Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PROIECTELE pentru care judeţul Iași vrea 700 milioane euro în cadrul PNDL

GALERIE
maricel popa
  • maricel popa
- +

Judeţul aşteaptă 700 milioane de euro de la Guvern, adică aproape 10% din programul viitor de peste 6,6 mi­liarde euro la nivel naţional.

Consiliul Judeţean şi cele 98 de localităţi din judeţ au depus în total 573 de proiecte spre finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală 2017-2020. Grosul banilor sunt solicitaţi de comunele şi oraşele judeţului, acestea depunând în total 542 de proiecte, în valoare estimată de 2,7 miliarde lei (600 mil. euro).

„Am depus proiecte care vizează mai multe domenii de activitate, prioritare fiind cele pentru modernizarea drumurilor judeţene. Am solicitat sprijinul Ministerului Dez­voltării pentru soluţionarea pro­ble­mei unei secţii exterioare a Spi­talului de Pneumoftiziologie, găzduită într-o clădire cu risc seismic. Pro­iectul de relocare a pacienţilor va fi înaintat Ministerului în decurs de o lună, ulterior urmând să fie discutată o eventuală alocare financiară“, a declarat preşedintele CJ, Maricel Popa.

Principalele obiective

Pe lista proiectelor pentru care CJ aşteaptă bani de la Ministerul Dez­voltării se află consolidarea fostului sediu al Chesturii poliţiei din spatele Stării Civile, pentru care sunt necesare 8,01 milioane de lei, reabilitarea Centrului de Servicii Sociale Bucium din strada Păun, în valoare de 9,8 mi­lioane de lei, reabilitarea căminului nr. 2 al Direcţiei de Asistenţă Socială din Budăi - 2,6 milioane de lei, amenajarea terenului de sport din cadrul Cole­giului Tehnic „Ion Holban“ - 0,23 mi­lioane de lei, reabilitarea pavilionului administrativ al Spitalului de Boli Infecţioase - 1,47 milioane de lei, reabilitarea instalaţiei de încălzire a şcolii speciale „Constantin Păunescu“ - 38.800 lei şi lucrări de modernizare a 25 de drumuri judeţene, în valoare totală de 486 milioane de lei.

Acestea din urmă s-au aflat la un pas de a rata ultima zi de depunere a proiectelor, cea de vinerea trecută. Trei sferturi dintre proiectele pregătite de Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor au fost respinse în primă instanţă, pentru că suma valorilor diverselor componente ale proiectelor diferea de suma totală cerută cu 1 leu.

„Toate calculele s-au făcut în­tr-un fişier Excel şi erau reţinute pri­mele două zecimale. Când se adunau toate şi se rotunjea, se întâmpla ca rotunjirea să fie cu un leu mai mult sau mai puţin decât era valoarea generală trecută în documentaţie. Cei de la minister nu discută mult. Nu se potriveşte ceva, îţi pune proiectul în braţe. Cum aş fi putut să explic consilierilor judeţeni că 10-15-20 de drumuri nu au fost primite pentru că la un proiect de 20 milioane de lei nu se găsea un leu? Primul gând ar fi fost că proiectul a fost trântit intenţionat, pentru că nu ştiu care primar este din nu ştiu care partid“, a spus directorul DJADP, Daniel Achiţei.

Fişele pro­iectelor au fost refăcute în aceeaşi zi, la Bucureşti, fiind depuse în termen. Conform aprecierii lui Achiţei, şansele ca toate proiectele de modernizare a drumurilor să fie aprobate spre fi­nanţare sunt practic nule.

„Dacă vom prinde 4-5 proiecte, va fi bine. Toate sunt urgente, toate sunt necesare. Oricare se aprobă, e un pas înainte şi o economie la bugetul nostru“, a precizat Achiţei.

În cursul vizitei sale recente la Iaşi, viceprim-ministrul Se­vil Shhaideh a afirmat că proiectele de­puse spre finanţare în cadrul PNDL vor parcurge o perioadă de evaluare de 30 de zile. La jumătatea lunii viitoare au urma să fie cunoscute proiectele aprobate.

VEDEȚI ȘI:

EXCLUSIV: Cum s-a împărțit vestitul „fond al lui Dragnea“ în județul Iași!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri