anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Proiecție inedită de film la Iași: la Cimitirul Eternitatea, ora 21:00. Apoi va urma un tur printre morminte celebre

GALERIE
cimitir eternitatea
 • cimitir eternitatea
- +

Proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România - în parteneriat cu Altiaşi.ro - și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) prezintă Cimitirul “Eternitatea” ca spațiu al memoriei comunitare ce relevă în cei 143 de ani de existență o bună parte din evoluţia istorică şi culturală a orașului Iași. Proiectul va fi lansat vineri, 26 iulie 2019, ora 21.00, la Cimitirul Eternitatea

143 este și numărul personalităților de anvergură locală și națională şi care vor fi prezentate pe site-urile culturale www.AltIasi.ro și www.iasimulticultural.ro. în perioada 26 iulie – 2 noiembrie. Articolele, fotografiile și hărțile care marchează locul monumentelor funerare de interes se vor constitui într-o bază de date utilă iubitorilor de informație istorică și turiștilor. 

Proiectul va fi lansat vineri, 26 iulie 2019, ora 21.00, la Cimitirul Eternitatea, în cadrul evenimentului „Plimbare prin Eternitate”, prin premiera filmului de prezentare a cimitirului realizat de scenarista şi regizoarea Alina Tiţei Ioncioaia. Va urma apoi un scurt dilog cu publicul după care toţi cei prezenţi la eveniment vor fi invitați la o plimbare inedită prin cimitir ghidaţi de istorici, specialiști și oameni ai artelor. Turul va fi reluat la începutul lunii noiembrie, când este progrmat evenimentul de închidere al proiectului. Pe site-urile menționate veți regăsi scurte materiale video IN MEMORIAM, realizate - în urmă cu opt ani - cu doi oameni ai Iașului și ai Eternității: Ion Mitican și Olga Rusu.

Intrat în acest an pe lista monumentelor istorice, Cimitirul „Eternitatea” reflectă istoria vechii capitale a Moldovei. Regăsim aici gustul și rafinamentul ambiental specific perioadelor istorice și oamenilor care le-au pus în mișcare, scrie Alina Țiței, scenarist și regizor, pe pagina sa de FB.. Deși nu a fost gândit ca un Pantheon național, ci ca un simplu „țintirim” public, la cimitirul Eternitatea s-au reunit la “masa umbrelor” aproape toate marile figuri istorice şi culturale care au trăit în fosta capitală a Moldovei. Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Eduard Caudella, Sabin Bălașa, Petre Andrei, Radu Cernătescu, Vasile Conta, Dimitrie Gusti, Ștefan Procopiu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Alexandru Phillippidi, Cezar Ivănescu, Emil Brumaru sunt nume intrate deja în memoria colectivă națională.

Pe lângă aceștia, însă, există o serie întreagă de personalități mai puțin cunoscute publicului larg, care au avut un rol covârșitor în modernizarea orașului și în devenirea sa culturală. 
Venerarea eroilor se înscrie în ideea că un cimitir public trebuie să ofere un spațiu special, marcat prin monumente impresionante, pentru a le fi cinstită memoria. În Eternitatea au fost înhumați, individual sau în gropi comune, ostași români, ruși, francezi și nemți căzuți în Războiul de Independență din 1877-1878 și în cele două războie mondiale. Locurile, marcate de monumente funerare specifice au devenit loc de pelerinaj pentru oameni veniți din toate colțurile lumii, în căutarea rudelor pierdute pe câmpurile de luptă.
Cimitirul este și un muzeu în aer liber care relevă evoluția stilurilor, orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori, mai mult sau mai putin cunoscuți, alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.