anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Proiectele județului, analizate de consilieri în cipici la Palatul din Ruginoasa

GALERIE
sedinta CJ (1)sedinta CJ (2)
 • sedinta CJ (1)
 • sedinta CJ (2)
- +

Preluarea unui teren din administrarea Primăriei Ruginoasa în cea a CJ a eşuat. Opoziţia reclamă neclarităţi în proiect, în timp ce coaliţia majoritară a susţinut că e doar un pas dintr-o serie mai largă de iniţiative asemănătoare. Cine are dreptate?

Deşi a avut pe ordinea de zi doar 13 proiecte de hotărâre, şedinţa consilierilor judeţeni a durat două ore. Media obişnuită este trei ore, chiar şi atunci când numărul temelor de discuţie depăşeşte 40.

În debutul întrunirii, deputaţii Camelia Gavrilă, Costel Alexe şi Petru Movilă au pledat pentru unitate în privinţa intereselor Iaşului, atunci când aleşii sunt plecaţi din judeţ. Ieri, reuniunea CJ a avut loc la Ruginoasa, astfel că disputele politice au fost la ele acasă.

Cel mai fierbinte proiect, al cincilea pe lista iniţială, prevedea că administraţia comunei gazdă va pune la dispoziţia Consiliului Judeţean un teren în suprafaţă de 1.725 mp pentru construirea unui Centru de Excelenţă pentru Fotbal destinat copiilor sub 14 ani. La şedinţa de ieri, consilierii au trebuit să se pronunţe asupra unui Centru Zonal pentru Fotbal. Care era diferenţa?

„Aţi schimbat titlul, din «Excelenţă» l-aţi făcut «Zonal», pentru un teren de fotbal ar trebui minim 4.000 mp cu dependinţe - vestiare, duşuri, parcare, cantine“, a afirmat Marian Uscatu, care a propus „să găsim împreună cu dvs., CJ şi Primăria Ruginoasa, o suprafaţă mai mare pentru a dezvolta acest centru“. El a dat exemplul Academiei Hagi, „chiar dacă este o investiţie privată“.

Preşedintele CJ a explicat că e vorba de un teren sintetic, acoperit de un „balon“, şi că va fi folosit în perioada sezonului rece.

Prezent la şedinţă, primarul Dănuţ Nechifor a pledat pentru realizarea acestui teren, invocând succesele locale în domeniu, precum şi existenţa dependinţelor solicitate anterior de consilierul PMP.

Marius Dangă a reclamat lipsa oricărei sume din acest proiect („pagina 11 din document în care este suma este ruptă“) şi a cerut să se precizeze „de câţi bani e vorba“.

Preşedintele Maricel Popa a evitat să facă o estimare: „nu putem acuma să impunem o anumită sumă“.

Romeo Vatră a remarcat „lipsa centrului“. „Noi votăm pentru un obiectiv care nu există“, a spus liderul consilierilor liberali. El s-a declarat de acord cu construirea acestui centru zonal, dar a cerut definirea acestuia: „vor fi mai multe?, pe ce criterii le alegem şi cum le repartizăm în judeţ?, avem o viziune clară privind dezvoltarea aptitudinilor pentru fotbal?“. „A vota acest proiect presupune un risc legal pentru consilierii judeţeni“, a spus el, acuzând o „abordare amatoricească“ a acestui proiect. Vatră a propus un amendament, „să definim un număr de centre zonale în tot judeţul, pe baza unui studiu de oportunitate“ care să stabilească ce terenuri vor fi puse la dispoziţie.

Liderul consilierilor PSD nu şi-a ascuns dezamăgirea că liberalii nu vor susţine proiectul. Cristian Stanciu a definit abţinerea anunţată a acestora la vot drept „o chestiune de oportunitate politică“ şi le-a propus să identifice şi alte comune pentru amenajarea unor astfel de centre.

Fiind un proiect pe o chestiune de patrimoniu, era nevoie ca două treimi din numărul consilierilor să îl susţină. Cu numai 20 de voturi pentru faţă de 25 necesare (în total sunt 37 de consilieri, la care se adaugă votul preşedintelui CJ), iniţiativa nu a fost adoptată. Aleşii PNL şi PMP s-au abţinut.

Un alt proiect ce vizează acelaşi domeniu sportiv a trecut, în schimb, cu vot unanim. Astfel, CJ va susţine alocarea a 20 de burse în sumă totală de 84.000 de euro/anual pentru realizarea proiectului „Burse pentru elevii din mediul rural din judeţul Iaşi care au o înclinaţie deosebită pentru fotbal - Centrul Naţional de Excelenţă pentru fotbal la nivelul copiilor şi juniorilor“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.