară din cazarmă emite radiații foarte puternice, de zeci de Kw. De aceea, recomandarea este ca pe plaja din Corbu să nu fie permise nici măcar amenajările provizorii de sezon.

Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

”Limitele acestea sunt impuse de caracteristicile de fabricație ale echipamentelor. În situația de la Corbu vorbim de radare care funcționează la parametri scăzuți dacă în acea zonă de interdicție sunt construcții ridicate. În concluzie este vorba de securitate națională. Vorbim de legea Apărării Naționale din 1994, art. 45, unde este clar că este vorba de aviz obligatoriu. Am trimis primăriei zonele cu restricții și limitări”, a declarat acesta pentru „Dobrogea Live”.Proiect imobiliar pe plajă, emis fără avizul MApN
Potrivit sursei citate, restricțiile stabilite de MApN vizează și un proiect imobiliar de 24 de clădiri, care s-a oprit în instanță la stadiul de șantier în grad avansat.

Despre acest proiect de pe plaja Corbu, Inspectoratul de Stat în Construcții a precizat că atât Certificatul de Urbanism, cât și Autorizația de Construire au fost emise fără avizul Statului Major General.

În legătură cu aceste nereguli, primarul comunei Corbu, Vasile Lumînare, susține că Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei nu l-a înștiințat că nu putea emite Autorizație de Construire fără acest aviz. Edilul a precizat însă că în prezent se conformează rigorilor.

„În cazul proiectului de pe plaja Corbu nu știam că era nevoie de aviz de la MApN. Conform Urbanismului, nu era necesar. După acel incident (suspendarea șantierului n.r.) nu mai dăm nimic fără avizul lor. La dânșii apare că am fost înștiințați pe e-mail, dar acesta nu se mai găsește la noi în sistem, nu știu ce s-a întâmplat. Dar acum nu mai eliberăm autorizații fătă avizul lor. Noi îi trimitem pe toți către MApN să vină cu avizele”, a spus primarul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.