anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

Proiecție inedită de film la Iași: la Cimitirul Eternitatea, ora 21:00. Apoi va urma un tur printre morminte celebre

GALERIE
cimitir eternitatea
  • cimitir eternitatea
- +

Proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România - în parteneriat cu Altiaşi.ro - și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) prezintă Cimitirul “Eternitatea” ca spațiu al memoriei comunitare ce relevă în cei 143 de ani de existență o bună parte din evoluţia istorică şi culturală a orașului Iași. Proiectul va fi lansat vineri, 26 iulie 2019, ora 21.00, la Cimitirul Eternitatea

143 este și numărul personalităților de anvergură locală și națională şi care vor fi prezentate pe site-urile culturale www.AltIasi.ro și www.iasimulticultural.ro. în perioada 26 iulie – 2 noiembrie. Articolele, fotografiile și hărțile care marchează locul monumentelor funerare de interes se vor constitui într-o bază de date utilă iubitorilor de informație istorică și turiștilor. 

Proiectul va fi lansat vineri, 26 iulie 2019, ora 21.00, la Cimitirul Eternitatea, în cadrul evenimentului „Plimbare prin Eternitate”, prin premiera filmului de prezentare a cimitirului realizat de scenarista şi regizoarea Alina Tiţei Ioncioaia. Va urma apoi un scurt dilog cu publicul după care toţi cei prezenţi la eveniment vor fi invitați la o plimbare inedită prin cimitir ghidaţi de istorici, specialiști și oameni ai artelor. Turul va fi reluat la începutul lunii noiembrie, când este progrmat evenimentul de închidere al proiectului. Pe site-urile menționate veți regăsi scurte materiale video IN MEMORIAM, realizate - în urmă cu opt ani - cu doi oameni ai Iașului și ai Eternității: Ion Mitican și Olga Rusu.

Intrat în acest an pe lista monumentelor istorice, Cimitirul „Eternitatea” reflectă istoria vechii capitale a Moldovei. Regăsim aici gustul și rafinamentul ambiental specific perioadelor istorice și oamenilor care le-au pus în mișcare, scrie Alina Țiței, scenarist și regizor, pe pagina sa de FB.. Deși nu a fost gândit ca un Pantheon național, ci ca un simplu „țintirim” public, la cimitirul Eternitatea s-au reunit la “masa umbrelor” aproape toate marile figuri istorice şi culturale care au trăit în fosta capitală a Moldovei. Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Eduard Caudella, Sabin Bălașa, Petre Andrei, Radu Cernătescu, Vasile Conta, Dimitrie Gusti, Ștefan Procopiu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Alexandru Phillippidi, Cezar Ivănescu, Emil Brumaru sunt nume intrate deja în memoria colectivă națională.

Pe lângă aceștia, însă, există o serie întreagă de personalități mai puțin cunoscute publicului larg, care au avut un rol covârșitor în modernizarea orașului și în devenirea sa culturală. 
Venerarea eroilor se înscrie în ideea că un cimitir public trebuie să ofere un spațiu special, marcat prin monumente impresionante, pentru a le fi cinstită memoria. În Eternitatea au fost înhumați, individual sau în gropi comune, ostași români, ruși, francezi și nemți căzuți în Războiul de Independență din 1877-1878 și în cele două războie mondiale. Locurile, marcate de monumente funerare specifice au devenit loc de pelerinaj pentru oameni veniți din toate colțurile lumii, în căutarea rudelor pierdute pe câmpurile de luptă.
Cimitirul este și un muzeu în aer liber care relevă evoluția stilurilor, orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori, mai mult sau mai putin cunoscuți, alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.