PROIECTELE pentru care judeţul Iași vrea 700 milioane euro în cadrul PNDL
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

PROIECTELE pentru care judeţul Iași vrea 700 milioane euro în cadrul PNDL

GALERIE
maricel popa
  • maricel popa
- +

Judeţul aşteaptă 700 milioane de euro de la Guvern, adică aproape 10% din programul viitor de peste 6,6 mi­liarde euro la nivel naţional.

Consiliul Judeţean şi cele 98 de localităţi din judeţ au depus în total 573 de proiecte spre finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală 2017-2020. Grosul banilor sunt solicitaţi de comunele şi oraşele judeţului, acestea depunând în total 542 de proiecte, în valoare estimată de 2,7 miliarde lei (600 mil. euro).

„Am depus proiecte care vizează mai multe domenii de activitate, prioritare fiind cele pentru modernizarea drumurilor judeţene. Am solicitat sprijinul Ministerului Dez­voltării pentru soluţionarea pro­ble­mei unei secţii exterioare a Spi­talului de Pneumoftiziologie, găzduită într-o clădire cu risc seismic. Pro­iectul de relocare a pacienţilor va fi înaintat Ministerului în decurs de o lună, ulterior urmând să fie discutată o eventuală alocare financiară“, a declarat preşedintele CJ, Maricel Popa.

Principalele obiective

Pe lista proiectelor pentru care CJ aşteaptă bani de la Ministerul Dez­voltării se află consolidarea fostului sediu al Chesturii poliţiei din spatele Stării Civile, pentru care sunt necesare 8,01 milioane de lei, reabilitarea Centrului de Servicii Sociale Bucium din strada Păun, în valoare de 9,8 mi­lioane de lei, reabilitarea căminului nr. 2 al Direcţiei de Asistenţă Socială din Budăi - 2,6 milioane de lei, amenajarea terenului de sport din cadrul Cole­giului Tehnic „Ion Holban“ - 0,23 mi­lioane de lei, reabilitarea pavilionului administrativ al Spitalului de Boli Infecţioase - 1,47 milioane de lei, reabilitarea instalaţiei de încălzire a şcolii speciale „Constantin Păunescu“ - 38.800 lei şi lucrări de modernizare a 25 de drumuri judeţene, în valoare totală de 486 milioane de lei.

Acestea din urmă s-au aflat la un pas de a rata ultima zi de depunere a proiectelor, cea de vinerea trecută. Trei sferturi dintre proiectele pregătite de Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor au fost respinse în primă instanţă, pentru că suma valorilor diverselor componente ale proiectelor diferea de suma totală cerută cu 1 leu.

„Toate calculele s-au făcut în­tr-un fişier Excel şi erau reţinute pri­mele două zecimale. Când se adunau toate şi se rotunjea, se întâmpla ca rotunjirea să fie cu un leu mai mult sau mai puţin decât era valoarea generală trecută în documentaţie. Cei de la minister nu discută mult. Nu se potriveşte ceva, îţi pune proiectul în braţe. Cum aş fi putut să explic consilierilor judeţeni că 10-15-20 de drumuri nu au fost primite pentru că la un proiect de 20 milioane de lei nu se găsea un leu? Primul gând ar fi fost că proiectul a fost trântit intenţionat, pentru că nu ştiu care primar este din nu ştiu care partid“, a spus directorul DJADP, Daniel Achiţei.

Fişele pro­iectelor au fost refăcute în aceeaşi zi, la Bucureşti, fiind depuse în termen. Conform aprecierii lui Achiţei, şansele ca toate proiectele de modernizare a drumurilor să fie aprobate spre fi­nanţare sunt practic nule.

„Dacă vom prinde 4-5 proiecte, va fi bine. Toate sunt urgente, toate sunt necesare. Oricare se aprobă, e un pas înainte şi o economie la bugetul nostru“, a precizat Achiţei.

În cursul vizitei sale recente la Iaşi, viceprim-ministrul Se­vil Shhaideh a afirmat că proiectele de­puse spre finanţare în cadrul PNDL vor parcurge o perioadă de evaluare de 30 de zile. La jumătatea lunii viitoare au urma să fie cunoscute proiectele aprobate.

VEDEȚI ȘI:

EXCLUSIV: Cum s-a împărțit vestitul „fond al lui Dragnea“ în județul Iași!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.